Review: Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge6 min leestijd

Al Safwa First Class Lounge van Qatar Airways in Doha (Bron: Qatar Airways)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Niet veel airines bieden nog een echte First Class cabine aan. Sterker nog, steeds meer maatschappijen stoppen ermee. Qatar Airways biedt op een beperkt aantal toestellen deze luxe cabine nog wel aan (incl. bijbehorende First Class lounge). Onze collega’s van InsideFlyer.com hadden recentelijk de eer om de Al Safwa First Class Lounge op Hamad International Airport (DOH) in Doha te mogen bezoeken. In dit artikel lees je alles over hun bevindingen.

Airbus A380

Qatar Airways biedt First Class enkel aan op de Airbus A380. De maatschappij heeft daar momenteel tien toestellen van in de vloot. Deze worden ingezet op een select aantal routes in het Midden-Oosten. Toegang als onderdeel van je First Class ticket is dus maar voor weinigen weggelegd. De lounge heeft echter een veel grotere capaciteit dan dat er daadwerkelijk aan First Class stoelen zijn bij Qatar. Daarom heeft de maatschappij besloten om ook met betaalde toegang te gaan werken voor hun business class passagiers. Ook besloot Qatar Airways recentelijk nog om de meest loyale reizigers met Privilege Club lidmaatschap toegang te geven tot deze lounge.

Toegang tot de Al Safwa First Class Lounge als business class passagier kost 600 Qatarese Rial (QAR). Dit staat gelijk aan zo’n € 150. De prijs kan een bezoek zeker waard zijn als je een lange layover hebt.

Eerste indruk

De Al Safwa First Class Lounge bevindt zich tussen de A en B gates boven de winkels in het vertrekgebied. Om bij de ingang te komen neem je de roltrap naar de derde verdieping boven de security check in het transfer gebied. De toegang verloopt soepel. Toen de lounge net open ging voor betalende bezoekers was dat wel anders. De staff wist toen nog niet goed hoe dit af te handelen.

Receptie van de Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge in Doha (Bron: InsideFlyer.com)
Receptie van de Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge in Doha (Bron: InsideFlyer.com)

Al Safwa is een indrukwekkende lounge en heel anders dan andere (grotere) lounges. De lounge zelf is qua oppervlakte erg groot, maar de minimalistische inrichting maakt dat het nog groter lijkt. De lounge lijkt een kruising tussen een 5 sterren hotel en een museum. Het ontwerp is geïnspireerd op het iconische Museum van Islamitische Kunst in Doha. Je ziet dit terug in het gebruik van zandsteen en de marmeren details. De receptie en de gangen zijn voorzien van enkele kunstwerken in bruikleen van dit museum.

In de lounge zijn kunstwerken te bekijken van het Museum voor Islamitische Kunst in Doha (Bron: InsideFlyer.com)
In de lounge zijn kunstwerken te bekijken van het Museum voor Islamitische Kunst in Doha (Bron: InsideFlyer.com)

Zitgedeelte voor 500 gasten

In het midden van de lounge is een water kunstwerk te zien wat wel wat weg heeft van een fontein. Het licht reflecteert prachtig op de wanden van de ruimte. Het hoofdgedeelte heeft verschillende soorten zitjes. Van open tot privé, voor groepen en solo reizigers. Alle zitplekken zijn voorzien van stroom en een kleine monitor met vluchtinformatie. Je zou het niet zeggen in deze opstelling, maar in totaal zijn er 500 zitplaatsen in de Al Safwa First Class Lounge. Op het moment van bezoek van InsideFlyer.com waren zij de enige gasten.

De lounge heeft een groot gedeelte met verschillend soorten zitjes (Bron: InsideFlyer.com)
De lounge heeft een groot gedeelte met verschillend soorten zitjes (Bron: InsideFlyer.com)

Er is ook een aparte sigarenruimte en rookruimte. Reis je zakelijk? Ook aan deze reizigers is gedacht met een business center vol met iMacs. Niet te vergeten: de toiletten zijn ook uitgevoerd in First Class stijl.

Nog meer zitplekken (Bron: InsideFlyer.com)
Nog meer zitplekken (Bron: InsideFlyer.com)
Je kunt vanuit je stoel gemakkelijk zien welke vluchten er vertrekken (Bron: InsideFlyer.com)
Je kunt vanuit je stoel gemakkelijk zien welke vluchten er vertrekken (Bron: InsideFlyer.com)
Ook de toiletten zijn first class (Bron: InsideFlyer.com)
Ook de toiletten zijn first class (Bron: InsideFlyer.com)

Restaurant en sushi bar

In de lounge vind je een gigantische bar en het restaurant. Het restaurant biedt alleen a la carte gerechten, maar de keuze is zeer ruim. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een Westers of Oosters ontbijt. Er is geen buffet zoals je normaliter vaak in een airport lounge zou vinden. De keuken is gedeeltelijk open zodat je kunt zien hoe de gerechten bereid worden, terwijl je geniet van een drankje.

De bar heeft een veel groter assortiment dan in bijvoorbeeld de Al Mourjan lounge (lees hier onze review). Ook de champagne heeft hier een upgrade gekregen naar de Veuve Clicquot La Grande Dame Brut 2006. Volgens onze collega’s van InsideFlyer.com is deze champagne ook prima te combineren met het ontbijt.

Er is ook nog een snack en sushi bar. Maar deze was gesloten ten tijde van het bezoek. Waarschijnlijk omdat er te weinig bezoekers waren op dat moment.

Deze diashow vereist JavaScript.

VIP Shopping en Spa

De Al Safwa First Class Lounge heeft een eigen duty free winkel. Zo hoef je niet in de rij te staan bij de ‘gewone’ duty free shops. Je vindt hier een selectie van de artikelen die in de andere winkels verkrijgbaar zijn. Denk aan juwelen, parfum en sigaretten, maar ook handtassen en chocolade. Ook hier voor ieder wat wils.

Er is ook een spa. Deze zogenaamde Qspa heeft negen behandelruimtes met jacuzzi, ontspanningsruimte en een groot aantal behandelingen om uit te kiezen. Let erop dat de toegang tot de spa (en de behandelingen) niet gratis zijn. Je dient deze dus apart af te rekenen.

Reizen kinderen

Reis je met een familie met kinderen? Ook daar heeft de Al Safwa First Class Lounge aan gedacht. Er zijn prive kamers, waaronder een mediaruimte en diverse speelplekken voor kinderen van alle leeftijden. Het familie gedeelte is verdeeld in drie categorieën: kinderen tot 5 jaar, kinderen tussen de 5-10 jaar en kinderen vanaf 10 jaar.

Hotelkamers

De lounge biedt twaalf ruimtes om een dutje te kunnen doen. Vier daarvan zijn geschikt voor twee personen. De kamers zijn basic, maar hebben een comfortabel bed en een eigen badkamer.

De kamers zijn redelijk basic (Bron: InsideFlyer)
De kamers zijn redelijk basic (Bron: InsideFlyer)

Waarom € 150 een koopje is?

De Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge is zeker een van de beste lounges ter wereld. De faciliteiten en service zijn excellent. Ook de maaltijden en drankjes zijn echt first class. Als je de Platinum status hebt bij Qatar Airways Privilege Club dan krijg je gratis toegang tot deze lounge. En dat maakt deze status heel aantrekkelijk. Je moet dan natuurlijk wel altijd via Doha reizen om hier gebruik van te kunnen maken.

Een prijskaartje van € 150 (bovenop je business class ticket) lijkt niet echt een goede deal. Maar als je overweegt wat je hiervoor terugkrijgt bij een lange layover dan kan het zeker de moeite zijn. Zou je een hotelovernachting boeken op en nabij het vliegveld dan ben je waarschijnlijk ook best wat geld kwijt. Een alternatief is de Al Mourjan Business Class lounge. Maar daar zijn de faciliteiten wel anders. De redacteur van InsideFlyer.com liet ons in ieder geval weten na deze ervaring de volgende keer niet te twijfelen of hij toegang zou aankopen. Een betere manier om een lange layover door te komen kon hij niet bedenken.

Onze redacteur Goffe bezocht zo’n twee jaar geleden ook deze lounge. Over zijn ervaringen lees je in deze Review.

Bron en afbeeldingen: InsideFlyer.com.

Overzicht

Voordelen

- Prachtig minimalistisch ontwerp
- Meer dan voldoende ruimte en privacy
- Alle faciliteiten die je jezelf maar kan wensen zijn aanwezig
- Hoge kwaliteit maaltijden en drankjes

Nadelen

- QSpa is niet inbegrepen
- Slechts een merk champagne beschikbaar

Ontwerp en ruimte

Comfort

Amenities

Algemene Waardering

Conclusie

Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge is waarschijnlijk de beste lounge ter wereld. De faciliteiten en food aanbod zijn excellent. Ook de service is erg goed en persoonlijk. Gratis toegang tot deze lounge is een van de belangrijkste redenen om de Platinum status in Qatar Airways Privilege Club te behalen.

Een toegang van € 150 lijkt veel, maar je krijg er bij een lange layover ook veel voor terug. Voor een hotelkamer ben je ook best wat kwijt namelijk. Verblijf je kort op het vliegveld van Doha? Dan is de Al Mourjan lounge een prima keuze.

6 min leestijd">
5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *