Schiphol wil controle handbagage versnellen met AI2 min leestijd

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Alhoewel er op onze nationale luchthaven nog heel wat moet gebeuren om zowel reizigers als medewerkers tevreden te stellen kijkt men ook vooruit. In samenwerking met tech bedrijven Google en Pangiam wil Schiphol namelijk de controle van handbagage versnellen met behulp van kunstmatige intelligentie. Schiphol is daarmee de eerste grote Europese luchthaven die hiermee gaat experimenteren.

Security op Schiphol

Het afgelopen jaar kwam de security op Schiphol meermaals in het nieuws. Het ging voornamelijk om de chaos die ontstond door het tekort aan personeel. Het lijkt momenteel, buiten de piekperiodes om, redelijk te gaan. De lange wachttijden en vele vertraagde en geannuleerde vluchten lijken voorlopig afgewend met de genomen maatregelen. De afgelopen schoolvakanties kwam Schiphol dan ook redelijk ongeschonden door. Alhoewel er voor de komende meivakantie wel een maximum voor het aantal vertrekkende reizigers is afgegeven.

Schiphol security

Kunstmatige intelligentie op Schiphol

Toch kijkt Schiphol verder dan de recentlijk genomen maatregelen. De luchthaven wil de nieuwste technologie inzetten om de controle van handbagage op een veilige en verantwoorde manier te versnellen. De gekozen technologie van Pangiam maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmes om beelden van handbagage te analyseren. Op basis daarvan moeten verboden items en andere veiligheidsrisico’s sneller naar voren komen. Schiphol stelt dat deze technologie in de toekomst medewerkers kan ondersteunen en het proces voor de reizigers kan versnellen. 

We hebben de afgelopen periode vol ingezet op het werven van beveiligingscollega’s en het verhogen van de productiviteit van onze beveiligingsapparatuur, dit uiteraard zonder concessies te doen aan de kwaliteit van onze beveiliging. Deze samenwerking kan in de toekomst bijdragen aan meer comfort voor reizigers, door een veilige en snellere controle van handbagage. Veiligheid blijft daarbij altijd vooropstaan. – Philip van Noort, Directeur Security bij Schiphol

Het handige is dat de nieuwe technologie voor de controle van handbagage op Schiphol kan worden toegepast op de bestaande CT-scans. Dit wordt nu op kleine schaal gedaan. Maar wanneer de tests succesvol zijn en aan alle vereisten en Europese regelgeving voldoen kan dit ook op grotere schaal.

Krimp voor Schiphol?

Inmiddels is er weer een volgende discussie voor Schiphol opgerakeld: het maximum aantal vluchten per jaar. Het is een heikel onderwerp in de discussie over luchtverontreiniging en geluidsoverlast voor de (directe) omgeving. Het vliegveld mag dan nog lang niet aan het initiële maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar komen, nu gaan er al stemmen op voor een maximum van 460.000 of zelfs lager. Maar daar is Schiphol het dan ook weer niet mee eens. Het laatste woord lijkt er nog lang niet over gesproken, nu ook de politiek zich er actief mee bemoeit.

Bron foto’s: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *