Schiphol ziet toekomst als Electric City1 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zoals we al eerder schreven gaat Schiphol flink met zijn tijd mee. In 2019 wordt er een nieuwe pier opgeleverd om de pieken beter op te kunnen vangen. De nieuwe pier moet voldoen aan strenge LEED-standaard voor duurzaamheid. De ambities van de luchthaven om een ‘electric city’ te worden helpen de nationale luchthaven om zijn ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken. 

‘Opladen en wegwezen’

Voordat je aan boord gaat maak je nog heel wat meters langs de Check-in balies, Security Check en de winkels totdat je bij de gate bent. Regelmatig ga je dan ook nog eens met de bus naar het vliegtuig. In april zullen er ruim 100 elektrische bussen op de landside in gebruik worden genomen. Maar ook de high loaders, cateringvoertuigen, bagagetreinen, VIP-auto’s, vliegtuigtrappen en bagagebanden zullen elektrisch zijn. Nu moeten ze er natuurlijk wel voor zorgen dan alles opgeladen is.

Schiphol Electric City (Bron: Schiphol)
Schiphol Electric City (Bron: Schiphol)

Eneco

Om genoeg stroom voorhanden te hebben is Schiphol een langdurige samenwerking met Eneco aangegaan. De elektriciteit voor het Amsterdamse vliegveld  zal volledig afkomstig zijn van Hollandse windparken. Eneco levert niet alleen stroom aan Schiphol, maar ook aan Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Lelystad Airport. Volgens Eneco is Schiphol één van de koplopers op het gebied van duurzame energie in het Nederlandse bedrijfsleven.

Jos Nijhuis ondertekent overeenkomst met Eneco (Bron: Schiphol)
Jos Nijhuis ondertekent overeenkomst met Eneco (Bron: Schiphol)

Momenteel komt de groene stroom die gebruikt wordt op Schiphol vooral van bestaande Nederlandse duurzame energiebronnen. Hierdoor groeit het aanbod van duurzame stroom in Nederland. Dat komt doordat Schiphol alleen nog stroom afneemt van nieuwe windparken.

(Bron en beelden: Schiphol)

Reacties

 1. Krabnov zegt

  Foutjes in de tekst:

  “De ambities van de luchthaven om een ‘electric city’ te worden [HELPEN*] de nationale luchthaven om zijn ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken.”
  (Ambities = meervoud)

  “vliegtuigtrappen [*] en bagagebanden”
  (geen komma voor het woord ‘en’)

  “is Schiphol een langdurige samenwerking met Eneco [AANGEGAAN]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *