Qatar Airways gaat (weer) codesharen met American Airlines

Qatar Airways en American Airlines gaan weer codesharen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Recentelijk schreven we nog over een nieuwe codeshare overeenkomst van Qatar Airways met Deutsche Bahn en China Southern. Nu maakt de airline bekend (weer) te gaan codesharen met American Airlines. Die samenwerking was er al, maar werd in 2017 stopgezet. Dat wordt nu dus weer ongedaan gemaakt.

Wat is Codesharing?

Regelmatig kondigen airlines nieuwe samenwerkingen aan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een codeshare. Qatar Airways en American Airlines zitten al samen in de Oneworld Alliantie. Maar dat wil nog niet zeggen dat er per definitie een codeshare overeenkomst is. Dat beide airlines lid zijn van dezelfde alliantie betekent in de regel wel dat de frequent flyer programma’s op elkaar afgestemd zijn. Zo is bijvoorbeeld je elite status van Qatar Airlines ook geldig bij andere airlines binnen Oneworld.

Van codesharing is sprake als de ‘code’ gedeeld wordt. Dat wil zeggen dat airlines elkaars vluchten verkopen onder de eigen code. Een voorbeeld is dat vlucht AA001 van American Airlines ook door Qatar verkocht wordt, maar dan onder QR001. De code ‘QR’ is dan toegevoegd aan ‘AA’. Bij een codeshare zijn er ook afspraken over hoe de omzet verdeeld wordt. Zo hebben beide airlines er baat bij om elkaars vluchten te verkopen. Voor de reiziger wordt natuurlijk het netwerk aan bestemmingen groter.

Qatar Airways met A350 naar Gaborone, Botswana
Airbus A350 van Qatar Airways (Bron: Qatar Airways)

Netwerk

De codeshare overeenkomst met American Airlines (AA) biedt passagiers van Qatar Airways de mogelijkheid om te reizen op binnenlandse AA-vluchten. Het gaat om vluchten met vertrek uit Boston (BOS), Dallas (DFW), Chicago (ORD) en Los Angeles (LAX). Maar ook Miami (MIA), New York (JFK) en Philadelphia (PHL). Daarnaast zijn er de internationale AA-vluchten van en naar Europa, de Caraïben, Midden- en Zuid-Amerika.

Passagiers van American Airlines kunnen nu tickets boeken op alle vluchten van Qatar Airways tussen de Verenigde Staten en Qatar. Maar ook verder naar een aantal bestemmingen in het Midden-Oosten, Oost-Afrika, Zuid-Azië, de Indische Oceaan en Zuidoost-Azië.

Een deel van de genoemde codeshare routes moet nog goedgekeurd worden door de respectievelijke overheden.

Boeing 737 van American Airlines (Bron: American Airlines)

Ruzie

Tot 2017 werkte Qatar Airways al samen met American Airlines. Daar werd toen vanuit Amerikaanse zijde een einde aan gemaakt omdat Qatar beschuldigd werd van oneerlijke handelspraktijken. Volgens beide airlines zijn die beschuldigingen nu uit de lucht en kan de samenwerking weer opgepakt worden. Wat er precies voor heeft gezorgd dat beide partijen het hebben bijgelegd is niet bekendgemaakt. Vorig jaar dreigde Qatar nog uit Oneworld te stappen wegens deze beschuldigingen.

De CEO van Qatar Airways stelt: 

“Het verleden ligt achter ons en we kijken ernaar uit om nauw samen te werken met American Airlines om een wereldwijd toonaangevend partnership uit te bouwen voor al onze klanten. Deze overeenkomst zal onze complementaire sterktes en middelen bundelen en meer klanten de mogelijkheid bieden om de bekroonde kwaliteit van Qatar Airways te ervaren”.

American Airlines lijkt daarmee in te stemmen. De CEO van American heeft bevestigd dat:

“De aspecten die geleid hebben tot de opschorting van onze samenwerking twee jaar geleden zijn behandeld en opgelost.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *