Review: Hilton Kuching6 min leestijd

Hilton Kuching

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Hilton Kuching is een van de weinig 5-sterren hotels in de provinciehoofdstad van Sarawak. Door mijn Diamond status bij Hilton dit jaar was de keuze voor dit hotel daarom snel gemaakt.

Kuching

Na mijn verblijf in het Grand Hyatt in Hong Kong was mijn volgende bestemming Kuching, provinciehoofdstad van Sarawak. Sarawak is gelegen op Borneo (Oost-Maleisië). Ik was al eerder in Maleisië geweest, maar nog niet op Borneo. Doel van mijn reis was het bezichtigen van het Bako National Park en het Semenggoh Sanctuary.

Vanuit Hong Kong vloog ik in 4 uur met Cathay Pacific naar Kuala Lumpur, en na een aansluitende binnenlandse vlucht van ruim een uur met Malaysian kwam ik rond 22.00 uur ’s avonds aan in Kuching. Vanaf de luchthaven nam ik een grote taxi en voor 40 RM stond ik twintig minuten later voor het Hilton.

Check-in

Ik had een eerdere boeking gemaakt voor 5 nachten, maar door mijn ongeplande bezoek aan Hong Kong moest ik deze boeking annuleren. Mijn nieuwe boeking maakte ik pas een paar uur voor aankomst. De medewerker achter de receptie kon bij binnenkomst mijn nieuwe boeking eerst niet vinden. En toen hij na 10 minuten de boeking had gevonden was er geen enkele vorm van waardering als Hilton Diamond lid te bespeuren. Ik voelde `m al aankomen, een upgrade zat er die avond niet in. Ik moest de volgende ochtend maar terugkomen, dan kon men mij misschien wel een upgrade aanbieden. Het maakte mij op dat moment ook weinig uit, het was ondertussen 23.00 uur en ik wilde slapen. Ik nam de sleutel in ontvangst van de standaard kamer en ging snel naar de 4e verdieping.

Deze diashow vereist JavaScript.

Standaard kamer

Bij binnenkomst trof ik een kamer aan met uitzicht op de Sungai Sarawak rivier. De inrichting van de kamer was ook echt “standaard”. Denk aan aan een wit rieten rotan gevlochten bed. Ik heb helaas geen foto’s gemaakt, maar u mist niets. De minibar in de kamer was ook leeg, snel slapen dus en morgen maar verder kijken.

De volgende ochtend liep ik voorafgaand aan het ontbijt naar de begane grond. Bij de speciale Hilton HHonors desk trof ik een vriendelijke dame aan van middelbare leeftijd. Ze bleek de manager te zijn van de Front office en zij had binnen een paar minuten een mooie Executive plus kamer voor mij op de 12e verdieping. Prima! Ik nam de sleutels in ontvangst en ging de nieuwe kamer bekijken.

Executive plus kamer

Deze kamer zag er toch wel wat beter uit! Niet alleen veel ruimer maar ook nieuwer. Ik hoorde later van een medewerker dat het hotel ondertussen 25 jaar oud is. Mijn (standaard) kamer waar ik de 1e nacht sliep had in de 25 jaar nog geen nieuw likje verf gehad. De Executive plus kamer was wel gerenoveerd. De inrichting was moderner, maar vooral ook veel ruimer daarom ook de toevoeging plus. Ook was er een aparte hoek met een fijne zitbank. De airco werkte prima, en het bed sliep prima. Ik had verder geen wensen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Als je ooit in dit hotel gaat slapen, ga dan altijd voor de Executive plus kamers! Dit hotel is een categorie 2 hotel, een standaardkamer kost 10.000 punten per nacht. Een betaalde overnachting kost gemiddeld EUR 50 / 60 per nacht.

Executive Lounge

De Executive plus kamer gaf ook recht op toegang de Executive Lounge, maar daar had ik ook al recht op vanwege mijn Hilton Diamond status. De lounge is gelegen gelegen op de 11e verdieping, net als mijn kamer. In de ochtend stond er van 06.30 tot 10.00 uur een ontbijt klaar, alleen was het assortiment niet zo uitgebreid. Een misser was dat de vleeswaren en zalm ongekoeld stonden. Dus die sloeg ik de 1e dag over. De andere dagen nam ik het ontbijt beneden, daar was veel meer keus. De vleeswaren stonden daar wel gekoeld. Als Diamond lid heb je ook de keuze om beneden te ontbijten, zonder kosten natuurlijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Beter is het assortiment in de avond. Vanaf 16.00 uur staan er in de Executive Lounge wat kleine taartjes klaar. En vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur zijn er (sterke) drankjes en wijn. Ook diverse warme lokale gerechten en kleine gerechtjes staan iedere avond klaar. Het aanbod was telkens voldoende voor een maaltijd. De service was vriendelijk, maar niet erg snel. Maar dat is bijna in heel Maleisië het geval. Het was nooit echt druk in de lounge. En de snelheid van WIFI was prima, ook buiten bij het zwembad.

Faciliteiten

Het hotel stamt uit begin jaren negentig en aan diverse dingen zie je dat het tijd wordt voor de eigenaar om in het hotel te investeren, alleen dat lijkt niet te gebeuren. Het zwembad bestaat uit twee delen, alleen het voorste deel is nu nog in gebruik (het achterste deel staat leeg). Wel waren er voldoende zitgelegenheden rondom het zwembad, en in het restaurant bij het zwembad heb ik telkens lekker gegeten.

Er is verder een tennisbaan, maar helaas was deze niet meer in gebruik. De fitness ruimte in het hotel is doelmatig maar niet erg modern.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik zeg niet dat het hotel niet schoon was, maar het heeft z`n beste tijd wel gehad en dat is jammer. Een likje verf zou het hotel goed doen.

Bedenk wel dat Kuching weinig luxe hotels heeft, naast het Hilton Kuching is er ook nog een Pullman hotel (Accor) en dan heb je het wel gehad. De reviews van het Pullman hotel zijn ook niet overtuigend, daarom koos ik voor Hilton.

Omgeving

Kuching is een leuke stad met prachtige natuurgebieden. Een bezoek aan het Bako national park en het Semenggoh Wildlife Centre waar nog (semi) wilde Orang Utans te bezichtigen zijn is echt de moeite waard! Er zit een prima reisbureau in het hotel dat ik kan aanraden om dagtours te boeken. Het Semenggoh Wildlife Centre kun je trouwens ook prima zelf met een taxi bezoeken.

Semenggoh Wildlife Centre

Conclusie

De provinciestad van Sarawak stond al lang op mijn verlanglijstje. De keuze voor het Hilton was snel gemaakt vanwege mijn Diamond status, maar ook zonder status zou ik dit hotel kiezen. Ook omdat er verder weinig keuze is aan 4/5 sterren hotels in Kuching. Ik zou een volgende keer wel een Executive (plus) kamer boeken vanwege de bijkomende toegang tot de lounge. Het hotel is relatief goedkoop voor Westerse begrippen. Als je ooit dit hotel gaat bezoeken hou er dan wel rekening mee dat dit Hilton hotel niet goed te vergelijken is met de high-end Hilton hotels zoals wij ze in Europa kennen. Het is allemaal wat simpeler en minder luxe.

Overzicht

Publicatie Datum

14 September 2016

Voordelen

-Goedkoop Hilton hotel;
-Executive lounge;

Nadelen

-Verouderd hotel;
-Zwembad deels gesloten;

Service

Locatie

Kamer

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Prima hotel in Kuching, stem wel de verwachtingen af want het hotel kan zich niet meten met een doorsnee Hilton hotel in Europa.

6 min leestijd">
3.8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *