Lifestyle: de Ultieme Surfervaring op Bali4 min leestijd

Lifestyle Ultieme Surfervaring Bali

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wie the Island of Gods al eens heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn: op Bali stikt het van de surfers. Ik ben er zelf altijd een groot voorstander van om zoveel mogelijk op te gaan in de lokale cultuur. Maar heb je nog nooit gesurft en lijkt het een grote ver-van-je-bed-show? Met deze guide help ik je op weg naar een actieve maar ook zeer relaxte vakantie, en ik laat je de beste stranden voor beginnende surfers zien.

 

Geschiedenis van het Surfen op Bali

Om beter te begrijpen wat de surfcultuur betekent voor Bali is het goed om iets van de ontstaansgeschiedenis te weten. In 1936 kwam de Amerikaan Bob Koke met zijn vrouw Louise naar Bali om een hotel te openen in Kuta. Deze plaats staat dan ook vandaag nog bekend als het meest toeristische gedeelte van het eiland.  Destijds was de kust van Kuta nog helemaal leeg, maar sinds Bob met zijn surfboard hier neerstreek, werd dit voor het eerst het officiële surfersstrand van het eiland. Het duurde even voordat het echt op gang kwam, maar vanaf de jaren zeventig kwamen er meer professionele surfers zoals (de inmiddels overleden) Kim Bradly, Gerry Lopez (mr. Pipeline) en Rory Russel die uiteindelijk voor het surfheiligdom hebben gezorgd.

 

Beste Stranden voor Beginnende Surfers

Bali heeft vele stranden en baaien waardoor het type golf erg kan verschillen. Voor beginners is het goed om te weten waar te starten. Het is verleidelijk om voor een paar euro een board te huren en in het water te duiken ‘om gewoon even te kijken hoe het gaat’, maar op sommige plekken is een sterke onderstroom te vinden of knallen de golven als ware wasmachines over je heen. Plekken zoals Padang Padang en Uluwatu kun je beter vermijden als beginnende surfer. Wees verstandig en begin eenvoudig.

 

Lifestyle Ultieme Surfervaring Bali
Kuta beach kenmerkt zich door zijn prachtige zonsondergangen.

 

Kuta en Legian

Deze zanderige stranden zijn heerlijk voor de newbies, maar ook de gevorderde surfer komt hier aan zijn trekken. De golven zijn redelijk gelijkmatig, variërend tussen de 1 en 3 foot. De reden dat ik hier in foot reken, is dat surfreports deze maten gebruiken. Surfreports worden door surfscholen gebruikt om te voorspellen waar de beste golven zitten. Als je surflessen neemt, dan leer je alles over hoe je zelf zo’n report kunt leren lezen. Deze surfscholen vind je verspreid over het strand, maar er zijn ook goedkope plekken om alleen een surfboard te huren. Je huurt al een board voor 3 euro per uur, en 6,5 euro per dag. In Legian zijn de wat prestigieuzere surfscholen te vinden zoals Rip Curl School of Surf. Lessen kosten hier zo’n 45 euro voor 2 uur per les.

 

Een iets minder gedwongen surfschool die zeker niet onderdoet aan Rip Curl, is Up2U surfschool Bali. Deze surfschool wordt gerund door de Australische Paul en is te vinden tussen Kuta en Legian in. Deze surfschool is ongedwongen om het feit dat er per dag wordt gekeken naar de weercondities. Zo heeft de stand van de maan een sterke invloed op de getijden van de kust. Is er die dag een te sterke stroming voor beginners, dan draait Paul zijn hand er niet voor om om zijn leerlingen mee te nemen in de jeep naar een ander strand zoals Jimbaran. Prijzen zijn hier 23 euro per dag, waarnaast je ook nog gratis een board mag huren buiten de lestijden om. Tijdens de lessen gaat er altijd iemand mee om foto’s te maken die je naderhand kunt kopen voor enkele euro’s.

 

Lifestyle Ultieme Surfervaring Bali
Photocredits: Up2U
Auteur Susan heeft de smaak te pakken!

 

Canguu

Verder naar het noorden van Legian, voorbij Seminyak, vindt je Canguu. Ook voor beginners prima te doen, maar toch net iets meer geschikt voor mensen die al een aantal keren hebben gesurft. Je zult hier iets harder moeten peddelen en beginners moeten er rekening mee houden dat hier geen lifeguards rondlopen. Canguu is wel vele malen meer laidback dan Kuta. Velen die vinden dat Kuta zijn beste tijd hebben gehad, trekken naar het noorden om in Canguu de nieuwe surfervaring op te doen. Het wordt ook wel ‘Ubud aan het strand’ genoemd.

 

Lees ook: Beste prijs-kwaliteit-hotel in Ubud

 

Hotspots na het Surfen

Na het zware surfen wil je natuurlijk heerlijk ontspannen en relaxen. Een van de hipste plekken om een cocktail te scoren (of een gezonde smoothie) is On the Juice. Vanuit een Volkswagen busje wordt hier de hele dag lekkere muziek gedraaid en dranken geserveerd. Van Espresso Margareta’s, tot yoghurt met chiazaad en muesli. Hier moet je zijn voor de ultieme after-surf-ervaring.

 

Lifestyle Ultieme Surfervaring Bali
Cocktails slurpen bij On the Juice

 

Iets minder surf, maar wel erg beachy is Azul Beach Club Bali. Het wordt ook wel ‘the ultimate social elites getaway’ genoemd, dus een beetje dresscode wordt hier wel gehanteerd. Een erg verfijnde plek waar je heerlijk kunt zitten om de zonsondergang te zien onder het genot van een hapje een drankje. Sommige tafels vereisen een minimale besteding van ongeveer 70 euro, wil je daar plaatsnemen. Dat zie je wel vaker in de wat luxere beach clubs op Bali. Desalniettemin, zeker de moeite waard.

Lifestyle Ultieme Surfervaring Bali
Azul Beach Club Legian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *