Luchtverkeer op Canarische eilanden ontregeld door zandstorm1 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een zandstorm vanuit Noord-Afrika heeft het vliegverkeer op de Canarische eilanden flink ontregeld. Storm Calima zorgde voor zoveel zand in de lucht zaterdagavond waardoor vliegtuigen de eilanden niet konden verlaten. Daardoor werden alle vluchten van en naar Gran Canaria en Tenerife op zaterdagavond geannuleerd. De zandstorm kwam op een zeer ongelukkig moment aangezien het voorjaarsvakantie is en veel mensen afreizen naar de Canarische eilanden.

zandstorm, Gran Canaria
Beeld van de stranden op Gran Canaria dit weekend (bron: @ EPA)

Gran Canaria het hardst getroffen

De eerste vlucht werd zaterdagmiddag rond 16:00 geannuleerd. Dit was Norwegian vlucht DY1771 naar Trondheim. De Boeing 737 zou om 16:30 opstijgen om richting Noorwegen te vliegen, maar dit werd dus verhinderd door de zandstorm. Ook andere vliegtuigen die zouden landen op Gran Canaria moesten uitwijken naar andere luchthavens in de buurt, zoals Tenerife en Fuerteventura. Sommige vluchten bereikten zelfs niet eens de Canarische eilanden en moesten noodgedwongen landen op de luchthavens van Faro en Lissabon (Portugal), Malaga Costa Del Sol en Madrid Barajas (Spanje) en Agadir Al Massira (Marokko). Gran Canaria werd eerst het hardst getroffen, maar naarmate de zandstorm groter werd, konden vliegtuigen opeens ook niet meer landen op Tenerife.

Gran Canaria, zandstorm
Gran Canaria is het hards getroffen door de zandstorm.

Vliegverkeer weer op gang vanaf dinsdag

Luchthavens zouden tot 13:00 vandaag nog gesloten zijn. Vanaf morgen zou de zandstorm rustig wegtrekken waardoor vliegtuigen weer kunnen landen en opstijgen. Luchthavens kunnen daardoor weer gebruikt worden, met uitzondering van Tenerife Zuid. Wel moet nog rekening worden gehouden met eventuele vertragingen. Naar schatting zijn ongeveer 800 vluchten geraakt door de zandstorm.

Uitgelichte afbeelding: vesbo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *