Bestemmingstips: Iguazú-watervallen4 min leestijd

Iguazú Falls

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zuid-Amerika heeft een zeer grote diversiteit aan landschappen. Je vindt er prachtige natuurwonderen zoals gletsjers, woestijnen en nationale parken. Eerder schreef ik al uitgebreid over Patagonië. Later tijdens die reis heb ik ook nog de Iguazú-watervallen bezocht. Ik was behoorlijk onder de indruk toen ik een paar jaar geleden de Niagara-watervallen in Canada zag, maar nadat ik de Iguazú-watervallen in Zuid-Amerika had gezien, was ik verbluft! De Amerikaanse First Lady Eleanor Roosevelt had gelijk toen ze zei: “Poor Niagara!”. ‘S Werelds grootste watervallen maken deel uit van de Iguazú-rivier op de grens van Argentinië en Brazilië en werden gekozen als een van de nieuwe natuurlijke zeven wereldwonderen. De watervallen delen de rivier op in een hoog en laag gedeelte en vormen daarmee het grootste waterval systeem ter wereld. De watervallen en het nationale park staan bekend als een van de populairste toeristische attracties in Zuid-Amerika. In dit artikel leg ik uit hoe je bij de watervallen komt en wat je daar kunt zien.

Hoe kom je bij de Iguazú-watervallen

De watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar met het vliegtuig vanaf de meeste grotere luchthavens in Zuid-Amerika. Vanaf Buenos Aires is het ongeveer twee uur vliegen naar de luchthaven van Carateras (IGR). Deze luchthaven ligt aan de Argentijnse kant van de grens. Ook de luchthaven van Foz do Iguaçu International Airport (IGU) is goed verbonden met de meeste grote steden in Brazilië zoals São Paulo en Rio de Janeiro. De meeste toeristen verblijven in Foz Do Iguaçu aangezien dit de grootste stad in de omgeving is. Je vindt hier dus de meeste restaurants en hotels. Naast het feit dat je gemakkelijk de grens met Argentinië oversteekt, is ook Paraguay heel dichtbij. Een dagtrip naar Cuidad Del Este is zeker de moeite waard en ik kan het je aanraden als je genoeg tijd hebt.

Iguazú Falls
Iguazú Falls.

Hoe bezoek je de Iguazú-watervallen

Je kunt de watervallen aan beide kanten van de grens bezoeken. Hoewel ik aan zou willen raden om de watervallen van beide kanten te bezoeken geef ik de voorkeur aan de Argentijnse kant. Dit omdat je daar het beste uitzicht hebt. Hiervoor moet je natuurlijk twee keer de grens over als je in Foz Do Iguaçu verblijft. Zelf heb ik dit ook gedaan maar het kostte me een hele dag omdat het park vrij groot is. Daarom zou ik aanraden om twee hele dagen de tijd te nemen om de watervallen te bezoeken, één in Argentinië en één in Brazilië.

Iguazú Falls
Iguazú Falls.

Als je beide parken wilt gaan bezoeken zul je twee keer entreegeld moeten betalen als ook de vervoerskosten.  Je moet namelijk eerst naar het Argentijnse plaatsje Puerto Iguazú. Natuurlijk kun je vanuit Foz Do Iguaçu ook rondleidingen boeken om je reis gemakkelijker te maken. De ‘jungle trein’ brengt je op een leuke manier naar de watervallen. Neem wel goede schoenen mee want je zult veel moeten wandelen. Houd er ook rekening mee dat je nat kunt worden. Wees hier dus op voorbereid en neem eventuele droge kleding en bescherming voor je camera mee.

La Garganta Del Diabo

Het bedenkster gedeelte van de watervallen is ‘La Garganta Del Diabolo’ (keel van de duivel). Dit is een halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in het diepte stort.

La Garganta Del Diabo

Houd ook je spullen goed in de gaten want hier lopen neusbeertjes rond. Ze zijn zowel een attractie als een plaag bij de watervallen. Afgezien van deze neusbeertjes zie je hier veel dieren zoals apen, jaguars, brulapen en vlinders. Terwijl de watervallen er vanaf de Argentijnse kant mooier uitzien heeft het park aan de Braziliaanse kant naar mijn mening meer te bieden. Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om de watervallen vanaf de verschillende uitkijkpunten van ver en dichtbij te bewonderen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een boottocht te maken om nog dichter bij de watervallen te komen. En voor wie de watervallen van bovenaf wil bekijken is het zelfs mogelijk om een helikoptervlucht te maken.

Wanneer bezoeken

Een bezoek aan de Iguazú-watervallen is het hele jaar mogelijk maar het middenseizoen (van juli tot oktober en van februari tot april) is het beste om het massatoerisme hier te vermijden. Ik was er in de maand januari en toen was het zoals je op de foto’s kunt zien nog vrij druk.

Uitkijkpunt over de waterval.

De Iguazú-watervallen staan bekend als een van de populairste reisbestemmingen binnen Zuid-Amerika. Ik was zeer onder de indruk toen ik dit enorme natuurwonder zag. Omdat de Iguazú-watervallen gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de meeste grote steden in Zuid-Amerika is het gebruikelijk om een bezoek aan de watervallen te combineren met een reis naar Buenos Aires of Rio de Janeiro. Ik zou aanraden om twee of drie dagen door te brengen om de watervallen te zien. Zodoende kun je de watervallen van beide kanten aan de grens bezoeken.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *