Langere werkonderbrekingen bij KLM

KLM voortaan naar Milaan Malpensa

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het conflict tussen KLM en de cabinecrew sleept voort. Afgelopen weekend is de omstreden ‘-1 ca’ maatregel in werking getreden, waarbij er op sommige longhaul vluchten één cabinelid minder wordt ingezet. Dit heeft tot veel verzet geleid bij de bonden FNV Cabine en VNC. Nadat er eerst publieksvriendelijk actie werd gevoerd, voelden de bonden zich gedwongen werkonderbrekingen te gaan houden. Dit begon met 10 minuten na de crew briefing en werd later 20 minuten. Volgens de bonden doet bijna 60% van het corps mee met de acties. KLM is echter niet ingegaan op de eis de maatregel weer in te trekken. Volgens FNV wil KLM ook niet onderhandelen zonder toezeggingen vooraf van de vakbond over andere productiviteitsmmaatregelen.

KLM Cabin crew

Als gevolg hebben FNV Cabine en VNC voor aanstaande donderdag 3 november langere werkonderbrekingen aangekondigd. Tussen 05:00 en 23:00 worden bemanningsleden opgeroepen 30 minuten het werk neer te leggen na de crew briefing. De bonden zijn vastbesloten om de reductie in crew van tafel te krijgen. Het dupeert volgens een woordvoerder zowel de werknemers als passagiers: “Minder persoonlijke aandacht en minder service. Bij calamiteiten aan boord zal er minder personeel zijn om dit op te vangen.”

KLM reageert met verbazing en meldt ook dat de bonden voornemens zijn de onderbrekingen vrijdag 4 november verder op te schalen naar 40 minuten en 7 november naar 60 minuten. Volgens de maatschappij zal dit wél een grote impact hebben op de passagiers. ‘Gemiste aansluitingen, annuleringen extra en compensatiegelden zijn onvermijdelijk.’ In communicatie naar werknemers stelt de maatschappij verder ‘alle opties te overwegen, waaronder bemiddeling’. Daarnaast roept zij nogmaals de bonden op om op korte termijn aan tafel te gaan ‘om verdere schade aan KLM en hinder voor passagiers te voorkomen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *