Schiphol volgt je tot op het toilet

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vrees voor nieuwe terroristische aanslagen  laait weer op bij verschillende westerse landen en daarom is de Nederlandse Koninklijke Marechaussee op de luchthaven van Schiphol gestart met een proefproject met zogenaamde intelligente camera’s. Die toestellen zouden mensen kunnen detecteren die afwijkend gedrag vertonen. Dat schijft  ncr.next op zijn website.

Hoe het technische hoogstandje werkt wil niemand echt tot in de details uitleggen om veiligheidsredenen, maar een passagier die bijvoorbeeld hard zouden rennen door de aankomsthal of wilde armbewegingen zou maken neemt de camera dan in het vizier. Ook meer subtiele afwijkingen van normaal gedrag zouden kunnen gedetecteerd worden. Zo is iemand die te lang op het toilet blijft zitten ook plots verdacht en krijgt de politie een signaal als een groepje zich opsplitst of er iemand een verdachte koffer of ander object achterlaat.

De Nederlandse ontwikkelaars van de software werken ook al lang samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ze doen dan ook al jaren uitgebreide testen en onderzoek naar de mogelijkheid van de slimme camera’s. Zo geeft iemand van bedrijf TNO een voorbeeld.

Van zakkenrollers is bekend dat ze bij een kaartjesautomaat meerdere keren achteraan bij dezelfde rij aansluiten, zonder ooit vooraan een kaartje te kopen. In het geval van afwijkend gedrag worden beveiligers gewaarschuwd door de software die de camerabeelden interpreteert, waarna de personen beter in de gaten kunnen worden gehouden.

TNO onderzocht ook of koude neuzen en verhoogde hartslagen met warmtebeeldcamera’s en radar zijn op te merken. Het is onbekend of dit soort technieken momenteel op Schiphol worden gebruikt. Ook op een andere Nederlandse plek gaat er binnenkort een proefproject van start, maar om veiligheidsredenen wil niemand hierover meer informatie kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *