SkyTeam schort samenwerking met Aeroflot tijdelijk op2 min leestijd

De A330 van Aeroflot zal worden vervangen door de A350 (Bron: Aeroflot / WikiMedia Commons / Alexander Mishin)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er ook veel beperkingen in de luchtvaart. Zo is het voor Russische en Wit-Russische maatschappijen niet meer toegestaan te vliegen in onder andere het Europese luchtruim. Dit heeft impact op de dienstregeling van onder meer Aeroflot en S7. Bij de beperking van vluchten blijft het niet. SkyTeam en Aeroflot hebben namelijk overeengekomen dat ze de samenwerken voorlopig stopzetten. Flying Blue zette die stap eerder al.

KLM & Aeroflot

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben veel airlines de samenwerking met Aeroflot stopgezet. Zo pauzeren onder andere Delta Air Lines en KLM de samenwerking tot nader bericht. Codes van KLM zijn niet meer te vinden bij Aeroflot en andersom ook niet. Tevens vliegt KLM niet meer naar Rusland. Dit omdat in het toestel altijd verschillende reserveonderdelen aanwezig zijn. In verband met de ban op handel mogen deze onderdelen niet worden meegenomen omdat Rusland dit in beslag zou kunnen nemen.

Flying Blue

Ook voor het loyaliteitsprogramma van KLM, Air France en Transavia heeft het tijdelijk stopzetten van de samenwerking invloed. Mocht je bijvoorbeeld award vluchten hebben aangeschaft die werden uitgevoerd met Aeroflot, dan zal Flying Blue / KLM & Air France op zoek moeten naar een oplossing. Voor bestemmingen in Rusland zullen de opties vanuit Europese landen lastig zijn. De kans dat je vlucht geannuleerd wordt is dan ook groot. Vlieg je binnenkort, hoe onwaarschijnlijk dan ook, toch met Aeroflot, dan zul je geen Miles of XP sparen op je vluchten. Dit in verband met de tijdelijke opgeschorte samenwerking.

InsideLook: Aeroflot Airbus A330-300
Aeroflot A330-300 in SkyTeam Livery

SkyTeam

Sinds 2006 is het Russische Aeroflot ook lid van de SkyTeam alliantie. Door lidmaatschap van de alliantie kunnen airlines van elkaars faciliteiten gebruikmaken. Denk aan bijvoorbeeld lounges op de luchthavens wereldwijd. Door de uitgebroken oorlog heeft het SkyTeam moeten besluiten de samenwerking met Aeroflot op te schorten, evenals KLM, Delta Air Lines en Flying Blue. Dit is een tijdelijke maatregel en de toekomst moet uitwijzen hoe lang deze maatregel zal duren. Volgens SkyTeam zullen gedupeerde reizigers door de alliantie en/of de uitvoerende airline op de hoogte worden gesteld van wijzigingen in de dienstverlening. SkyTeam houdt het echter bij een korte berichtgeving in haar persbericht en geeft weinig details van wat er verder is afgesproken met Aeroflot.

Op de website van Aeroflot is het SkyTeam logo nog wel zichtbaar. Uiteraard is het SkyTeam logo ook op de livery van de toestellen nog zichtbaar. Het lijkt er niet op dat de Russische maatschappij dit snel zal veranderen.

Bron: SkyTeam, KLM, Flying Blue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *