Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’4 min leestijd

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ze vervoeren de meeste reizigers als low-budget maatschappij in Europa. Afgelopen jaar vlogen ruim 130 miljoen reizigers met Ryanair door Europa. Dit doen ze met meer dan 430 vliegtuigen. Ryanair vliegt alleen met de Boeing 737-800. Dit type toestel biedt plaats aan 189 reizigers.

De afgelopen tijd is Ryanair meermaals negatief in het nieuws geweest. In eigen land had dit voornamelijk te maken met de sluiting van de basis op Eindhoven Airport en het ontslaan van personeel. Ook mochten rolkoffers niet meer kosteloos mee. Om dit imago te veranderen gaat Ryanair meer inzetten op hogere klanttevredenheid.

In het zonnetje

Nu nog rekent Ryanair voor allerlei extra’s flinke bedragen. Dit zal zeker niet verdwijnen. Alle kosten voor extra’s kun je op deze pagina van Ryanair vinden. Echter zullen bepaalde regels iets versoepeld worden. Heb je per ongeluk een foutje gemaakt met een van de namen in de boeking? Eerst kon je dit binnen 24 uur na boeking kosteloos veranderen. Dit heeft Ryanair aangepast naar 48 uur. Belangrijk om te onthouden is dat je je vlucht wel via Ryanair.com geboekt moet hebben. Na de 48 uur gaat het je €115,- kosten.

Ook op een andere manier probeert de maatschappij reizigers beter tegemoet te komen. Binnen 10 dagen zullen claims die betrekking hebben op vluchtuitval of vertraging worden verwerkt. Wat zeker ook tot een hogere klanttevredenheid zou kunnen leiden is de ‘Lowest Fare’-garantie. Vind je binnen drie uur na boeken een lagere prijs, wat ik overigens niet zo snel verwacht, dan krijg je het verschil + €/£5,- terug. Ze zetten dit dan op je MyRyanair account.  Maar wat doen ze nog meer?

 • Minstens een punctualiteit van 90%, anders een korting van 5% op vluchten volgende maand,
 • Vanaf april ontvangt Ryanair haar nieuwste vliegtuig. De Boeing 737 MAX 8. Dit zorgt voor duurzamere vluchten, meer comfort door nieuwe stoelen en meer reizigers. Helaas wel iets minder beenruimte, maar Ryanair geeft aan dat dit niet gemerkt zal worden omdat de stoelen dunner zijn,
 • Nieuwe 24/7 klantenservice. Binnen 2 minuten een medewerker aan de lijn,
 • Binnen 5 jaar 0% plastic aan boord en een CO2-compensatieprogramma,
 • Ook digitaal zal Ryanair verbeteren. Zo komt er een nieuwe tarievenzoeker, reisgidsen en het boeken van sporttickets. 

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

Wat is ‘Ryanair Choice’?

Deze kleine veranderingen moeten er dus voor zorgen om de klanttevredenheid bij Ryanair te verhogen. Wat ook zou kunnen helpen is het lidmaatschap dat af te sluiten is voor de frequente reizigers bij Ryanair. Het lidmaatschap is eigenlijk meer een bespaarprogramma waarmee frequente reizigers (uiteindelijk) kunnen besparen op extra’s die ze normaal ook bij boeken. Hiermee volgt de Ierse maatschappij concurrent Easyjet.

Bij Ryanair Choice heb je een betaald lidmaatschap waarbij je het volgende ‘gratis’ krijgt en dus op kunt besparen:

 • Priority Boarding,
 • Gratis stoelselectie,
 • Fast-track security,
 • Meenemen 10 kg handbagage.

Helemaal gratis is het niet. Frequente reizigers kunnen dit lidmaatschap voor €/£199,- aanschaffen. Om erachter te komen of het voordelig of minder voordelig is heb ik even een rekensommetje gemaakt. Dit kun je hieronder lezen.

Ben je voordeliger uit?

Om te checken wat het je uiteindelijk oplevert heb ik een dummy-boeking gemaakt vanuit Eindhoven (EIN) naar Athene (ATH). Ik ben hier uit gegaan van een standaard tarief. Een retourticket kost me nog geen €60,-.

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’ Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

Ik wil graag als een van de eerste aan boord (priority boarding). Hierbij mag ik ook een koffer/tas met 10kg en een kleine koffer/tas meenemen aan boord.

 • Dit kost me €12,- voor de retourreis.

Omdat ik ook vrij lang ben vind ik het voor deze vlucht prettig om wat meer beenruimte te hebben. Ik kies dus voor een stoel met extra beenruimte (stoelselectie).

 • Dit kost me nog eens tussen de €14,- en €20,- per enkele reis.

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

En bijna vergeten, een beetje vlot door de security vind ik erg aangenaam (fast-track security).

 • Dit kost me dan nog wel bijna €10,- voor de retourreis.

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

Totaal kom ik nu uit op een bedrag van €118,50. Al deze extra’s kosten me dus ook nog eens €60,-. Hierbij heb ik wel de duurste opties genomen. Ik had natuurlijk ook voor de stoel met meer beenruimte kunnen kiezen voor €14,- i.p.v. €20,-. Alle extra opties kosten dus ongeveer tussen de €48,- en €60,- voor een retourreis naar Athene.

Ryanair belooft betere service en introduceert bespaarprogramma ‘Ryanair Choice’

Het Ryanair Choice lidmaatschap kost je voor één jaar €199,-. Uitgaande van de meest dure opties moet je dus al 7 enkele vluchten boeken om dit eruit te halen. Dat zijn drie en een halve retourvlucht. Voor reizigers die dus écht frequent reizigers zijn bij Ryanair kan dit best een interessante optie zijn om uiteindelijk extra kosten te besparen. Zeker als je normaal ook een koffer van 10kg bij zou boeken en vooraf een stoel selecteert.

We zijn benieuwd naar ervaringen van toekomstige reizigers die dit lidmaatschap afsluiten. Wat vind je van de kosten, hoe ervaar je het lidmaatschap en hoe zijn de voordelen ten opzichte van het normaal bij boeken? 

Beeldmateriaal: Ryanair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *