Adembenemend Kazachstan! Bestemmingstips voor Almaty en omgeving4 min leestijd

Almaty, Kazachstan

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Kazachstan is een relatief onbekende bestemming ingeklemd tussen reuzen als Rusland en China. Het land wordt door maar weinig toeristen bezocht, terwijl ik met eigen ogen heb kunnen ervaren dat het een prachtig land is met adembenemende landschappen, vriendelijke mensen en een heerlijke keuken.

Het bezoek aan Kazachstan was voor mij onderdeel van een langere reis door Centraal-Azië. De hele regio is overigens een aanrader als je een liefhebber bent van ongerepte natuur. Vorige week schreef ik al over de Kazachse hoofdstad Astana en een tweetal vluchten met Air Astana.

Aankomst Almaty

Na een kort verblijf in Astana ben ik met Air Astana doorgevlogen naar Almaty, de grootste stad van het land. Direct na aankomst op de luchthaven werd ik belaagd door een kudde taxichauffeurs. Ik had vooraf al gelezen dat je het beste een officiële taxi kunt nemen. Na de kudde achter me te hebben gelaten zag ik een kiosk voor de officiële luchthaventaxi.

Ik overhandigde het adres van mijn hotel (zorg dat je deze op papier hebt) en al snel wees de vriendelijke vrouw naar een lijst met tarieven. Na ongeveer 10 euro te hebben afgerekend werd ik toegewezen aan een jonge chauffeur. Hij sprak gelukkig een beetje Engels. We waren nog niet van de luchthaven af of we kwamen in een file terecht. Het was immers spitsuur. Almaty is een grote stad met bijna 2 miljoen inwoners en iedereen met een beetje geld heeft een SUV. Het duurde dan ook ruim 1,5 uur voor ik bij mijn hotel in het centrum van de stad arriveerde.

Almaty, Kazachstan, Air Astana
Een Airbus van Air Astana land op de luchthaven van Almaty.

Almaty

Almaty is een stad in het zuidoosten van het land vlak bij de grens met Kirgizië, en wordt ook wel Alma-Ata genoemd. De stad heeft een vreemde mix van moderne en Sovjet-invloeden, en is dan ook rijk aan Sovjet-monumenten, grote parken en brede wegen. Almaty heeft niet bijzonder veel bezienswaardigheden, maar is wat mij betreft wel de moeite waard om een of twee dagen te vertoeven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dagtrips vanuit Almaty

Almaty is een ideale uitvalbasis voor leuke dagtrips naar het platteland, de bergen of de wonderschone grensregio met China. Bij het inchecken in het hotel heb ik direct geïnformeerd naar de mogelijkheden. In de weekenden gaan er vanuit het centrum van de stad diverse georganiseerde tours naar bezienswaardigheden in de omgeving van Almaty. Je betaald dan vaak 25 tot 50 euro per persoon voor een dagtrip.

Je kunt echter ook een privé-chauffeur boeken voor 75 tot 100 euro per dag (tot 4 personen), afhankelijk van de afstand. Het voordeel is dat je dan kunt stoppen waar je wilt.

Vanuit het centrum ben je in een uur in de bergen. Je kunt dan een bezoek brengen aan een van de hoogste schaatsstadions ter wereld (Medeu) op 1.691 meter hoogte. Vlakbij vind je het meer van Almaty. Een gigantisch alpine meer op ruim 2.500 meter hoogte. Het fel blauwe water met de omringende besneeuwde bergtoppen zorgt voor een prachtig contrast.

Almaty, Kazachstan
De auteur op een boulder met het Big Almaty Lake op de achtergrond.

Daarnaast zijn er opties voor wandeltochten van een of meerdere dagen richting de grens met Kirgizië. Je kunt overigens ook de grens oversteken met Kirgizië. De grens ligt op slechts 40 km afstand van Almaty en als Nederlander of Belg kun je zonder visum 30 dagen verblijven.

Almaty, Kazachstan, Kirgizië
De grensregio tussen Kazachstan en Kirgizië is prachtig.

Op een uur rijden van de grens ligt het gigantische Issyk Kul meer, waar je in de zomer lekker kunt zwemmen. Ook de hoofdstad Bishkek en de rode bergen van Karakol liggen op relatief korte afstand.

Kirgizië, Almaty, Kazachstan, Karakol
Veel mensen in Kazachstan en Kirgizië leven nog als nomaden.

Charyn Canyon

Vanuit Almaty kun je ook een bezoek brengen aan de Charyn Canyon. De Grand Canyon van Kazachstan! De afstand is niet zo heel groot, maar vanwege de slechte wegen is het 2,5 tot 3 uur rijden. De rit is echter prachtig, en vooral avontuurlijk. Je komt door oude authentieke dorpjes en langs de weg staan overal verkopers met van alles en nog wat. Het verkeer is chaotisch en regelmatig staat er een Lada met pech langs de weg.

Almaty, Kazachstan
Een jongeman verkoopt shaslick langs de weg.

De Charyn Canyon ligt in het uiterste oosten van Kazachstan dicht bij de grens met China. De Canyon is zeer bezienswaardig en zeker een must-see als je in Kazachstan bent! Er zijn vele mogelijkheden om te wandelen. Daarnaast kun je ook per 4wd de Canyon verkennen. Je vind er ook een restaurant met overnachtingsmogelijkheden mocht je langer willen blijven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tot slot

Inspiratie opgedaan? Of heb je nog vragen? Laat het ons hieronder weten!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *