Review: Air Baltic business klasse naar Riga3 min leestijd

air baltic business

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Letse maatschappij Air Baltic doet hard haar best om vanuit al de Baltische staten de belangrijkste carrier te worden. Met een moderne branding en aantrekkelijke prijzen poogt de maatschappij meer reizigers te lokken. Wij besloten de proef op de som te nemen en vlogen met Air Baltic van Brussel naar Riga in business klasse.

Vanwege de codeshare met Brussels Airlines kunnen business klasse passagiers en passagiers met elite status bij AirBaltic gebruik maken van de uitstekende “The Loft” lounge die Brussels Airlines uitbaat in terminal A van Brussels Airport. Na daar enige tijd de drukke bezigheden op het tarmac gade geslaan te hebben, begaf ik me naar mijn gate. We werden met de bus naar ons toestel gebracht. Na een korte rit langs de verschillende terminals van Brussels Airport kwamen we aan bij ons toestel, een al wat oudere boeing 737-500.

air baltic business
vintage!

Er bleek slechts 1 andere passagier in business klasse te zitten.  We kregen voor ons beiden de eerste 3 rijen ter beschikking.  Net zoals de meeste andere Europese maatschappijen heeft de Air Baltic business klasse dezelfde zetels als in economy.  Naargelang het aantal passagiers wordt het gordijn achteruitgeschoven en wordt de middelste zetel vrijgehouden. Uit die zetel wordt er ook een extra tafeltje naar beneden geklapt.

air baltic business

Pre-departure

Kort nadat ik plaatsgenomen had bood de purser mij een pre-departure drankje aan. Ik kreeg de keuze uit water of fruitsap. De vlucht zat minder dan halfvol en al snel denderden we over de taxiway naar de startbaan. En denderen mag je hier letterlijk nemen. Ik heb in al mijn vluchten nog nooit zo een snelle taxi meegemaakt!  De piloot was duidelijk gehaast en liet de motoren reeds op volle kracht loeien terwijl we nog de startbaan opdraaiden.

Keuze…

Enige tijd na take-off, ongetwijfeld nadat hij bekomen was van de wilde rit over de taxiway, kwam de purser rond met het menu en een warm (heet!) vochtig doekje. Terwijl ik me afvroeg of het doekje al dan niet tweedegraads brandwonden had achtergelaten in mijn gezicht, overliep ik het menu. Wat opviel was dat je zelfs op deze regionale vlucht de keuze kreeg uit 2 witte wijnen, 2 rode en zowel champagne als schuimwijn kon kiezen.

air baltic business
keuze te over

Toen hij de doekjes terug kwam ophalen deelde de purser me mee dat ik zelf kon kiezen wanneer ik mijn maaltijd nam, best wel een leuke optie!  Omdat ik reeds in de lounge ontbeten had, vroeg ik hem kort voor de landing mijn maaltijd te serveren.  De purser bevestigde mijn keuze en vroeg meteen of ik ondertussen niets wou drinken. Korte tijd later verscheen het eerste glaasje champagne voor mijn neus…

air baltic business
daar gaan we weer…

Ondertussen doorbladerde ik het inflight magazine. Iets wat me in positieve zin opviel waren de statistieken die Air Baltic publiceerde. De maatschappij heeft duidelijk geen schrik om ondermeer te vermelden hoeveel vluchten er vertraagd of afgelast werden.

air baltic business

Een standaard maaltijd

Na zowat anderhalf uur vliegen (en een niet vrijgegeven aantal glazen champagne), kreeg ik mijn maaltijd geserveerd. Het voorgerecht was een “fuet sausage”, wat een soort van Letse salami bleek te zijn. Als hoofdgerecht werd ons chicken frittata voorgesteld, uiteindelijk ook maar een fancy Italiaans woord voor omelet.  Als toetje kregen we granola met yoghurt en gedroogde bessen.  Een leuk detail is dat je een mandje met verschillende broodjes krijgt.

air baltic business

Het eten was niets buitengewoons, maar lekker genoeg voor een regionale vlucht binnen Europa.  De crew was uitermate attent en pro-actief. Van zodra ze merkten dat mijn glas of koffiemok leeg was, vroegen ze of er nog eens moest bijgeschonken worden.

Korte tijd nadat mijn plateau werd afgeruimd zette de piloot de landing in naar de piepkleine en aangename luchthaven van Riga.

Mijn vlucht in de Air Baltic business klasse was precies wat je van een dergelijke vlucht binnen Europa mag verwachten. Een lekkere maaltijd en een attente crew. Kwaliteit zondermeer.  De extra touches zoals het broodmandje en de ruime wijnkeuze maken wel dat de Air Baltic business klasse net dat tikkeltje meer biedt.

Reacties

 1. Willem-Jan Boogerd zegt

  “Het voorgerecht was een “fuet sausage”, wat een soort van Letse salami bleek te zijn.”
  Wellicht je volgende tripje effe naar Barcelona boeken en eens flink proeven van de lokale keuken daar!
  Fuet worst is toch echt catalaans (spaans dus)…

  • Steven Tor Steven Tor zegt

   Haha, bedankt voor de verbetering. Ik ging ervan uit dat het Lets was omdat het menu sprak van “Letse specialiteiten”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *