Sri Lanka voert voor toeristen visumvrije periode in

Beach fun at Negombo Beach - Sri Lanka

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nederlandse toeristen hoeven voorlopig geen toeristenvisum meer aan te vragen voor Sri Lanka. De bedoeling van deze maatregel, die voor 48 landen geldt, is meer toeristen naar het land te krijgen. Dat heeft alles te maken met de aanslagen in het paasweekend waar 250 mensen bij om het leven kwamen, onder wie 42 buitenlanders. Het toerisme stortte daarna compleet in door negatieve reisadviezen van diverse landen. 

Veiligheid

Hoewel de noodtoestand nog altijd van kracht is in Sri Lanka, verzekert premier Ranil Wickremesinghe dat zijn land weer veilig is voor iedereen. Volgens hem zijn alle mogelijke betrokkenen bij de aanslag, zo’n 200 mensen, opgepakt. 

Het officiële reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken heeft de gele categorie: “Let op: veiligheidsrisico’s”. Dat wil zeggen dat je er prima naar toe kunt reizen, maar wel alert moet blijven.

Reisadvies Sri Lanka
Reisadvies Sri Lanka van Rijksoverheid

Het aantal toeristen lijkt dan ook weer een beetje terug te komen. De afwezigheid van toeristen was voor de lokale bevolking vaak erg lastig. Veel mensen zijn afhankelijk van toerisme, zoals de taxi-chauffeurs, hotelpersoneel, lokale reisbureaus en restaurants. Deze mensen zitten met smart te wachten op nieuwe toeristen die gaan komen.

Visumvrije periode

De visumvrije periode duurt waarschijnlijk zes maanden. Daarna gaat de regering opmaken hoeveel geld is misgelopen door de maatregel. De prijs van een toeristenvisum was tot op heden 35 USD, dus ongeveer 32 euro. Het was al mogelijk om een online aanvraag te doen voor een ‘visa on arrival’, maar ook dit is dus nu niet meer nodig.

De maatregel was zelfs al eerder aangekondigd voordat de aanslagen plaatsvonden en zou per 1 mei al ingaan. Door alle ophef en onzekerheid die daarna volgde, ging de maatregel op dat moment weer van tafel.

De regeling geldt voor onder meer alle landen uit de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Reacties

  1. kris zegt

    Hallo,
    Jullie publiceren alleen onzin, de promo van klm slaat nergens op,
    Het is zielig met jullie en klm, bekijk voor deze hele jaar naar de promo dat val je zelf achterover.

  2. chantal zegt

    hoe zit het ermee als je net in de overgangsperiode zit van de visumvrij periode, dus bijvoorbeeld vanaf 20 januari t/m 09 februari 2020. moet je dan toch nog een visum aanschaffen voor de dagen in februari ? Bestaat de mogelijkheid om een visum on arrival te kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *