Erdogan wil Turkish Airline veranderen in Türkiye Hava Yollari2 min leestijd

Boeing 737 van Turkish Airlines boven de Rode Zee (Bron: Turkish Airlines)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Turkse president Erdogan wil de naam van Turkish Airlines veranderen in ‘Türkiye Hava Yollari’. Dit maakte de president deze week bekend. Ook ‘Türkiye Airlines” wordt genoemd. Maar waarom wil men de naam van de nationale airline veranderen? En wat voor gevolgen kan de naamswijziging hebben?

Erdogan wil naam Turkish Airlines veranderen

Erdogan laat weten dat de naamswijziging in het belang van Turkije is. Hij wijst erop internationaal niet bekend te willen staan met de naam ‘Turkey’ wat in het engels ook kalkoen betekent. Daarom moet ook de naam van Turkish Airlines in de toekomst veranderen in Türkiye Haha Yollari. Zo komt de naam Türkiye internationaal op het toneel te staan en niet meer Turkey. Ook liet de president afgelopen dinsdag weten dat Türkiye beter de Turkse cultuur en waarden vertegenwoordigt. ‘Turkey bestaat niet langer, vanaf nu is het Türkiye’, aldus Erdogan.

Boeing 787-900 Dreamliner van Turkish Airlines (Bron: Turkish Airlines)
Gaat de naam Turkish Airlines in de toekomst verdwijnen? (Bron: Turkish Airlines)

Meerdere maatschappijen en eigenlijk vooral landen en gebieden hebben de afgelopen jaren een naamswijziging overwogen. Eerder schreven we ook al over China Airlines (van Taiwan) die een naamswijziging zou ondergaan. In veel gevallen is zoiets ook wel te begrijpen aangezien landen graag zo goed en origineel willen overkomen op het internationale toneel. En soms heeft een bepaald land in de lokale taal een hele andere naam. Een voorbeeld hier is Finland wat in het Fins ‘Suomi’ is. Toch draagt de nationale luchtvaartmaatschappij de naam Finnair.

Of Turkish Airlines ook daadwerkelijk van naam is veranderen is nog niet officieel aangekondigd. Het zal er voor internationale reizigers in ieder geval niet gemakkelijk op worden aangezien de nieuwe naam veel lastiger te onthouden is. Wellicht kan de naam nog veranderen in ‘Türkiye Airlines’. Daarnaast zal de nationale carrier van Turkije ook alle liveries en communicatie aan moeten passen. Een klus die best nog wat geldt zou kunnen kosten.

Uitgelichte afbeelding: Turkish Airlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *