Het vergeten pareltje, Malta. Wat te doen in 3 dagen.

Boot Marsaxlokk, Malta

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Malta…?Malta…? Waar ligt dat ook alweer? Dat is een vraag die ik een aantal keer kreeg. Zelf had ik dat ook, je kent het van naam maar ligt het nou. Ligt het nou bij de Balearen of ligt het bij Cyprus. Ik heb van alles gehoord, zelf moest ik het ook even opzoeken.
Malta ligt dus tussen Sicilië en Tunesië. De eilandengroep behoort tot één van Europa’s kleinste landen.

Online had ik echt de perfecte aanbieding gevonden. Voor slechts €105,-!! Dat was dus voor de vlucht met Air Malta, een eenpersoonskamer met ontbijt en transfer vanaf het vliegveld naar hotel. En dat allemaal met reisorganisatie TUI. Die aanbieding kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan.
Voor de geïnteresseerden, er zijn vaak goede aanbiedingen te vinden naar Malta.

Air Malta
Vanaf Schiphol vloog ik met Air Malta.

Malta

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 3 uur vliegen naar Malta. Het vliegveld (MLA) ligt op ongeveer 8 kilometer van de hoofdstad Valletta. Malta kent lange warme zomers en milde winters. Een echte winterzon bestemming is het niet, in de winter kan het behoorlijk regenen. Maar in de zomermaanden is er daarentegen zo goed als geen neerslag. Ik verbleef er eind mei dit jaar. Overdag was het ongeveer 28 graden en ‘s avonds was het ook nog heerlijk. Het koelde ietsje af maar een jas was zeker niet nodig. Ik heb heerlijk genoten, het was beter dan in Nederland.

Malta is prima te doen voor wanneer je alleen reist. Hieronder wil ik vertellen wat ik heb gedaan tijdens mijn driedaagse verblijf.

Sliema

Ik verbleef in het Plaza Regency Hotel in Sliema. Sliema ligt aan de overkant van de hoofdstad Valletta. Met de ferry of bus kan je zo naar de overkant. Het openbaar vervoer kost maar een prikkie. Ik heb alles met de ferry en bus gedaan, dat ging prima.

Sliema is wat kleiner dan Valletta maar er is genoeg te doen. Lekker wandelen langs de boulevard of naar één van de vele restaurants. Konijn is iets wat je veel terug ziet op de menukaarten. Iets wat ik niet geprobeerd heb, ik kreeg er toch een beetje de kriebels van. Visgerechten vindt je natuurlijk ook volop terug op de kaart.
Voor die graag shopt heb je ook genoeg winkels in Sliema. Ook het drie verdiepingen tellend winkelcentrum ‘The Point’ vindt je daar. Die heb ik expres overgeslagen. Dit moest geen shop tripje worden.

Sliema, Malta
Sliema, het stadje waar ik verbleef.

In de haven van Sliema vindt je de ferry naar Valletta. Let wel op de vaartijden want na een bepaalde tijd vaart hij niet meer. Ze hebben ook een zomer en winter dienstregeling. ’s Zomers vaart hij langer door in de avond. Vaart de ferry niet meer dan is er nog de bus, deze doet er wel langer over dan de ferry.
Met een minuut of tien ben je aan de overkant. Aanrader is wel goede schoenen en getrainde kuitjes. Om vanaf de ferry naar de stad te komen is het nog wel even een kleine klim. Maar ben je in Valletta dan kijk je je ogen uit en ben je op slag verliefd.

Valletta

Valletta is culturele hoofdstad van Europa 2018. Door de hele stad worden allerlei activiteiten georganiseerd. Ook staat de stad sinds 1980 op de Unesco werelderfgoed lijst.
Wat ik gedaan heb, is gewoon gaan lopen door de stad. Ik had wel wat dingen die ik wilde zien maar zonder planning kom je soms op de mooiste plekjes. En het voordeel van alleen reizen is dat niemand aan je hoofd zeurt dat ze ergens niet heen willen.

Overal in de stad zie je Britse telefooncellen. Malta was ooit een Britse kolonie en dat zie je vaak terug. Naast Maltees wordt er ook overal nog Engels gesproken. Ideaal dus, geen handen voeten werk. De bevolking lijkt een beetje nors maar zijn echt super vriendelijk en behulpzaam.

Malta
Engeland of Malta?

Tijdens mijn wandeling kwam ik als eerste aan bij de Upper Barrakka Gardens. Deze tuinen zijn werkelijk schitterend, de prachtigste gekleurde bloemen daar. Overal vindt je bankjes waar oude mannetjes gezellig zitten. Lekker van hun oude dag aan het genieten. Hier kan je heerlijk voor een tijdje rondlopen.
Doordat de tuinen hoger liggen heb je ook een mooi uitzicht op de haven.
Bij de Upper Barrakka Gardens is ook een vestingswal waar dagelijks om 12u en 16u kanonschoten worden afgevuurd.

Upper Barrakka Gardens Malta
Upper Barrakka Gardens, heerlijk om hier rond te lopen.

Wat je echt niet moet overslaan in Valletta is de Sint-Janscokathedraal. Deze is werkelijk te mooi voor woorden. Aan de buitenkant is het niet veel bijzonders maar sta je eenmaal binnen dan is het echt, wauw! Dit is één van de mooiste kathedralen die ik ooit gezien heb. En ik bezoek er altijd wel één tijdens mijn tripjes.

Sint-Janscokathedraal, Malta
De Sint-Janscokathedraal, de buitenkant ziet er uit als ieder kerkje. De binnenkant is daarentegen adembenemend.
Sint Janscokathedraal, Malta
Wauw, gewoon wauw!

Na een flinke wandeling was het tijd voor een ijsje. Ik had tijdens mijn ‘huiswerk’ al ontdekt dat er een hele goede ijssalon moest zijn in de stad. Niks was minder waar. Bij Amorino Gelato krijg je geen normaal ijsje maar een waar kunstwerk. Als ware ijsliefhebber scoorde deze hoog op mijn lijstje.

Amorino Gelato, Malta
Dit kunstwerkje was echt heerlijk.

Na mijn ijsje was het tijd om terug te gaan naar Sliema en wat te eten. Ja ik had net een ijsje op maar zoals ik altijd zeg, eten gaat naar de maag en toetjes naar het hart. Dus de maag moest nog even gevuld worden.
Overal langs de boulevard kan je wel eten, volop keus. Ik ging voor een pizzaatje. Alleen uit eten is niet zo heel gezellig, dus heel uitgebreid werd het niet.

Marsaxlokk

Voor dag twee had ik een flinke planning voor de boeg. Niet alles is gelukt maar grotendeels wel. Ik had graag nog naar St. Peters Pool gewild en de Blue Grotto.
Doordat ik alles met de bus deed kostte dat toch wat meer tijd. Ah ja, een goed excuus om nog een keer terug te gaan.

Ik begon de dag met een bezoek aan het meest kleurrijke haventje. In Marsaxlokk vindt je overal fel gekleurde vissersbootjes. Op de bootjes staat vaak het oog van Osiris, dit zou bescherming moeten geven tijdens hun tijd op zee.
In de haven vindt elke zondag een grote vismarkt plaats. Hier is volop verse vis verkrijgbaar.
Ik had nog even een broodje gegeten in de haven met uitzicht op de kleurige boten.

Marsaxlokk, Malta
De haven van Marsaxlokk ligt vol met gekleurde vissersboten.

Mdina

Snel weer de bus gepakt en op naar Mdina. Een busrit kost maar €2,- per enkele reis, het maakt niet uit hoe lang je in de bus zit. Leuke van de bus is dat je door allerlei leuke dorpjes komt en veel ziet.
Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta. De stad is geheel ommuurd en bestaat uit gebouwen uit de middeleeuwen.
Als je de stad binnenkomt lijkt het ook alsof je in een hele andere wereld komt. Auto’s mogen hier niet komen, het wordt ook wel de stille stad genoemd.
Het lijkt haast wel een filmdecor het stadje. Smalle straatjes waaruit paard en wagen komt, ik miste alleen nog de ridders.

Mdina, Malta
De smalle straatjes van Mdina.
Mdina, Malta
Het meest gefotografeerde huis in Mdina.

Dingli Cliffs

Na heerlijk rondgelopen te hebben in Mdina was het tijd voor wat anders, op naar de Dingli Cliffs.
Tip van de dag, trek geen jurkje/rokje aan naar de kliffen. Ik denk dat iedereen daar wel m’n ondergoed heeft gezien, er stond behoorlijk wat wind. Gelukkig waren er bijna geen mensen.
Het uitzicht vanaf de kliffen is echt geweldig, je kijkt zo op zee. Heerlijk om hier ergens te zitten en te genieten van de omgeving. Voor de mensen met hoogtevrees. Kijk maar niet naar beneden want de kliffen kunnen wel 220 meter hoog zijn.

Dingli Cliffs, Malta
Neem plaats op het bankje en geniet van de omgeving.

Na hier ook wat rondgelopen te hebben, was ik er wel klaar mee. In die drie dagen dat ik er was heb ik meer dan 30km gelopen.
Het was tijd om wat te eten. Ditmaal was het even een zoektocht naar een bushalte. Eenmaal die gevonden ben ik helemaal naar de andere kant van het eiland gegaan.

St. Julians

Naast Sliema ligt het plaatsje St. Julians. Vanaf het hotel lag het op loopafstand, het is gewoon de boulevard volgen.
St. Julians staat vooral bekend als uitgaansstad voor jongeren, hier is dan ook volop van alles te beleven. Ik was helaas alleen op vakantie, dus een avondje uit zat er voor mij niet in. Ik ben niet zo’n held om op wildvreemden af te stappen.
Lekker gegeten heb ik hier wel, ook hier vindt je volop restaurants. Maltese mensen zijn echt supervriendelijk. Ze komen allemaal even een praatje maken met je als je alleen zit.
Met buik vol en zere voeten terug naar het hotel.

St. Julian, Malta
St. Julians is the place to be voor een stapavond. Vooral onder jongeren erg populair.

Blue Lagoon

Voor mijn laatste dag had ik wat meer rust voor de voeten gepland.
Ik had een boottocht geboekt naar de Blue Lagoon, voor slechtst €25,- inclusief drinken. Eenmaal op de boot kon je nog voor 10 euro extra het VIP deck boeken. Daar stonden ligstoelen zodat je nog kon zonnen.
Vanuit de haven van Sliema vertrok de boot ‘s ochtends vroeg. Aan het begin van de avond ben je weer terug.
De boot vaart langs de oostkant van het eiland en komt langs allerlei plaatsen. Ook langs het eiland Gozo. Gozo staat in de top 10 beste duikbestemmingen van de wereld.
Malta bestaat uit meerdere eilanden, de drie bekendste zijn Malta, Gozo en Comino.

Boottocht Malta
In de haven van Sliema zijn er allerlei boottochten te boeken. Ik ging voor de dagtocht naar de Blue Lagoon.

De Blue Lagoon is een baai bij het eiland Comino. Verder dan de Blue Lagoon is er niet veel te doen op het eiland. Het is ook zo goed als onbewoond, het heeft slechts drie permanente bewoners.
Je ziet vanaf de boot precies waar de Blue Lagoon is, het is hier enorm druk en liggen volop boten. Op het strand kan je je kont niet keren. Het is ook niet echt een strand te noemen, het zandstrand is heel erg klein. Wil je zonnen dan mag je op de niet zo comfortabele rotsen liggen.

Dat zijn de min punten, de pluspunten maken een hoop goed. Het water is er zo blauw dat het net lijkt op zwembadwater.
Klein paradijsje is het zeker, het is wel heel toeristisch opgezet. Overal kan je eten halen, wel extra duur natuurlijk. Aanrader is de verse smoothie in een
ananas. Je hebt ook een cocktail versie maar om 13:00 ‘s middags vond ik dat net iets te vroeg. De ananas is ook mooi te gebruiken voor de perfecte Instagram foto.

Blue Lagoon, Malta
De Blue Lagoon is prachtig maar wel erg druk. Het enige “zandstrand” is bij de parasols. En dat is niet groot.

Bij de Lagoon heb je ook grotten liggen die je met een speedboot kan bereiken. Deze heb ik geboekt op de boot, ze waren zo aardig om mij voor het kindertarief te laten gaan.
De speedboot ging met volle vaart richting de grotten. Stuiterend over het water kwamen we aan bij de grotten. Ook hier was het water niet normaal blauw. Heel indrukwekkend hoe de grotten zijn ontstaan in de loop van de jaren.

Grotten Comino, Malta
Tijdens een bezoek aan de Blue Lagoon is het zeker ook de moeite waard om een tochtje naar de grotten te maken.
Water Comino, Malta
Super helder water rondom het eiland Comino.

Saint Paul’s Bay

Om 17:00 vertrok de boot weer terug naar de haven van Sliema. Onderweg stopte hij nog in Saint Paul’s Bay. Hier ben ik uitgestapt want ik wilde daar ook nog heen. En dat was makkelijker dan terug te gaan naar Sliema en weer de bus te pakken.
Daar uitgestapt ben ik naar het scheepswrak gelopen wat dat al sinds het begin van het jaar ligt. Geen idee hoe het daar is terecht gekomen maar lijkt me niet de bedoeling geweest. Wel mooi voor foto’s.

Scheepswrak,Malta
Een gevalletje oeps. Voor wie van duiken houdt. Er zijn verschillende duikexcursies naar wrakken. In de zee van Malta liggen meer dan twintig scheepswrakken.

Als afsluiter van mijn trip vond ik het tijd voor een cocktail. Vlak in de buurt van het wrak vindt je het bekende Café del Mar. Daar een heerlijke welverdiende cocktail gedronken.
Online had ik al gelezen dat je daar ook moet zijn voor een geweldige zonsondergang. Nou niks is minder waar. Ik heb genoten van de zonsondergang met heerlijke sushi erbij. Mooi einde van mijn vakantie.

Cafe del Mar, Malta
Als afsluiter van mijn trip, heerlijke sushi bij Café del Mar.
Zonsondergang Cafe del Mar, Malta
Wauw! #nofilter. Prachtige zonsondergang.

Malta wat ben je mooi en wat heb je voor zere voeten gezorgd. Maar het was het allemaal waard. Ik had zeker nog wel vijftig foto’s kunnen toevoegen. Er is zoveel moois op Malta maar dat kan je beter met eigen ogen zien.
Dit beetje vergeten (ei)land is een echte aanrader. Een pareltje in de Middellandse Zee.

Blue Lagoon, Malta
Bedankt Malta voor al het moois.

O,ja, wisten jullie meteen waar Malta lag? Of was het toch even nadenken? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

 

Reacties

 1. Fripsmaster zegt

  Leuk om te lezen! Ik was op Malta begin januari en besefte me dat ik te kort er verbleef (alleen Valetta). Dus was ik er deze maand nog terug geweest, dit keer naar Sliema, Bugibba, Gzira, Qormi en St. Julians. En ik ga volgend jaar weer. Dus bedankt voor de inspiratie!

  Leuk weetje: scenes van seizoen 1 van Game of Thrones zijn opgenomen in Mdina.

  • Tamara Baars zegt

   Graag gedaan, leuk om te horen.
   Ik ben bekend met het weetje. Ik ben alleen volgens mij de enige op de aardbodem die nog nooit Game of Thrones heeft gezien. 🙂

 2. Carel zegt

  Leuk verhaal Tamara, goed geschreven en veel info. Ik ben enthousiast geworden, komend voorjaar toch maar eens een keer naar Malta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *