Toch nog een toekomst voor Jet Airways?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het ging al langere tijd niet goed met het Indiase Jet Airways. De airline kreeg steeds meer problemen en kon op een gegeven moment niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Verschillende reddingspogingen van banken en de Indiase staat mochten niet baten en in april vorig jaar werden alle vluchten stilgelegd. Er stond zelfs een tijdje een Boeing 777 van de airline aan de ketting op Schiphol. Niet veel later was de airline failliet verklaard omdat er geen investeerder bereid was nog geld in te leggen. Nu melden diverse Indiase media dat zich toch een nieuwe eigenaar heeft gemeld.

Concurrentie

Volgens Jet Airways was voornamelijk de hevige concurrentie van nieuwe airlines in India een grote bedreiging voor de Indiase nationale maatschappij. Het gaat voornamelijk om low cost carriers die voor lage prijzen binnenlandse vluchten aanbieden. Jet Airways kon hier niet tegenop.

De toegenomen concurrentie was overigens niet de enige zorg van de airline. Het management zou te veel verdienen en ook de genomen beslissingen kwamen niet altijd ten goede van de toekomst van het bedrijf.

Investeerdersgroep

Een Indiase investeerdersgroep genaamd Kalrock Capital-Nurari Lal Jalan heeft afgelopen week toestemming gekregen om Jet Airways (financieel) nieuw leven in te blazen. De Indiase overheid moet de plannen overigens nog goedkeuren. Als de goedkeuring er is zal de maatschappij opnieuw aanvraag voor airport slots moeten doen. Ook zal de vloot en crew opnieuw gecertificeerd moeten worden. Als de Indiase autoriteiten geen goedkeuring geven voor de plannen dan kan het hele feest overigens afgeblazen worden.

Jet Airways werkt in het verleden actief samen met Air France en KLM. Of dit in de toekomst weer het geval zal zijn is nog niet duidelijk.

Jet Airways
Toestel van Jet Airways op de landingsbaan (Bron: Jet Airways)

Is er een toekomst voor Jet Airways?

Je zal je wellicht afvragen of het oprichten van een nieuwe airline in deze tijd nu zo’n goed idee is. Natuurlijk is de vraag naar vliegreizen significant minder dan normaal het geval zou zijn. En dat levert allerlei problemen op in de luchtvaart. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen voor nieuwe airlines te benoemen. Zo kan Jet Airways bijvoorbeeld gemakkelijker een nieuwe vloot opzetten met lagere kosten. Door de afgenomen vraag naar vliegtuigen zijn namelijk ook de prijzen gedaald. Bovendien kunnen nieuwe toestellen vaak sneller geleverd worden. Bijvoorbeeld door geannuleerd bestellingen om te zetten in een nieuwe order.

Ook de onderhandelingen met personeel kunnen opnieuw gevoerd worden. Dat maakt het mogelijk om met relatief lage personeelskosten op te kunnen starten.

De belangrijkste indicatoren of Jet Airways het in de toekomst gaat halen zal toch terug te leiden zijn om een goed plan om de concurrentie aan te gaan en het juiste management. De toekomst zal leren wanneer we weer een Indiaas toestel op Schiphol mogen verwelkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *