Schiphol verwerkte in november ruim 3 miljoen passagiers2 min leestijd

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchthaven Schiphol verwerkte in november van dit jaar ruim 3 miljoen passagiers. Dat is weliswaar minder dan in oktober toen de luchthaven nog 3,7 miljoen passagiers verwerkte. Er zit echter een flinke stijging in als we kijken naar 12 maanden geleden. Afgelopen maand augustus verwerkte de luchthaven bijna 3,8 miljoen passagiers. Dat was toen een record in de afgelopen 18 maanden.

Ruim 3 miljoen passagiers

Schiphol verwerkte afgelopen maand in totaal 3.096.226 passagiers en dat is een stijging van maar liefst 243.9% in vergelijking met november 2020. In die maand verwerkte de luchthaven namelijk slechts 900.453 passagiers. Ook het aantal vluchtbeweging steeg deze maand met maar liefst 91% in vergelijking met 12 maanden geleden. In het goederenvervoer is er een lichte daling te zien van 1.1%. Deze lichte daling is ook te wijten aan het toenemende aantal passagiersvluchten. Doordat er meer passagiersvluchten zijn is er minder vraag naar goederenvluchten. Dit zijn echter nog lang niet de cijfers die we in 2019 zagen voorbijkomen, maar het herstel is duidelijk te zien.

schiphol vertrekhal
Schiphol verwerkte in november 2021 ruim 3,7 miljoen passagiers. (Bron: Schiphol)

Alle cijfers kun je bekijken op de website van Schiphol. In het aantal passagiers worden niet-betalende reizigers, baby’s en crew ook meegerekend. De internationale telwijze van luchtvaartverkeer telt overstappende passagiers zowel bij aankomst als bij vertrek.

Conclusie

Het is goed om te zien dat Schiphol in november ruim 3 miljoen passagiers heeft verwerkt. Dat is een flinke stijging vergeleken met 12 maanden geleden. Dit komt natuurlijk doordat er weer meer gereisd kan worden. De cijfers zijn weliswaar nog lang niet op het niveau van 2019. Gelukkig herstelt de luchtvaartsector zich weer op dit moment en daardoor kunnen we eigenlijk komende maanden alleen maar een stijging verwachten (ten opzichte van vorig jaar). Al zou je daar natuurlijk ook vraagtekens bij kunnen zetten gezien het oplopende aantal besmettingen in ons land vanwege de opkomst van de omikronvariant. Het zal ongetwijfeld nog wel even duren voordat het aantal passagiers weer op het ‘normale’ niveau ligt.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *