Bestemmingstips: Mijn reis door het nog onontdekte Sabah8 min leestijd

Bestemmingstips Sabah

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sabah is een van de 13 deelstaten van Maleisië en ligt op het eiland Borneo. De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu, lokaal ook bekend als KK. Het eiland Borneo is een stuk minder bevolkt en populair dan het andere eiland van Maleisië. Toch kun je hier ook een fantastische vakantie doorbrengen. Een aantal jaar bracht ik tijdens een lange reis door Azië al een bezoekje aan de naburige deelstaat Sarawak. In dit artikel gaan we het dus hebben over de deelstaat Sabah. Om in Sabah te komen vloog ik met Malaysia Airlines in business class op de Airbus A350. Een review van deze vlucht kun je hier lezen.

Aankomst in Sabah

Als je met het vliegtuig aankomt op Sabah land je op de internationale luchthaven van Kota Kinabalu. Dit is een redelijk modern vliegveld van middelgrote omvang. Vanuit Kuala Lumpur is het ongeveer drie uur vliegen. Hier kwam ik ook aan met Malaysia Airlines in business class op een Boeing 737. Van deze vlucht kun je hier een review lezen. Naast Kuala Lumpur kun je vanuit Kota Kinabalu ook vliegen naar andere delen van Maleisië. Denk hierbij aan Kuching (Sarawak), Johor Bahru en Penang. Het grootste deel van de aangevlogen bestemmingen ligt echter buiten Maleisië. Denk hierbij aan Manila, Singapore, Bangkok, Tokyo, Shanghai en zelfs Perth!

De luchthaven van Kota Kinabalu.
De luchthaven van Kota Kinabalu.

Vanaf de luchthaven is het ongeveer 30 minuten rijden om in het centrum van de stad te komen. Je kunt uiteraard een taxi nemen maar in veel gevallen zul je goedkoper uitzijn met Uber of Grab (de Aziatische variant van Uber). Tijdens een eerder verblijf in Kota Kinabalu verbleef ik in het Hilton Kota Kinabalu. Van dit verblijf kun je hier een review van lezen. De grotere resorts vind je echter buiten de stad. Tijdens mijn persreis deden we een aantal resorts aan. Een daarvan was het Maggelan Sutera Resort.

Maggelan Sutera Resort
Maggelan Sutera Resort

Dit was echter niet het resort waar ik ook zou overnachten. Na een lange vliegreis van in totaal 20 uur ben je wel even aan opfrissen toe. Daarom konden we voor een klein uurtje in een dagkamer terecht om vervolgens op een love yacht van de zonsondergang te kunnen genieten. En deze zijn in dit gedeelte van de wereld werkelijk prachtig. Ook konden we onze bagage in dit resort achterlaten waarna deze vervolgens naar het andere resort zou worden gebracht. De beste reistijd om naar dit gedeelte van Maleisië te gaan is trouwens van maart tot oktober. Dit omdat het van november tot februari regenseizoen is. Doordat Maleisië vlakbij de evenaar ligt kun je eigenlijk elke dag een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30 graden verwachten.

Manukan Island

Na ons wat opgefrist te hebben werden we bij de receptie opgewacht om te beginnen aan een hele leuke activiteit. In de haven voor het hotel lag namelijk een mooi love yacht te wachten van waarop we onder het genot van een hapje en een drankje de zonsondergang zouden meemaken. Dit is ook een mogelijkheid die je als toerist in Sabah kunt doen. Buiten de wat duurdere optie om dit vanaf een love yacht te doen zijn er ook goedkopere opties.

Zonsondergang vanaf het love yacht.

Na de zonsondergang vaarden we naar Manukan Island. Dit is een ware must als je op Sabah bent. Je kunt dit eiland bezoeken tijdens een dagtrip. Ook bestaat er de mogelijkheid om tijdens een excursie hier te overnachten. Op deze manier kun je ook deelnemen aan de BBQ.

Manukan Island.

De combinatie van een eiland bezoeken en een BBQ deed me een beetje denken aan een van mijn eerdere reizen naar Thailand. Je kunt eigenlijk veel van dezelfde dingen ook in dit gedeelte van Maleisië doen. Sabah is in vergelijking met Thailand nog wat onontdekt en daardoor zijn de prijzen er vaak ook wat lager. Bij aankomst op Manukan Island werden we direct vriendelijk welkom geheten door de lokale bevolking waarna we naar de BBQ werden gebracht. Het hele eiland is mooi aangelegd en heeft een prachtig strand. De BBQ biedt naast verschillende vlees- en westerse gerechten ook de mogelijkheid om van de lokale keuken te proeven. Met trots liet men zien hoe er een ijsje of toetje werd gemaakt.

De BBQ op Manukan Island.
De BBQ op Manukan Island.

Als je ook aan deze BBQ wilt deelnemen zul je zoals eerder gezegd wel op het eiland moeten overnachten. Wij gingen diezelfde avond echter met het love yacht weer naar de vast wal om naar het resort te gaan.

Shangri-La Rasa Ria Resort

We zouden namelijk voor twee nachten verblijven in het majestueuze Shangri-La Rasa Ria Resort. Van dit resort kun je hier een uitgebreide review lezen.

Shangri-La Rasa Ria Kota Kinabalu
Zwembad van het Shangri-La Rasa Ria resort.

Eerder vermelde ik al dat de zonsondergangen in dit deel van de wereld echt adembenemend zijn. Dit werd nog maar eens bewezen in dit resort. Net voor zonsondergang kwam er een medewerker van het hotel aanbellen. Deze zou mijn jacuzzi klaarmaken om op een relaxte manier de zonsondergang mee te maken.

Zonsondergang vanuit de jacuzzi.

Het Shangri-La Rasa Ria resort is eigenlijk een attractie van Sabah op zich. Het resort biedt namelijk de mogelijkheid om vanaf de Ria Lookout de zonsopgang mee te maken. De Ria Lookout is onderdeel van het Rasa Ria Reserve. Om hier te komen moet je wel vroegtijdig reserveren aangezien er maar een beperkt aantal gasten worden toegelaten. Je hebt dan de optie om dit te doen met of zonder ontbijt. Om de zonsopgang mee te maken zul je wel om 5:00 moeten opstaan en daarnaast nog een flinke wandeling omhoog moeten maken. Zorg dus voor goede wandelschoenen.

Rasa Ria Reserve.
Maleisië
Zonsopgang.

Voor deze excursie heb je de keuze uit verschillende opties, met en zonder ontbijt. Indien je voor de optie zonder ontbijt gaat kun je uiteraard daarna ook nog in het hotel ontbijten. Wij kregen een heerlijk ontbijt geserveerd met champagne!

Kadamaian

Natuurlijk kun je gemakkelijk een paar dagen of zelfs weken op een van de prachtige resorts op Sabah doorbrengen. Maar ook als je iets van de lokale cultuur wilt zien of aan watersport activiteiten wilt deelnemen zit je hier prima. Zo is de revier hier prima geschikt om te raften.

De rivier hier is prima om te raften.

Op deze manier kom je ook op plaatsen waar je normaliter nooit met de auto komt. Dit is ook zeker voor natuurliefhebbers een interessante activiteit. Even verderop hoor je alleen maar het stromen van de rivier en het geluid van vogels. Dit kun je allemaal boeken in een van de excursies aldaar. Deze excursies zijn vaak inclusief lunch. Zo hadden wij lunch in een lokaal wegrestaurant. Op deze manier kom je echt heel dicht bij de lokale bevolking. Indien je nog meer van de lokale sfeer wilt proeven breng je best een bezoekje aan Tegudon Tourism Village. Dit is een kleine gemeenschap waar regelmatig toeristen komen. Het dorpje is redelijk zelfvoorzienend en de bewoners aldaar zullen je graag iets van de lokale cultuur laten zien. Bij aankomst werden we met een dans ontvangen.

Welkomstdans i.

Na de dans werden we meegenomen naar de rivier om te gaan vissen. Als je hier naartoe gaat zorg er dan voor dan je wel goede wandelschoenen meeneemt en bij regenachtig weer goede kleren. De bewoners laten je zien hoe ze zelfvoorzienend een maaltijd klaarmaken.

De rivier.
Lokale maaltijd.

Wees wel voorbereid om pikant eten hier. Bij het brengen van een bezoekje aan dit dorpje draag je zeker bij aan het lokale toerisme. Als souvenir kregen we nog een handgemaakte waaier mee.

Conclusie

In dit artikel hebben we kort stilgestaan over een aantal bestemmingstips in Sabah. Dit is nog een redelijk onontdekt deel van Maleisië maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er prachtige resorts zoals het Shangri-La Rasa Ria. Ook kun je er redelijk veel activiteiten doen. Denk hierbij aan het bezoeken van het prachtige Manukan Island, raften en het bezoeken van Tegudon Tourism Village. Tijdens mijn verblijf heb ik uiteraard nog lang niet alles gezien hier. Ik ben in ieder geval wel overtuigd om nog eens terug te keren. Meer informatie over Sabah vind je op de website van Sabah Tourism Board.

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een persreis op uitnodiging van de Sabah Tourism Board in samenwerking met Malaysia Airlines. InsideFlyer is niet betaald voor deze reis en de mening en ervaring van de schrijver zijn onafhankelijk van Sabah Tourism Board en Malaysia Airlines – Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *