Review: Sonder the Dutch New York9 min leestijd

Sonder the Dutch

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ik krijg al te horen of ik niet beter in New York kan gaan wonen. Met mijn zevende trip naar NYC in de planning snap ik dit ook wel enigszins. Ik ben in vier jaar tijd, zes keer in New York geweest en ik ga volgende maand weer.
Aangezien het leven in New York zo ongeveer onbetaalbaar is, zit wonen er dus niet in. Wie weet wat de toekomst brengt. Dus voor onderdak werd het weer een hotel, Sonder the Dutch in Long Island City.

De hustle and bustle van New York met One World Trade Center op de achtergrond in de wolken.

Sonder the Dutch was mijn achtste hotel in New York  waar ik verbleef. Ik was al bekend met het Sonder concept, afgelopen december verbleef ik in Sonder Edgware Road in Londen. Dit beviel goed, dus ging ik weer voor een hotel van Sonder. En met de naam the Dutch is het wel toepasselijk om als Hollander daar te verblijven.

Ligging Sonder the Dutch

Aan het hotel zelf is niks Nederlands, de naam komt van de omgeving af. Gelegen in Dutch Kills, Long Island City. Dutch Kills klinkt nogal onaardig maar is het niet. Kills komt uit de tijd dat het een Nederlandse nederzetting was. Het betekend kreek/ beekje.

Sonder the Dutch was mijn vierde hotel in Long Island City. Mij bevalt het altijd wel om in LIC te verblijven. Je hebt minder drukte, hotels zijn goedkoper en met de metro ben je alsnog zo in Manhattan. En wat ook een extra bonus is, het uitzicht op de skyline van Manhattan.

Zo had je vanaf het hotel ook meerdere opties voor de metro. Meestal pakte ik Court Square- 23th st. of 39Av- Dutch Kills, beide op ongeveer vijf minuten loopafstand. Vanaf daar was je met een paar stops in Manhattan.

Eén van de twee metro haltes in de buurt van Sonder the Dutch.

Sonder

Het concept waar Sonder mee werkt is helemaal van deze tijd. Alles gaat via een app. Boek je via de app van Sonder jouw verblijf dan krijg je ook nog eens korting vanaf zeven nachten. Het gaat allemaal heel makkelijk. Je krijgt via de mail berichten over jouw verblijf. Heb je vragen dan kan je via de chat in de app ook contact krijgen met een medewerker.

Voorafgaand krijg je nog de vraag met hoe laat je ongeveer arriveert. Inchecken kan vanaf 16:00. Je kan tegen betaling ook eerder inchecken. Via de app ben je in principe al ingecheckt, je vindt daar de codes voor de entree en de kamer. Deze ontvang je ook via de mail. Hetzelfde geldt ook voor het uitchecken. Uitchecken is tot 11:00.

Check in

Aangekomen heb ik mezelf wel gemeld bij de receptie. Daar werd ik hartelijk ontvangen. Ik was er al om 15:00 dus eigenlijk te vroeg. Alles verliep zo soepeltjes, ik was een uur na landing al bij het hotel.
Ik was met vijf minuten door de immigratie, er was echt helemaal niemand voor mij. Ik dacht nog zit ik wel goed, maar het ging goed. Doordat ik nu wel een beetje bekend ben met het openbaar vervoer daar, zat ik ook zo in de metro.
Dat ik te vroeg was, was geen enkel probleem. Mijn kamer was al klaar dus ik kon er zo in. Zonder extra kosten.

De kamer ga je binnen met de code die je van Sonder hebt ontvangen. Op zich wel handig een code, je vergeet zo nooit je sleutel. Je moet alleen wel jouw code onthouden. In het begin heb ik hem op m’n hand geschreven. Maar ik ben ook echt een zeef soms.

Bij de receptie heb je nog wat zitjes. Heb je problemen met de codes dan is er altijd een portier om je te helpen.

Kamer

De kamer is van behoorlijk formaat. Wanneer je de kamer binnenkomt heb je aan de rechterkant de badkamer. Links vindt je een open kast waar je je kleding kan ophangen, of andere dingen kan opbergen. Ook staat daar een kluisje, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker. Wat ik echt een aanwinst vond was het koelkastje. Dit was ideaal. New York is nou niet bepaald de goedkoopste stad als het om eten gaat. Dus ik haalde wat boodschappen bij Trader Joe’s en bewaarde deze in de koelkast. Ik ontbeet elke dag op mijn kamer. Scheelde toch weer geld.

Sonder the Dutch
Je vindt maar weinig hotels waar je een koelkast, magnetron en koffiezet apparaat op de kamer hebt. Ik ben ze in ieder geval nog niet tegen gekomen in New York.
Om geld te besparen boodschappen halen bij Trader Joe’s en in de koelkast. Trader Joe’s is voor wanneer je een supermarkt zoekt één van de goedkopere opties. Voor New Yorkse begrippen dan.

Ga je verder de kamer in dan heb je om de hoek een flink bureau. Alles is beetje in een industrial look, grote stoere meubels.
Zo ook het bed. Je moet alleen wel uitkijken voor je schenen met de uitstekende randen. Het is wel een lekker ruim Queen size bed, met meer dan genoeg kussens.
Ten tijde van mijn verblijf zaten we in Nederland in de hittegolf. Het was dan ook een hele verademing om een week lang airco te hebben op mijn kamer. Het was daarom ook erg lastig om die week uit bed te komen.

Uitslapen zat er alleen niet in want daar zorgde de bouwvakkers wel voor op het naastgelegen bouwterrein. Voor mij was het niet extreem storend, door de jetlag ben ik toch altijd vroeg wakker. Wel werken ze maandag t/m zaterdag.

Queen size bed wat prima lag. Ik vond het design van het bed ook wel erg leuk.
Sonder the Dutch
Het bureau is ruim genoeg om aan te werken wanneer je op zakenreis bent. Maar ook om aan te eten

Badkamer

De badkamer was lekker ruim. De douchecabine helemaal. Enige nadeel was dat het doucheputje verstopt raakte tijdens mijn verblijf. Lang douchen zat er toen niet in, want anders liep alles over. Maar dit was snel opgelost toen ik dit aangaf bij de receptie. Later op de dag kwam een handyman om het te verhelpen. Erg snelle service.

Sonder the Dutch
Lekker ruime badkamer. Genoeg ruimte voor je toiletartikelen.
Het hotel is vrij nieuw. Dit zie je ook terug in de stijl van de badkamer. Strakke en cleane look.

Ook had ik het voor mekaar gekregen dat mijn reisstekker kapot was gegaan. Een deel bleef in het stopcontact zitten, wat er niet uit te krijgen was omdat er stroom op stond. Ook dat heeft hij meteen verholpen. Ik dacht voordat ik kortsluiting veroorzaak en een hoop ellende.
Ook dit zijn dingen welke kan aangeven in de app. Zelf vond ik het wat persoonlijker om aan te geven bij de receptie.

Sonder the Dutch
Ondanks dat het putje niet goed werkte, was het wel een fijne douche. Je hebt twee opties. Een handdouche en een regendouche.
Sonder the Dutch
Douche producten van het merk DEDE.

Faciliteiten

Het is een hotel met weinig extra’s. Zo is er geen ontbijt aanwezig. Je kan natuurlijk in de stad gaan ontbijten of net zoals mij, wat boodschappen doen en op je kamer ontbijten. Maar wat ook kan is ontbijten op één van de twee dakterrassen. Hier staan loungesets en ligbedden. Ik heb hier na een dag slenteren door de stad ook lekker gezeten in de zon. Wat het dakterras zo bijzonder maakt is dat je een geweldig uitzicht hebt op de skyline van Manhattan.

Sonder the Dutch
Dit is een uitzicht waar ik geen genoeg van kan krijgen.
Sonder the Dutch
Dag of nacht, het maakt niet uit. Blijft spectaculair.

Sinds de corona pandemie kom je het steeds vaker tegen dat er geen dagelijkste housekeeping meer is. Vaak is het alleen op aanvraag. Zo ook bij Sonder the Dutch. Schoonmaak vraag je ook aan via de app. Kom je handdoeken, bekers of toiletpapier tekort dan kan je deze allemaal pakken in de lounge in de kelder. Of aanvragen via de Sonder app.

In de kelder is de lounge waar je lekker kan relaxen of met wat mensen wat eten.
De lounge is een ruime ruimte voor wie even van de kamer af wil.
In deze kasten vindt je alles wat je nodig hebt voor op je kamer. Zoals koffiebekers, wc papier, tissues e.d.

Eetgelegenheden

In de omgeving vindt je weinig restaurants. Je zou wel kunnen dineren bij het hotel Vista LIC hotel. Dit hotel heeft een rooftop restaurant Vista Skylounge. In dit hotel verbleef ik vorig jaar en ligt om de hoek van Sonder the Dutch. Op nog geen vijf minuten loopafstand.
Voor de New York pizzaslice liefhebber raad ik GoodFellas aan. Dit is een afhaal pizzeria op nog geen twee minuten van het hotel vandaan. Mij kan je voor zo’n slice echt wakker maken. Dunne pizzabodem en het vet loopt langs je armen. Begin nu alweer te watertanden. Heerlijk!

Sonder the Dutch
Zo dichtbij is het Vista LIC hotel. Je ziet het al wanneer je voor de deur van Sonder staat.

Conclusie Sonder the Dutch

Sonder the Dutch is tot nu toe mijn favoriet in Long Island City. Ik heb voor mijn volgende verblijf wel een ander hotel geboekt. Maar puur omdat deze een stuk goedkoper was. Per keer dat ik in New York kom, gaan de prijzen flink omhoog. Nu helemaal omdat er extra strenge regels zijn voor AirBnb. Van veel mensen zijn de reserveringen geannuleerd. Ook zit New York met een vluchtelingen opvang probleem. Vele worden ook in hotels opgevangen. Waaronder ook in een andere favoriet hotel in Long Island City, the Collective Paper Factory. Deze hotels zijn momenteel gesloten voor toeristen.

Waarschijnlijk gaat er ook nog wel een negende bezoek komen aan New York, waarom ook niet hè. Keertje meer of minder maakt nu ook niet meer uit. Ik zal dan waarschijnlijk als eerste Sonder the Dutch checken voor prijzen. De ligging is perfect,  heerlijke kamers, het dakterras met geweldig uitzicht en het vriendelijke personeel hebben allemaal meegeholpen aan mijn heerlijke verblijf.
Dat er werkzaamheden waren, was het enige minpuntje. Maar dit had je ook midden in Manhattan gehad, aangezien het de city is that never sleeps.

Sonder
Foto genomen vanaf Roosevelt Island. Verblijf je in Long Island City, ga dan ook een keer naar Gantry Plaza State Park. Daar vindt je het retro Pepsi Cola logo. En een grandioos uitzicht op Manhattan.

Overzicht

Voordelen

Prijs verblijf: New York lijkt met de dag duurder te worden. In Manhattan ben je al zo 200 euro kwijt per nacht voor een degelijk hotel. Gemiddeld was ik ongeveer 160 euro kwijt per nacht. Hiervoor had ik wel een ruimte kamer van alle gemakken voorzien.
Locatie: met meerdere metrohaltes in de buurt ben je met een paar stops op de plaats van bestemming.
Sonder concept: alles is duidelijk via een app en mail. Heb je alsnog vragen, dan is er vriendelijk personeel om te helpen.

Nadelen

Afvoer: qua kamer was het nadeel dat het doucheputje niet goed doorliep. Maar dit was snel gefixt.
Bouwwerkzaamheden: de bouw naast het hotel zorgt voor overlast. Dit is alleen tijdelijk. Wanneer het gebouw klaar is, dan is dit ook over.

Service

Kamer

Voorzieningen

Locatie

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Sonder the Dutch viel zeker in de smaak. Het is een aanrader qua locatie en kamers. Voor mij is Long Island City de perfecte locatie om te verblijven. Zeker als een singlereiziger is het lastig om een betaalbaar hotel te vinden. Long Island City is een rustige en veilige omgeving.

9 min leestijd">
3.6

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  In New York wonen?

  Eén bezoek is al meer dan genoeg. Belachelijk duur, vies, druk, rumoerig, beroerde infrastructuur, bijna permanente verkeerschaos, de misdaad tiert welig (toegegeven, 40 jaar terug was het vele malen erger, grote delen van Manhattan waren zelfs overdag no go), en wat valt er eigenlijk te beleven? Met 20000 andere toeristen op Times Square naar beton, asfalt en auto’s kijken? Vette, kleffe pizza’s vreten? Of net zo vette en kleffe donuts? Vanuit de hoogte naar een stelletje wolkenkrabbers staren? Goed, er zijn een paar redelijke musea te vinden, maar daar ben je in een dag of twee mee klaar. Aan het Rijks, Prado of Louvre kunnen ze niet tippen, en ook niet aan het rovershol dat handelt onder de naam British Museum. Wil je naar het theater? Londen is vlakbij bij.

  En dan is het klimaat ook nog eens zo beroerd dat het maar een paar maanden in voor- en najaar te harden is.

  Kers op de taart: New Yorkers zijn zo ongeveer de slechtst gemanierde en meest onbehouwen Amerikanen die je vinden kunt. Komt vast door het milieu waarin ze opgegroeid zijn, daar zou ik ook chagrijnig van worden.

  I’ll take the Deep South any day.

  • Tamara Baars zegt

   Ieder zijn mening maar New York bestaat uit meer dan de tourist traps en Manhattan. En met meer dan 180.000 eetgelegenheden is er veel meer aanbod dan alleen de donuts en vette pizza’s. Voor ieder wat wils dus.

   Ik deel de mening niet over de New Yorkers, in mijn ogen zijn ze een stuk vriendelijker en een stuk beter gemanierd dan de gemiddelde Nederlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *