Trip intro: Viva Latinoamerica!

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De afgelopen maanden zijn er op ikvliegveel.com naast losse reviews van vluchten, lounges of hotels ook een aantal complete trip-reports verschenen met daarbij een volledige reis bestaande uit verschillende vluchten en hotelovernachtingen in een logisch geheel aan elkaar gepraat.

De afgelopen maanden ben ik zelf ook weer op een lange reis geweest, met veel vluchten en hotelovernachtingen. Omdat het wellicht leuk is om naast de losse reviews een kijkje in de keuken van het boekingsproces te krijgen, schrijf ik ook weer een trip intro.

De afgelopen weken heb ik gereisd door Midden- en Zuid-Amerika en wisselde ik mooie vluchten, leuke boekingsconstructies, luxe hotels en backpacken met elkaar af. De reis is grotendeels betaald met miles en hotelpunten. In dit artikel leg ik uit wat ik ongeveer heb gedaan, hoe bepaalde onderdelen geboekt zijn en welke artikelen er de komende periode te verwachten zijn.

Icelandair Boeing 757
Een vlucht met de Icelandair Boeing 757 stond oorspronkelijk niet op de planning… lees hieronder waarom ik er toch mee vloog!

Waarom deze trip?

De afgelopen jaren heb ik veel mooie reizen gemaakt, maar mijn eerste lange, uitgebreide reis was het jaar voordat ik ging studeren: op mijn 18e vertrok ik voor een aantal maanden naar Midden- en Zuid-Amerika waar ik al backpackend van Mexico tot aan Argentinië ben gereisd. Deze eerste, uitgebreide ervaring met Zuid-Amerika beviel ontzettend goed en ieder jaar wilde ik graag nog 1 of 2 weken terug om een bestemming nog een keer te bezoeken (zo vloog ik in november nog naar Chili – kijk hier voor een review van mijn Iberia-vlucht daar naartoe).

Nu na 6 jaar mijn studie bijna ten einde was en het werkende leven in zich kwam, leek het mij leuk om nog eens een langere trip naar Latijns Amerika te maken om daar een aantal bestemmingen opnieuw even aan te doen, hier en daar vrienden te bezoeken en uiteraard ook wat nieuwe bestemmingen te bezoeken.

Met dit idee in gedachten ben ik de afgelopen maanden aan het puzzelen geslagen met mijn miles en punten om zo voordelig mogelijk de vluchten en hotelovernachtingen in elkaar te knutselen. Uiteindelijk stond er er een geweldige trip op de planning waarbij ik in 20 vluchten 12 landen bezocht – alles ontzettend voordelig geboekt met mijn miles. Uiteraard sliep ik niet overal in hotels op punten geboekt, maar trok ik in Ecuador ook backpackend van hostel naar hostel – een erg afwisselende reis dus!

San Miguel de Allende
Mijn trip door Latijns Amerika bracht me langs prachtige steden als het Mexicaanse San Miguel de Allende

Vluchten

Qua vluchten heb ik mijn reis in 5 boekingen opgesplitst:

 • Een AAdvantage laagseizoen-award van Europa naar Mexico voor 20.000 miles met lange overstappen in IJsland en Dallas om daar nog wat te zien tijdens mijn lange overstappen – kijk hier (klik) voor meer informatie over de AAdvantage laagseizoen awards;
 • Twee Mileageplus-boekingen met een flink aantal business class-vluchten binnen Latijns-Amerika voor 20.000 miles per stuk. De vluchten zijn nauwkeurig in elkaar gepuzzeld zodat ik op een groot aantal bestemmingen (waaronder Mexico-Stad, Lima, Bogotá, Guatemala-Stad, Panama-Stad en San Salvador) bijna 24 uur tussen mijn vluchten had om de steden te bekijken – kijk hier (klik) voor een artikel waarin beschreven wordt hoe je het meeste uit je Mileageplus miles haalt.
 • Een mileage run met American Airlines van de Dominicaanse Republiek naar Florida via Philadelphia en Dallas – kijk hier (klik) voor wat basics over mileage runnen;
 • Een AirBerlin business class-vlucht van Florida naar Düsseldorf om mijn Avios vóór de devaluatie (klik) op een gunstige manier in te wisselen;
Mileagerun Orlando
In mijn trip zat ook een mini-mileagerun: 3.811 miles vliegen voor $107,-

Uiteraard had ik het een en ander ook weer zo gepland zodat ik een aantal leuke vluchten had op mijn reis. Zo heb ik een aantal vluchten met langeafstandstoestellen van Avianca op relatief korte vluchten gehad, had ik wat turboprop-vluchten binnen Zuid-Amerika en kon ik een aantal nieuwe lounges uitproberen.

avianca dreamliner
Een vlucht met de gloednieuwe Avianca Dreamliner stond ook op de planning. Helaas stuurde Avianca vlak voor vertrek een Airbus A330… (foto Avianca)

Overnachtingen

Ook een groot aantal overnachtingen heb ik op punten kunnen boeken: in Latijns Amerika zijn veel hotels te vinden die in de lagere puntenklassen vallen bij veel hotels. Zo heb ik een aantal Hilton– en DoubleTree-hotels voor slechts 5.000 punten kunnen boeken en heb ik er ook flink wat Club Carlson-punten tegenaan gegooid om maar liefst 7 verschillende hotels voor 9.000 of 15.000 punten per stuk te kunnen boeken – helemaal met het oog op de recente categorieveranderingen (klik voor een overzicht) leek dat een goede deal te zijn.

Daarnaast heb ik gebruik kunnen maken van een aantal IHG-pointsbreak hotels en sliep ik ook voor een prikkie in een Crowne Plaza en een Holiday Inn. Op mijn ‘backpackbestemmingen’ koos ik ervoor om nog niets van tevoren te regelen: mijn overnachtingen in Mexico en Ecuador regelde ik dus grotendeels ter plaatse – met een budget van ongeveer $5 tot $10 per dag. Dat was dus een flink verschil met de soms erg luxe hotels op sommige bestemmingen!

Hilton Guayaquil
Na een flink aantal overnachtingen in krakende stapelbedden was een goed bed (zoals hier in het Hilton Colón Guayaquil) soms erg welkom. Lang leve de hotelpunten!

Wijzigingen tijdens de reis

Je kunt je reis nog zo zorgvuldig plannen, maar er gaat altijd wel iets mis. Zo ook op deze reis: een aantal keer heb ik last-minute vluchten moeten omboeken of annuleren (en kon ik bijvoorbeeld mijn eigen IRROPS-tips (klik) in de praktijk brengen!). Zo heb ik een aantal keer mijn overstap niet kunnen halen en zorgde een uitgevallen motor na een bird strike ervoor dat de Airberlin A320 waarin ik zat terug moest keren naar IJsland en ik na 16 uur vertraging omgeboekt werd via Icelandair en United om alsnog in Mexico te kunnen komen.

LAX Los Angeles
Een uitzicht op de skyline van Los Angeles tijdens de landing stond niet op de planning – maar was leuk meegenomen na het omboeken.

Komende Artikelen

De komende periode zal ik ten minste wekelijks een artikel schrijven over een vlucht, hotel of bestemming van mijn trip. In ieder geval de volgende artikelen zijn de komende tijd te verwachten:

 • Stopoverbestemming IJsland
 • Icelandair Economy Comfort Keflavik-Denver review
 • Radisson Poliforum Plaza León (Mexico) review
 • Avianca regionale business class verzamelreview
 • Airport survival guide: hoe overleef ik een lange overstap?
 • Avianca longhaul business class Mexico-Stad – Bogotá review
 • Hilton Colón Guayaquil review
 • Copa Airlines regionale business class verzamelreview
 • Riu Palace Bavaró review
 • US Airways/American Airlines Envoy Class review

Houd Ikvliegveel.com de komende tijd dus in de gaten voor updates over mijn trip door Latijns Amerika!

Reacties

 1. Sand0rf zegt

  T*ring wat een gave route! Was ik ook nog maar aan het studeren zodat ik zoveel vrije tijd heb…
  Ik kijk uit naar je eerste verslag!

 2. Didierc zegt

  Gaaf, kijk uit naar het vervolg. Herinneringen komen boven van onze Zuid-Amerika trip in 2013 van ruim 4 maanden. Hebben toen bijna alleen goedkope hostels e.d. gehad omdat ik nog niet zo in de points en miles zat. Moeten ook maar eens terug. Thanks Valentijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *