Wat te doen tijdens een 3 daagse trip naar Athene13 min leestijd

Athene

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De meeste mensen zijn dol op stedentrips maar gaan eigenlijk altijd wel een beetje naar dezelfde steden. Er zijn natuurlijk ook zoveel mooie steden in Europa. Maar wat ik jammer vind, Athene hoor ik bijna nooit. Deze eeuwenoude stad is bij iedereen bekend maar wordt toch vaak overgeslagen. Griekenland is wel super populair maar dan voornamelijk de eilanden gedurende zomer. Ga ook eens naar het vaste land, vooral wanneer je van de Griekse historie houdt.

Mijn verblijf in Athene was maar voor slechts drie dagen, toch heb ik heel veel kunnen zien in korte tijd. Ik ben zelfs nog naar het eiland Aegina geweest. Het voordeel van Athene is dat alles mooi bij elkaar ligt en veel op loopafstand. Daar was ik heel blij mee (dat dacht ik in ieder geval), want vlak voor mijn vertrek had ik nog gekneusde kniebanden opgelopen.
Hopelijk lukt het me om jullie te inspireren voor een eventuele volgende stedentrip.

Monastiraki (Μοναστηράκι)

Monastiraki is een levendige buurt midden in Athene. Hier vindt je ook de bekende Monastiraki vlooienmarkt. Hier kan je van alles kopen, van souvenirs, kleding maar ook groente en fruit. Wil je echt shoppen dan moet je op Ermou straat zijn.
Voor het uitgaansleven kan je ook prima terecht in Monastiraki, je vindt hier onder ander een paar rooftopbars. Zoals Athens 360 en A for Athens. Bij een cocktail krijg je een prachtig uitzicht op de Akropolis geserveerd.

Monastiraki plein Athene
Het restant van een oud nonnenklooster uit de 10e eeuw. De Pantanassa kerk.
Monastiraki
Rooftopbar A for Athens op het Monastiraki plein.

Dionysus theater (Θέατρο του Διονύσου)

Het is haast onmogelijk om over alle historische dingen te schrijven die ik onderweg ben tegen gekomen. Net als bijvoorbeeld Rome, is Athene één groot openluchtmuseum. Al hebben de Romeinen wel bij de Grieken afgekeken toen Rome gebouwd werd. Overal waar je kijkt is er wel wat moois te zien met een mooi historisch verhaal. Daarom ga ik ook niet alles omschrijven. Kom zelf maar een keer kijken.

Het Dionysus theater is het oudste theater van Europa, gebouwd in de zesde eeuw voor Christus. Hier werden vroeger theatervoorstellingen gegeven ter ere van de god Dionysus. Het theater ligt aan de voet van de Akropolis. Wanneer je via de zuidelijke ingang van de Akropolis binnenkomt, kom je er langs. Er zijn ook tickets te koop om naar binnen te gaan maar wanneer je naar de Akropolis loopt heb je het mooiste uitzicht. Je kijkt dan van boven op het theater.

Dionysus theater
Het Dionysus theater gezien vanaf de Akropolis.

Akropolis (Ακρόπολη)

De Akropolis is bij iedereen bekend, dat mag ik hopen anders hebben jullie niet opgelet bij Geschiedenis. Vertaald betekend Akropolis het hoogste deel van de stad. Hier vindt je de meest bekende bouwwerken van Athene. De bekendste is toch wel het Parthenon. De tempel voor de beschermgodin van de stad, Athena Parthenos. Ik vond het zeer indrukwekkend om hier te zijn. Vol bewondering heb ik staan kijken. Alles is meer dan 3000 jaar oud. Hoe zou het er in die tijd uitgezien hebben?

Op de Akropolis vindt je nog meer, waaronder de Nikè tempel. Deze is gewijd aan de godin Athena Nikè, de godin van wijsheid, oorlog, overwinning en beschermster van de ambachtelijke arbeid. Deze tempel ligt rechts van de hoofdingang.
Het Erechtheion, aan de noordelijke zijde, is herkenbaar aan de zes zuilen in de vorm van vrouwen ( Kariatiden). Dit zijn trouwens replica’s, vijf van de originele zuilen staan in het Akropolis museum en één in het British Museum. Griekenland probeert deze echter wel terug te krijgen. Ze hebben zelfs een plekje vrij gehouden in het museum waar de zuil kan staan.

Wanneer je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken in Athene dan zou ik een combi ticket kopen voor 30 euro. Het scheelt in de prijs en wachtrijen. Houdt er ook rekening mee dat het er in de zomer bloedjesheet kan zijn. Je hebt namelijk nergens schaduw op de Akropolis.

Deze diashow vereist JavaScript.

Akropolismuseum (Μουσείο Ακρόπολης)

Dit museum staat ook wel bekend als het nieuwe Akropolismuseum. Het museum is in 2009 geopend nadat het oude museum in 2007 was gesloten. In het museum zijn zo ongeveer 4000 voorwerpen te vinden, waaronder veel beeldhouwwerken. Het is een modern museum met glazen vloeren waardoor je naar de verdieping beneden kan kijken. Persoonlijk krijg ik altijd beetje kriebels wanneer ik over een glazen vloer moet lopen. Tip van de dag, trek daarom ook geen rokje of jurk aan, want ze kunnen dus ook van beneden naar boven kijken. Het museum ligt aan de voet van het Akropolis. Tickets zijn slechts 5 euro.

Akropolismuseum
Het museum met op de achtergrond de Akropolis.
Akropolismuseum
De originele Kariatiden van de Erechtheion.

Syntagma plein (Πλατεία Συντάγματος)

Het Syntagma plein is het grootste plein van Athene. Aan het plein ligt het vroegere Griekse Koninklijke paleis, dat nu dienst doet als het Parlementsgebouw. Voor het parlementsgebouw is het graf van de “onbekende soldaat”. Hier worden omgekomen Griekse soldaten geëerd voor hun diensten.

Syntagma
Het parlementsgebouw en het  graf van de “onbekende soldaat”.

Naast het graf zie je de Evzones, oftewel de soldaten in traditionele Griekse kledij. Elk kledingstuk staat wel voor iets uit de Griekse geschiedenis. Zo heeft de rok 400 plooien, deze symboliseren de 400 jaar slavernij door de Turken. Elk uur vindt de wisseling van de wacht plaats. Dit is een waar spektakel, een hele show wordt weergegeven. De soldaten staan 48 uur achtereenvolgend de wacht. Ze worden getraind door een week lang niet te slapen. Niks voor mij, ik wil niet weten hoe chagrijnig ik dan ben. Het is een hele eer als je hiervoor wordt uitgekozen.
Voor wie nog meer spektakel wilt moet elke zondag om 11:00 komen kijken. Dan vindt de ceremoniële afwisseling plaats. Er komt dan een hele optocht met muziek en soldaten aan te pas. Je zal versteld staan hoe goed deze Evzones getraind zijn.

Syntagma
De Evzones.

Lycabettus heuvel (Λυκαβηττός)

De hoogste heuvel van Athene is de Lycabettus van 277 meter hoog. Hier heb je dus ook het beste uitzicht over de stad. Omdat ik dus met gekneusde kniebanden door Athene liep,  dacht ik slim te zijn en met de kabelbaan naar boven te gaan. Nu komt het leukste, om daar te komen moet je dus al een hele klim maken. Met heel veel trappen ook nog eens. Je moet wel in hele goede conditie zijn wil je niet bekaf aankomen bij de kabelbaan. Ik sport normaal zo’n drie keer in de week en ik moest tussendoor even stoppen om op adem te komen. Je kan dus ook helemaal naar de top lopen van Lycabettus. Beste en minst vermoeiende optie is met de taxi. De kabelbaan kost 7 euro.

Ben je boven dan heb je een fenomenaal uitzicht over heel Athene. Zelf was ik er rond zonsondergang, dan is het extra mooi natuurlijk. Boven op de heuvel staat een klein kerkje, de Agios Georgios kerk. Deze was helaas gesloten dus ik kon niet naar binnen. Ook is er een restaurant, tijdens het eten bij Orizontes een grandioos uitzicht hebben is natuurlijk niet verkeerd. Je hebt nog een heuvel in Athene die je kan beklimmen, de Filopappou heuvel. Ik wilde hier ook nog graag heen maar die dag regende het echt pijpenstelen. Goed excuus om nog een keer terug te gaan.

Lycabettus heuvel met uitzicht over Athene
Een geweldig uitzicht over Athene.
Lycabettus
De Agios Georgios kerk op de Lycabettus heuvel.

Tempel van Zeus (Ναός του Ολυμπίου Διός)

De tempel van Zeus was ooit de grootste tempel in Griekenland en is gewijd aan de oppergod Zeus. Helaas is hier nog maar weinig van over. Van de ooit 104 zuilen staan er nu nog maar 15. Ook ligt er een omgevallen zuil uiteengevallen in 16 zuiltrommels. Het is leuk om even een kijkje te nemen maar heel veel valt er niet te zien.
Heb je een combiticket dan valt de tempel van Zeus er ook onder. Ik had er nog een leuk praatje gemaakt met de medewerker bij de ingang. Grieken zijn echt supervriendelijk en je hoeft je ook geen zorgen te maken over de taal, want hun Engels is heel erg goed.

Tempel van Zeus
Het enige wat nog over is van de ooit grootste tempel.

Olympisch Stadion van Athene (Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών)

Het eerste stadion van de moderne Olympische Spelen in 1896 staat in Athene. Het stadion is volledig gebouwd met marmer. De fundamenten van het stadion werden al 330 jaar voor Christus gebouwd. Entree is 5 euro. Het nieuwe Olympische Stadion wat voor de Olympische Spelen in 2004 werd gebruikt is ook te bezoeken. Hier ben ik zelf niet geweest wegens tijdgebrek.

Olympisch Stadion
Het eerste Olympische stadion van de moderne Olympische Spelen in 1896.

Nationale Tuin van Athene (Εθνικός Κήπος)

In het midden van Athene ligt het park wat vroeger de koninklijke tuin was. De tuin is ongeveer 15,5 hectare groot. Dus heerlijk om hier even een wandeling te maken en de drukte van de stad te ontvluchten. Ik was vrij vroeg in het seizoen in Athene, dus veel was nog niet groen of stond nog niet in bloei. In de zomer is het ook heerlijk om hier te lopen voor een beetje schaduw.

National Tuin van Athene
Ik was begin maart in Athene, toen was helaas nog niet alles groen of in bloei.

Grote Metropolitaan Kathedraal (Καθεδρικός Ναος Ευαγγελισμού της Θεοτόκου)

De Grote Metropolitaan is de grootste kerk van Athene. Voor de kerk is marmer gebruikt van meer dan 70 gesloopte kerken. De schilderingen binnen in de kerk zijn werkelijk prachtig. Het kleurgebruik vond ik echt heel erg mooi. Binnen kreeg ik ook een gek gevoel, een soort van kippenvel. Het schijnt ook dat deze kerk heel heilig is, er liggen meerdere Heiligen in tombes opgesteld in de kerk.

Grote Metropolitaan van Athene
De grootste kerk van Athene.
Grote Metropolitaan
De kathedraal is echt prachtig van binnen.

Toen ik de eerste keer langs de kerk liep, stond er overal politie en security. Ik dacht wat is dat voor een bombarie bij de kathedraal. Ik moest de metro halen dus ik had geen tijd om te blijven kijken. Bleek later dat het allemaal was voor de president van Griekenland.

Prokopis Pavlopoulos
De toenmalige president van Griekenland, Prokopis Pavlopoulos.

Aegina (Αίγινα)

Wanneer het past in de planning, bezoek dan ook een Grieks eiland. Vanaf de haven van Piraeus gaan er verschillende ferries naar de Griekse eilanden. Ik ging voor het eilandje Aegina, dit is een klein eiland wat niet al te toeristisch is. Het wordt vooral bezocht door de Grieken als weekendverblijf. Het was eerst nog de vraag of de ferry zou varen want er stond aardig wat wind. Gelukkig ging de ferry wel, al was het geen ritje voor mensen die snel zeeziek worden. De boot stuiterde lekker over het water. Het was ook de sneldienst, deze doet er maar 40 minuten over. Terug had ik voor een andere ferry gekozen, deze deed er een uur en 15 minuten over.

Het eiland is niet zo groot en toch zijn er meerdere dingen te bezichtigen. Zoals bijvoorbeeld de tempel van Apollo of de tempel van Aphaia aan de andere kant van het eiland.
De haven van Aegina is ook erg leuk om even wat te eten en te drinken. Het is echt een heel kneuterig haventje. Voor liefhebbers van pistachenootjes, Aegina is the place to be. Het eiland staat bekend om zijn pistachenoten. Er zijn ook meerdere stranden, helaas was het geen strandweer toen ik er was.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nadeel van het eiland is dat er maar ongeveer 3 keer op een dag een bus rijdt. Taxi’s staan ook niet standaard klaar, misschien in de zomer maar niet toen ik er was. Wil je gebruik maken van een taxi dan moet je eerst een telefoonnummer bellen. Ik ben daardoor ook maar in de buurt van de haven gebleven. Ondanks dat het eiland niet groot is, is het wel erg heuvelachtig. Dus je gaat ook niet even aan de wandel, helemaal niet als je al gekneusde ledematen hebt.

Restaurant Thissio View

Voor als je wilt eten met een geweldig uitzicht dan moet je bij Thissio View gaan eten. Het restaurant zit op de derde verdieping van het Thissio Hotel. ‘s Avonds heb je uitzicht op een verlicht Akropolis. Jammergenoeg vond ik het eten niet zo heel bijzonder. Misschien kwam dat omdat ik de avond ervoor echt super lekker had gegeten bij een ander restaurant. Kan alleen niet meer op de naam komen. Ik kan helaas geen Grieks dus kan ook de bon niet ontcijferen. Het Griekse alfabet is erg ingewikkeld.

Voor eten ben je in Athene niet veel geld kwijt. Zelfs niet voor eten met een topuitzicht. Voor Griekse begrippen zou het duur moeten zijn maar dat vond ik dus absoluut niet. Bij het andere restaurant vroeg ik mezelf zelfs af of de prijs wel klopte. Ik had een groot bord vol souvlaki, twee drankjes en ik was maar €15,50 kwijt. Misschien hebben mijn Hollandse charmes meegeholpen. Ze bleven maar langskomen om een praatje te maken. Ook al ga je alleen naar Athene, er is altijd wel iemand die een praatje met je wil maken.

Thissio view
Eten met als uitzicht de Akropolis.

Ellyz Cafe

Dit cafeetje is niet echt heel erg mannelijk. Alles maar ook echt alles is daar roze en met veel bloemen. Het is een echt Instagram tentje, leuk voor foto’s. Ik ging voor de chocolade pancakes en een kruidenthee. Ik zat nog te twijfelen om de red velvet taart te nemen. Half 11 ’s ochtends was misschien een beetje aan de vroege kant voor taart. En beide iets teveel van het goede. De pancakes waren ook wel erg machtig, ik kreeg ze ook maar net op. En geloof me, ik heb normaal geen moeite om zoetigheid weg te krijgen.

Ellyz cafe Athene
Roze en bloemen, het decor van Ellyz Café.
Ellyz cafe
Jummm…

Little Kook

Voor nog meer zoetigheid en hysterie moet je echt naar Little Kook gaan. Als je aan komt lopen is het net of je bent beland in een sprookjeswereld. Ze pakken altijd enorm uit met de decoratie. Rond de kerstdagen was het net alsof je in de meest zoetsappige kerstfilm terecht was gekomen. Niks is te gek. Ik ben helaas niet binnen geweest. Had ik meer tijd gehad was ik wel even gaan kijken. Je kan hier taart eten, crepes maar ook gewoon een bakje koffie doen.

Little Kook
De hysterie viel nu nog mee maar ze pakken grootst aan met hun decoratie bij Little Kook.

Athene

Ik hoop dat ik jullie heb weten te overtuigen om een keer naar Athene te gaan. De stad is echt heel veelzijdig. Genoeg te doen voor iedereen. De mensen zijn echt super vriendelijk. En het echte Griekse eten is echt te lekker. Ook het openbaar vervoer is supermakkelijk, met maar drie metrolijnen is het niet heel ingewikkeld. Vanaf het vliegveld kan je ook het beste de metro nemen naar de stad. Deze doet er ongeveer 40 minuten over om in Athene te komen.
Ik heb nog lang niet alles opgeschreven wat ik heb gedaan en ik heb ook niet alles gezien wat ik wilde zien. Ik zou daarom zeker nog een keer terug willen gaan. Misschien dan iets meer richting de zomer. Ik had nu een dag regen en dan loopt je planning toch deels in de soep.

Griekse vlag bij Akropolis Athene
De Griekse vlag die fier wappert bij de Akropolis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *