Vanaf nu check je eenvoudig in met je betaalpas bij NS4 min leestijd

Vanaf nu check je eenvoudig in met je betaalpas bij NS

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In 2022 heeft NS op verschillende momenten in het jaar proeven uitgevoerd om het mogelijk te maken in te checken en dus te betalen met je betaalpas. Deze proef moest NS helpen te achterhalen waar eventuele hiaten in de techniek zitten om ze waar nodig te verbeteren. De laatste proeven zijn geslaagd en verbeteringen zijn doorgevoerd. Voortaan check je dan ook eenvoudig met je betaalpas in bij NS.

NS-proef betalen met betaalpas

Eerder in 2022 startte NS een proef om te kijken of het mogelijk is te betalen met je betaalkaart bij NS. Er waren verschillende rondes waarbij werd getest met betaling door je betaalpas, creditcard of telefoon. Bij de laatste proef deden zo’n 3.000 reizigers mee. NS ontving veel feedback over deze betalingen en check ins. De feedback is gebruikt om het systeem te verbeteren.

Vanaf nu check je eenvoudig in met je betaalpas bij NS

Het idee van betalen met je betaalpas, creditcard of telefoon is natuurlijk niet nieuw. Bij een pinterminal in de winkel of supermarkt is dit al gemeengoed. In verschillende landen is dit ook al lang doorgevoerd bij bijvoorbeeld de metro. Zo kun je met onder andere je American Express card betalen bij de London Underground. Ook in Nederland was het al een tijdje mogelijk om bij verschillende ov-bedrijven te betalen met een betaalpas in plaats van een ov-chipkaart. De Nederlandse ov-bedrijven zijn de samenwerking met Translink aangegaan onder de noemer ‘OVpay’. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je overal in Nederland met je betaalpas, creditcard of telefoon moet kunnen betalen in het ov.

NS voert inchecken met betaalpas in in heel Nederland

Na tal van proeven en aanpassingen zal NS per dinsdag 31 januari 2023 (morgen dus), betalingen met een betaalpas, creditcard of telefoon accepteren voor alle reizigers. Dit is vooral interessant voor reizigers zonder ov-chipkaart met een abonnement erop. Heb je wel een ov-chipkaart met een soort abonnement, dan zul je de betaling waarschijnlijk niet voldoen met een betaalpas, creditcard of telefoon. Het is namelijk niet mogelijk om de korting te laden op een betaalpas, creditcard of telefoon. Reis je op momenten waarop je abonnement op je ov-chipkaart niet geldig is, dan zou je wel gebruik kunnen maken van de betaling met betaalpas.

Deze nieuwe mogelijkheid is dan ook enkel een aanvulling op de al bestaande manieren voor in- en uitchecken. De prijs die je betaalt wanneer je in- en uitcheckt is exact hetzelfde als wanneer je met je ov-chipkaart in- en uitcheckt en een voltarief betaald in de tweede klas.

“Het in- en uitchecken voor de trein is vanaf vandaag net zo makkelijk en snel als het contactloos afrekenen van boodschappen. Het draait om gemak. Zo kun je zonder eerst een kaartje te moeten kopen, gebruikmaken van de trein.”

Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS

Reishistorie inzien

Eenvoudig check je dus voortaan ook bij NS in met je betaalpas. Wil je je een beetje inzicht houden in je ov-kosten, dan kan dat eenvoudig. Aan het eind van elke dag worden de gemaakte reizen bij elkaar opgeteld en verschijnt dit als één bedrag op je bankafschrift. Wil je graag overzicht houden in je reizen, dan kun je twee dingen doen:

1: Koppel je betaalkaart aan je account van NS;

2: Kijk op www.ovpay.nl/reisoverzicht en voer de code in die op je bankafschrift staat.

Vanaf nu check je eenvoudig in met je betaalpas bij NS

Het is mogelijk om alle betaalkaarten van Nederlandse banken te gebruiken om in te checken bij NS. Ook met verschillende creditcards is dit mogelijk. Onder andere MasterCard en American Express zijn te gebruiken om mee in te checken bij NS en andere vervoerders die OVpay aanbieden. Vanaf maart moet dit overigens bij alle ov-bedrijven in heel Nederland mogelijk zijn.

OV-pas vervangt ov-chipkaart

Op korte termijn zal de ov-chipkaart zoals we deze nu kennen verdwijnen. OVpay geeft aan dat ze met de tijd mee moeten gaan en daarbij hoort een andere soort manier van betalen bij. De OV-pas is de opvolger van de OV-chipkaart. Het is onder andere de bedoeling dat deze ook digitaal beschikbaar is (€3,-) en fysiek (€6,-). In de loop van 2023 zal de nieuwe OV-pas zijn intrede gaan doen. Hoe het gebruik van de OV-pas verder in zijn werk gaat is nog niet helemaal duidelijk, evenals de overgang van de huidige OV-chipkaart naar de OV-pas. Zodra hier meer over bekend is zullen we daarover schrijven op InsideFlyerNL.

Bron & beeldmateriaal: NS

Reacties

  1. Mattijs zegt

    In het artikel vermelden jullie dat je ook met Amex kan in- en uitchecken. Dit zojuist geprobeerd op een treinstation maar helaas wordt de Amex creditcard niet geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *