Nieuwe Italiaanse airline ITA start in oktober2 min leestijd

Bestemmingstips: Bruisend en historisch Rome, Italië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

  • De opvolger van Alitalia, ITA, start medio oktober 2021
  • Passagiers met Alitalia tickets krijgen vanaf die datum een alternatief aangeboden
  • ITA start met 52 toestellen, maar wil uiteindelijk de vloot uitbreiden naar 105 vliegtuigen

Alitalia stond decennia bekend als de nationale airline van Italië. Maar de laatste jaren ging het minder goed. Kwakkelende resultaten en een gebrek aan broodnodige investeringen deden uiteindelijk de maatschappij de das om. Eerder werden al serieuze plannen gemaakt om een nieuwe carrier op te richten als vervanger. ITA lijkt nu in oktober dit jaar daadwerkelijk van start te gaan.

Van Alitalia naar Italia Trasporto Aereo

Al langer was er sprake van een nieuwe maatschappij die het stokje over moest nemen van Alitalia. Onder de naam Italia Trasporto Aereo, of kortweg ITA, zou de airline verdergaan met (grotendeels) nieuw personeel en mogelijk nieuwe toestellen. Maar nog belangrijker, zonder schulden. ITA moet overigens echt een nieuwe airline worden, zo mag de naam Alitalia niet zelfs meer terugkomen.

De bedoeling is om medio oktober te gaan vliegen en dat moet lukken aangezien recentelijk het nieuwe AOC (air operator’s certificate) is afgegeven. De eerste testvluchten zijn gedaan met een Airbus A330-200 van Alitalia.

Airbus A330 van Alitalia (Bron: Alitalia)
Airbus A330 van Alitalia (Bron: Alitalia)

De Italianen hopen met ITA een bijdrage te kunnen doen aan de herstart van de Italiaanse internationale luchtvaart. Dit moet het land ook een economische boost geven. Passagiers met Alitalia tickets na 14 oktober 2021 krijgen een alternatief aangeboden. Wat dat dan moet zijn is nog niet bekend gemaakt. Het is ook nog niet bekend of ITA zich bij SkyTeam aan zal sluiten. Alitalia was namelijk lid van deze alliantie. Details over een eventueel loyaliteitsprogramma zijn ook (nog) niet bekend.

Vloot

Uit de plannen van ITA blijkt dat de airline in eerste instantie met een vloot van 52 toestellen wil gaan vliegen. Volgend jaar moeten daar 26 vliegtuigen bij komen. En tegen het einde van 2025 plant ITA met in totaal 105 kisten te vliegen. Dat is dus een verdubbeling ten opzichte dit jaar, als alles volgens plan verloopt natuurlijk.

Het is mogelijk dat ITA een deel van de toestellen van Alitalia overneemt. Echter zijn er ook gesprekken met zowel Boeing als Airbus over ‘nieuwe’ vliegtuigen. Gezien de lage vraag naar nieuwe toestellen zouden de kortingen op dit moment tot 70% op kunnen lopen volgens sommige media. Een goed moment om een airline te starten zou je dus zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *