Road Trip Nieuw-Zeeland – Deel 1: Tips voor een huurauto in NZ6 min leestijd

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Onlangs was ik op het Noordereiland voor een korte road trip vanuit Auckland. In dit eerste deel kom ik met tips voor een huurauto. Het openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland is namelijk erg beperkt en daarom ben je al snel aangewezen op een huurauto. 

De road trip in Nieuw-Zeeland is onderdeel van een reeks over een lange reis door Australië, Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden. Om in Auckland te belanden ben ik eerst met Thai Airways vanuit Brussel via Bangkok naar Sydney gevlogen. De review van de vlucht van Brussel naar Bangkok vind je hier en de tweede review naar Sydney vind je hier. In Sydney ben ik 3 dagen gebleven voor ik verder vloog naar Tasmanië.

Eerder deze maand verscheen er een artikel met tips voor een verblijf in Sydney en een review van de vlucht naar Tassie met Virgin Australia. Ook het artikel met bestemmingstips voor Tasmanië verscheen een aantal weken geleden op Insideflyer.nl. Vanuit Tasmanië ben ik via Sydney en Auckland naar de Cookeilanden gevlogen. Een review van de vluchten met Jetstar vind je hier en een artikel met bestemmingstips voor het hoofdeiland van de Cookeilanden vind je hier. Vanuit de Cookeilanden ben ik met Air New Zealand in premium economy naar Auckland gevlogen. De review van deze vlucht vind je hier.

Cookeilanden, vakantie, paradijs, Rarotonga,
Een overzicht van de lange trip!

Aankomst Auckland en ontvangst huurauto

Bij aankomst op de luchthaven rond het middaguur was het opvallend rustig. Zowel bij de paspoortcontrole als bij de douane werd ik direct geholpen. Ik had een huurauto gereserveerd via Snap Rentals. Op mijn bevestiging stond dat ik bij aankomst een gratis lokaal 0800 nummer moest bellen om opgepikt te worden. In de aankomsthal vind je verschillende telefooncellen waar je gratis 0800 nummers kunt bellen. Met je Nederlandse mobiele telefoon betaal je namelijk alsnog al snel 3 euro per minuut.

Aan de telefoon werd mijn reservering bevestigd en een kleine 15 minuten later werd ik opgepikt met een klein busje. Het was ongeveer 10 minuten rijden naar de autoverhuurder. Bij aankomst werd ik vriendelijk geholpen en kreeg ik uitgebreide instructies voor de Toyota en het navigatiesysteem. Tevens kreeg ik tips voor mijn verblijf in Nieuw-Zeeland.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Mijn huurauto was een Toyota Yaris. Deze foto is genomen in de Coromandel.

De huurauto was in prima staat. Netjes schoon van binnen en reed uitstekend. Volgende week lees je meer over de avontuurlijke road trip die ik gemaakt heb op het Noordereiland.

Aanbod aan huurauto’s in NZ

Er is een onvoorstelbaar groot aanbod aan huurauto’s In Nieuw-Zeeland. De concurrentie is groot en er zijn opmerkelijke prijsverschillen. Met name voor de grote bekende autoverhuurders betaal je opvallend meer dan voor lokale onbekende verhuurders. Na een uitgebreide vergelijking kwam ik al snel uit op Snap Rentals. Zij boden de auto niet alleen het goedkoopste aan, maar zijn ook een van de weinige die voor slechts 10 euro per dag extra een maximale verzekering bieden met nul eigen risico.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Snap Rentals biedt een all inclusive pakket voor slechts 10 euro per dag extra!

Bovendien eisen ze ook geen torenhoge borg van meerdere duizenden dollars die je veelal kunt afkopen voor een aanzienlijk bedrag. Bij Snap Rentals hebben ze helemaal geen borg als je kiest voor het all inclusieve pakket. Je betaald bij aanvang van de huur alleen het totale huurbedrag. Naast Snap Rentals biedt ook Hitch Car Rentals een vergelijkbaar pakket voor 12 euro per dag.

Vergelijkingssites

Met vergelijkingssites als Skyscanner kun je naast verschillende airlines, ook verschillende autoverhuurders met elkaar vergelijken. Het vervelende is echter dat de voorwaarden van de vergeleken verhuurders totaal verschillend kunnen zijn en dat veel lokale autoverhuurders niet zijn vertegenwoordigd.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Autoverhuurders vergelijken via Skyscanner!

Als voorbeeld voor dit artikel heb ik gezocht naar een economy auto in Auckland voor een week in september. De goedkoopste aanbieder is HolidayCars.com (Right Cars) voor 86 euro. Als je doorklikt naar de website komt daar vervolgens nog 75 euro bovenop voor nul eigen risico (terugbetaling in geval van schade). Het totaal komt daarmee op 160 euro.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Nul eigen risico? Dan betaal je nog eens 10,50 per dag extra!

Deze verzekering betekent echter niet dat je geen borg voor je eigen risico hoeft te betalen. In de voorwaarden staat duidelijk dat de borg 2000 NZD (1300 euro) bedraagt, een flinke belasting op je credit card. Op de website van Right Cars staat dat je dit kunt afkopen voor 25 dollar per dag. Daarmee zou het totale bedrag op 272 euro komen.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Het eigen risico bedraagt alsnog 2000 NZD!

In veel gevallen is het echter voordeliger en overzichtelijker als je direct boekt via de website van de verhuurder. Zo wordt dezelfde auto via de website van Right Cars met nul eigen risico aangeboden voor 210 euro. Bovendien worden veel lokale autoverhuurders niet vertegenwoordigd door vergelijkingssites als Skyscanner of door grote agents als Cardelmar en HolidayCars, waaronder ook Snap Rentals. Terwijl zowel Snap Rentals (190 euro) als Hitch Car Rentals (170 euro) goedkoper zijn.

Autohuur, Nieuw-Zeeland, Auckland, Noordereiland, roadtrip
Ook bij een lokale verhuurder als Hitch vind je talloze verschillende types aan huurauto’s!

Mocht je overigens een grotere of nieuwere auto zoeken? Dan kun je ook bij een lokale aanbieder als Snap Rentals of Hitch Car Rentals terecht. Zo betaal je voor een splinternieuwe (model 2017) Renault Captur slechts 10 euro per dag extra.

Tot slot

Lees bij het boeken van een huurauto altijd de huurvoorwaarden. Kijk met name naar de hoogte van de borg en het eigen risico. Deze bedraagt veelal 2000 tot 5000 NZD (1300 tot 3200 euro) en kan een aanzienlijke hoeveelheid van je bestedingsruimte innemen.

Om dit te beperken en om risico’s te vermijden heb ik zelf voorkeur voor het afkopen van de borg, zodat ik in het geval van schade niets hoef te betalen of voor te schieten. Het beste is om zo’n verzekering af te sluiten via de website van de autoverhuurder zelf en niet extern via een agent of derde partij. In het laatste geval moet je vaak alsnog de borg betalen en moet je in het geval van schade deze terugclaimen via de verzekeraar. Het claimen en de bijbehorende administratie kan een lange tijd overheen gaan. Ik heb zelf nog nooit schade gehad met een huurauto, maar een ongeluk zit in een klein hoekje!

Vergelijk daarnaast altijd verschillende aanbieders met elkaar. Gebruik vergelijkingssites, maar kijk ook altijd op de website van de verhuurder zelf. En vergeet niet te vergelijken met lokale verhuurders.

Inspiratie opgedaan? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten of door een bericht te plaatsen op het forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *