Royal Air Maroc wordt IAG Avios partner

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

IAG, het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus heeft een MOU (Memorandum of Understanding) afgesloten met Royal Air Maroc, de nationale airline van Marokko. Daarmee wordt Royal Air Maroc een IAG Avios partner.

Het nieuws is afkomstig van een IAG Investor seminar waar dit in de presentatie wordt genoemd. Op dit moment heeft Royal Air Maroc een frequent flyer programma dat Safar Flyer heet. Het is de bedoeling dat Avios straks de ‘munteenheid’ wordt van dit frequent flyer programma.

De originele presentatie is via deze link te vinden!

Waarom is dit interessant?

Je kan je afvragen: waarom dit nieuws? Het is namelijk erg interessant voor mensen die lid zijn van de British Airways Executive Club, of Iberia Plus. Deze programma’s maken gebruik van Avios, evenals Aer Lingus (Ierland) (vanaf juli), FlyBe (UK), Vueling (Spanje), Meridiana (Italië) en Kulula (Zuid Afrika).

Avios partners
Avios partners

Nu het er naar uitziet dat dit ook mogelijk gaat worden bij Royal Air Maroc neemt het aantal bestemmingen toe, met name in Afrika. De Oneworld alliantie is niet zo best vertegenwoordigd op dit continent. Vanuit Europa ben je dan gebonden aan British Airways, Iberia of Qatar Airways. Met Royal Air Maroc neemt het aantal Afrikaanse bestemmingen toe tot met een marktaandeel van 14% (nu 4%). Daarmee is het aandeel zelfs groter dan dat van Air France-KLM.

British Airways vliegt nu op 10 Afrikaanse steden. Als we andere Oneworld maatschappijen meerekenen, komt dit aantal op 20 Afrikaanse steden. Met alle airline partners komt dit aantal op 46!

Afrikaanse bestemmingen met partner airlines
Afrikaanse bestemmingen met partner airlines

 

Oneworld alliantie

Zou Royal Air Maroc ook een toekomstig Oneworld lid kunnen worden? De voortekenen zijn gunstig, want naast deze overeenkomst heeft de airline ook een joint venture overeenkomst met Qatar Airways dat ook lid is van dezelfde alliantie. Het zou een welkome aanvulling zijn voor het continent Afrika dat nu gedomineerd wordt door Star Alliance airlines, zoals Brussels Airlines met veel Afrikaanse bestemmingen, Ethiopian, Egypt Air en South African Airways.

Ondanks dat ieder programma dat Avios gebruikt zijn eigen frequent flyer programma heeft, is het mogelijk om via de “Avios Bank” punten over te boeken tussen sommige programma’s, zoals tussen British Airways, Iberia en Aer Lingus (vanaf juli).

Zo is het bijvoorbeeld interessant als je een Iberia award boekt, deze te boeken via Iberia Plus in plaats van BA Executive Club. Boek je het via Iberia Plus, dan betaal je geen belastingen, terwijl Executive Club wel belasting rekent. Je kunt overigens pas Avios overboeken naar je Iberia account als deze al bestaat met een saldo groter dan nul. Als je één keer een vlucht credit op Iberia Plus, of met een promo meedoet, is het goed.

Of het zo ver komt met Royal Air Maroc is natuurlijk nog niet te zeggen, maar we zullen de ontwikkelingen blijven volgen!

 

Reacties

  1. robertFB zegt

    Dat Royal Air Maroc ook met Avios gaat werken is goed nieuws, maar ik vraag me af of er geen haken en ogen aan zitten. Nu is dit ook het geval met bijvoorbeeld Flybe en Vueling. Als je met Flybe vliegt, kun je alleen Avios sparen met het nationale spaarprogramma van Avios in het VK, dus niet met je BA Executive Club Avios nummer; als je met Vueling vliegt ontvang je alleen Avios als je een Iberia Plus nummer hebt… Maar je kan gelukkig wel Avios overboeken tussen alle drie verschillende programma’s.

    • Theo Theo Sikking zegt

      Ja, klopt. Het is nog even afwachten wat het gaat brengen. Iberia is trouwens wel een officiële partner van RAM (dit was al zo), dus ik ga ervan uit dat je met Iberia Plus sowieso wel terecht kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *