Rechtbank stelt vakbonden in gelijk; werkonderbrekingen gaan door1 min leestijd

KLM cabin crew

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De rechtbank Noord-Holland heeft de cabinebonden VNC en FNV Cabine gelijk gesteld in een kort geding aangespannen door KLM. De luchtvaartmaatschappij stapte naar de rechter om langere werkonderbrekingen te verbieden, vroege aankondiging van acties te verplichten en de vakbonden naar de onderhandelingstafel te dwingen. De voorzieningenrechter heeft KLM niet in het gelijk gesteld. VNC en FNV Cabine zouden voldoen aan de overlegverplichting van de cao en zijn zorgvuldig wat betreft het actievoeren. Eventuele schade die bij vertragingen en annuleringen als gevolg van de acties ontstaat, is inherent aan het stakingsrecht aldus de rechtbank. KLM en de vakbonden zijn al een aantal weken verwikkeld in een strijd om de ‘-1 ca’ maatregel waarbij één cabinelid minder wordt ingezet op sommige intercontinentale vluchten. De vakbonden willen dat deze maatregel onvoorwaardelijk wordt ingetrokken en dat KLM zonder eisen vooraf over andere productiviteitsmaatregelen aan de overlegtafel komt.

werkonderbrekingen KLM

KLM reageert teleurgesteld op de uitspraak en beraadt zich op vervolgstappen. In een verklaring stelt de maatschappij:

De wereld is veranderd en KLM moet hierin mee. Benchmarks tonen aan dat het verschil met concurrenten nog steeds groot is. Om te kunnen investeren, groeien en werkgelegenheid en toekomstperspectief te behouden, is het noodzakelijk dat KLM haar kosten conform de afgesproken targets verlaagt door haar productiviteit te verhogen.

Vandaag wordt er weer actiegevoerd met werkonderbrekingen van 40 minuten na de crew briefing. Als KLM niet ingaat op de eis kan dit langer gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *