Ook staatsteun voor Brussels Airlines?2 min leestijd

Brussels Airlines Airbus A330 (Bron: Brussels Airlines)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Door de Coronacrisis heeft ook de luchtvaart het lastig. Dit betekent in de praktijk nauwelijks inkomsten en kosten die nog steeds voldaan moeten worden. Onder meer KLM en Air France deden al succesvol beroep op de overheid om overeind te blijven. Ook voor Brussels Airlines zou sprake zijn van steun vanuit de Belgische overheid. Toch ligt dat lastig omdat de airline in handen is van het Duitse Lufthansa Group. Krijgt Brussels Airlines ook staatssteun?

Vluchten stilgelegd

Zoals vele airlines werd ook Brussels Airlines gedwongen om nagenoeg alle vluchten stil te leggen. Dit geldt momenteel tot minstens 15 mei 2020. Deels door een sterk teruggelopen vraag, maar ook omdat er nog steeds tal van reisbeperkingen van kracht zijn. De Belgische overheid heeft ook allerlei regels ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Brussels Airlines
Toestellen van Brussels Airlines geparkeerd op een taxibaan (Bron: Brussels Airlines)

Staatssteun

De Belgische overheid zegt net als de Nederlandse overheid over de luchtvaart dat het om een strategische factor in de landseconomie gaat. Maar omdat Brussels Airlines volledig in handen is van Lufthansa Group maakt dit steun vanuit de overheid wel wat lastiger. Volgens diverse Belgische media (waaronder Aviation24) denkt het land er toch over om een speciale lening te verstrekken aan de maatschappij om de komende periode te kunnen overbruggen. Daarbij wordt de voorwaarde gesteld dat de airline actief moet blijven vanuit België. Verdergaande milieu maatregelen worden niet afgedwongen, zoals de Nederlandse overheid bij KLM wellicht wel gaat doen.

Toch is de steun nog niet zonneklaar. De Duitsers zouden namelijk de lening gedeeltelijk om willen zetten in een gift. Maar daar gaat de Belgische overheid niet mee akkoord. Het is echter wel te verwachten dat de steun er komt. België is zeker niet gebaat bij de ondergang van Brussels Airlines. De airline speelt een belangrijke rol en heeft bovendien flink wat medewerkers in dienst. Niemand heeft er wat aan als zij op straat komen te staan. De tijd zal leren met welke voorwaarden de lening uiteindelijk afgegeven wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *