Nieuwe luchthaven Muscat opent haar deuren

Nieuwe luchthaven Muscat - Oman

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op 20 maart 2018 opent het gloednieuwe Muscat International Airport in Oman haar deuren. Alle inkomende en vertrekkende commerciële vluchten naar Oman worden vanaf deze datum overgedragen aan de nieuwe luchthaven.

Groei

De verwachting is dat Muscat International Airport een capaciteit heeft van 12 miljoen passagiers per jaar. In de toekomst kan dit uitgebouwd worden naar 48 miljoen passagiers. De nieuwe passagiersterminal beslaat maar liefst 580.000 vierkante meter. Daarbij beschikt het over 96 check-in balies en 10 bagagebanden van 7 kilometer lang. Verder zijn er 40 vertrek- en aankomst gates, 29 lounges, 8.000 parkeerplaatsen en een nieuwe verkeerstoren.

Hiermee vervangt de nieuwe luchthaven Seeb International Airport, die in 2008 al veranderde van naam naar Muscat International Airport.

Nieuwe luchthaven Muscat - Oman
Nieuwe luchthaven Muscat – Oman

De nieuwe terminal biedt ook mogelijkheden voor grotere vliegtuigen om te landen. Zo zijn de A380 en de Boeing 747 geen enkel probleem.
Dr. Ahmed Al Futaisi, de minister van Transport en Communicatie, geeft aan dat de nieuwe terminal een blikvanger is. Deze kan als voorbeeld kan dienen voor toonaangevende moderne rijksmonumenten wereldwijd.

Pablo Lorenz, manager Oman Airports Management Company (OAMC):

“Onze missie, samen met het bieden van een goede service aan consumenten, is om de beste ervaring op een luchthaven te bieden. Onze visie is om in 2020 tot de top 20 luchthavens ter wereld te behoren”.

Moderne luchthavens

Zelf landde ik afgelopen najaar in Salalah, een andere stad in Oman in het zuiden. Deze luchthaven is geopend in 2015 en ik was onder de indruk van de prachtige terminal. Het is goed dat het land inzet op modernisering en groei van de luchthavens. Zeker met concurrentie van nabijgelegen luchthavens in Dubai, Abu Dhabi en Doha.

salalah airport oman
Salalah airport Oman

Introductie e-visum

Tevens introduceerde Oman een nieuw e-visum aanvraagsysteem. Dit om wachtrijen op het vliegveld in de toekomst te voorkomen. Tegelijkertijd is het vanaf 21 maart niet meer mogelijk om een visum op de luchthaven te kopen, een zogenaamd ‘visa on arrival’. We hebben hier pas al over geschreven.

Een aanvraag voor een visum voor Oman kan ingediend worden op https://evisa.rop.gov.om/.

Reis jij binnenkort naar of via de nieuwe luchthaven in Muscat? We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Reacties

  1. Miya zegt

    Ben net terug uit Muscat en nog via oude luchthaven gevlogen. Was inderdaad erg toe aan vervanging alles was gewoon oud, veel te klein voor de hoeveelheid passagiers en bijv. WiFi werkte nauwelijks. De oude terminal blijft overgens in gebruik voor LCC’s, mocht je echt nostalgisch zijn dan kun je er nog steeds gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *