Wat is er aan de hand met IHG Rewards Club?

Intercontinental Hotel Kuala Lumpur

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Loyalty programma’s voeren regelmatig vernieuwingen door. Dat kan positief uitvallen, maar natuurlijk ook minder positief. In het laatste geval gaat het dan vaak om een devaluatie van miles of punten. Je hebt dan bijv. meer punten nodig dan voorheen om een hotelovernachting te boeken. Het lijkt erop dat er veranderingen zijn bij IHG Rewards Club wat dat betreft. Onze collega’s van de Britse InsideFlyer website gingen op onderzoek uit.

IHG Rewards Club

Het loyaliteitsprogramma van IHG heet IHG Rewards Club. Het programma kent vijf deelnemersniveau’s. Je start als Club Member en afhankelijk van de Qualifying Points / Nights wordt je Gold Elite, Platinum Elite, Spire Elite of Intercontinental Ambassador. Vanaf Platinum Elite (40 nachten of 40.000 punten per jaar) krijg je een gratis upgrade naar de volgende kamercategorie (indien beschikbaar). Ook verdien je 50% bonuspunten op je verblijf.

Met de verdiende punten kun je weer hotelovernachtingen boeken. Heb je een leuk saldo bij elkaar gespaard? Dan is het natuurlijk interessant om een wat duurder hotel te boeken. Bij IHG Rewards Club kan het boeken van een overnachting vanaf 10.000 punten. Zo verblijf je bijvoorbeeld in het Kimpton De Witt Amsterdam vanaf 29.000 punten. Het benodigde aantal punten is natuurlijk afhankelijk van het hotel, de datum en het kamertype.

Veel groene en duurzame elementen bij het QO Amterdam Hotel (Bron: IHG)
Veel groene en duurzame elementen bij het QO Amterdam Hotel (Bron: IHG)

Wat is er aan de hand?

Een blogger van onze Britse InsideFlyer website kwam erachter dat het aantal punten benodigd voor een overnachting in het Engelse York bij sommige hotels ineens verdubbeld waren ten opzichte van een paar dagen eerder. Natuurlijk is het mogelijk dat prijzen voor een hotelovernachting en het aantal benodigde punten voor een reward overnachting op korte termijn wijzigt. Maar daar is nu eigenlijk helemaal geen aanleiding voor zou je zeggen.

Als je iets verder kijkt en de waarde van een IHG Rewards Club punt terugrekent naar geld dan lijkt er helemaal geen logica achter de waardering te zitten. Normaliter zou je 0.4 of 0.5p per punt moeten kunnen krijgen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Holiday Inn York City Centre: 0.357p per punt
  • Hotel Indigo York: 0.245p per punt
  • Principal York 0.232p per punt
  • Holiday Inn York: 0.576p per punt

InsideFlyer UK is overigens niet de enige die dit is opgevallen. Ook the website View from the wing schreef er al eerder over.

Hoe komt het?

Een exacte reden is (nog) niet bekend. Het is wel zo dat redelijk een nieuwe keten is toegevoegd aan het portfolio van IHG. Het gaat dan om de luxe keten Six Senses hotels. Bij de toevoeging van Six Senses hotels aan het IHG boekingssysteem zouden er enkele technische wijzigen nodig zijn geweest. Deze kunnen er mogelijk voor zorgen dat ook het aantal benodigde punten voor een overnachting bij andere IHG merken gewijzigd is.

Het kan natuurlijk ook een menselijke fout zijn. InsideFlyer UK wacht nog op een reactie van IHG Rewards Club voor uitleg.

Bron: InsideFlyer UK

Reacties

  1. Bert zegt

    Gevalletje “klok en klepel’. Hoewel alle loyaltyprogramma, en dus ook IHG, regelmatig devalueren (helaas nooit andersom), lijkt het in dit geval óf een technische fout (in sommige steden zouden op dezelfde datum de 3/4 sterren Kimptons dubbel zoveel punten kosten als de 5 sterren Intercontinentals), óf het heeft te maken met de “dynamische” puntentelling die IHG nu toepast (sommige hotels kosten tijdens “low season” aanzienlijk minder dan tijdens top dagen (bv Crown Plaza Maastricht: nu 10K per nacht, tijdens Vrijthof concerten of Preuvenement 67K per nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *