Laatste MD-80’s van American Airlines gaan met pensioen

Laatste MD-80's van American Airlines gaan met pensioen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Waar sommige maatschappijen eerder gedag zeggen tegen een bepaald type toestel, vliegen anderen er nog jaren mee door. Kijk bijvoorbeeld naar een van de favoriete toestellen zoals de Boeing 747-400. Bij verschillende maatschappijen vliegt dit toestel al jaren niet meer, bij anderen zoals KLM en Korean Air nog steeds. In 2014 nam het Nederlandse KLM wel afscheid van bijvoorbeeld haar MD-11 en in 2017 van de Fokker-vloot. Over minder dan drie maanden gaat ook American Airlines afscheid nemen van een iconisch toestel. Het gaat hier om de MD-80 die na vele jaren trouwe dienst met pensioen zal gaan.

MD-80

Voor het eerst werd er met de MD-80 gevlogen door Swissair. Ten opzichte van bijvoorbeeld oudere modellen, zoals de DC-9, kon het vliegtuig verder vliegen, had het een vernieuwde cockpit maar ook krachtigere en stillere motoren. In 1999 werd de laatste MD-80 gebouwd. American heeft vele van deze Mad Dogs, zoals de MD-80 ook wel eens genoemd wordt, in haar vloot gehad. Op dit moment vliegen er nog 26 met American Airlines livery rond. Maar niet meer voor lang.

Laatste MD-80's van American Airlines gaan met pensioen
Foto: BriYYZ

Afscheid

In 2017 maakte de maatschappij al bekend te stoppen met dit type toestel. Het zou vervangen worden door onder andere de Boeing 737 en de verschillende types uit de Airbus A320 serie. Voordat de MD-80 met pensioen gaat kan het nog ongeveer drie maanden rondvliegen. Op 4 september zullen de laatste MD-80’s vliegen waarna ze echt met pensioen gaan. Ze worden dan overgevlogen naar Roswell (ROW) in New Mexico. Hier zullen de toestellen uit elkaar worden gehaald.

In het schema hieronder zie je de laatste vluchten van de MD-80 voor American Airlines. Vlieg jij binnenkort nog in de Verenigde Staten met dit type toestel?

Laatste MD-80's van American Airlines gaan met pensioen
Laatste MD-80 vluchten van American Airlines.
Tabel: American Airlines

Headerfoto: Bill Abbott

Bron en beeldmateriaal: American Airlines

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *