Komt ook Nederland met goedkope treintickets?3 min leestijd

Goedkoop naar Eindhoven Airport met Hop on Take off

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nu overal de brandstofprijzen aan het stijgen zijn bieden veel Europese landen goedkoper of zelfs gratis openbaar vervoer aan. Duitsland introduceerde deze zomer het populaire € 9,- ticket waarmee je in een maand lang onbeperkt door Duitsland kon reizen. Daarnaast komt nu ook Spanje met goedkopere vormen van openbaar vervoer. Malta biedt vanaf 1 oktober zelfs gratis openbaar vervoer aan. In Luxemburg is het openbaar vervoer al een aantal jaar volledig gratis. Met al deze acties zou je je kunnen afvragen of er binnenkort ook zoiets in Nederland gaat komen.

Het € 9,- ticket in Duitsland

Hierbij kijkt de NS naar hoe het de afgelopen maanden in Duitsland is vergaan met het € 9,- ticket. Onze oosterburen kregen de afgelopen maanden te maken met stampvolle treinen waardoor veel mensen niet eens een zitplek hadden. De actie maakte het mogelijk om veel mensen die anders de auto zouden nemen van het openbaar vervoer te laten proeven. Het € 9,- ticket is daarom zeker een success geweest maar een vervolg zou volgens de Duitse spoorwegen te duur worden. Daarom denken ze in Duitsland nu na om een vergelijkbaar ticket in te voeren voor € 69,- per maand. Ook spreekt men over een ticket voor € 365,- waarmee je een jaar lang in het hele land met het openbaar vervoer kunt reizen.

Goedkope treintickets
Het € 9,- was in Duitsland een success en men is nu bezig met een vervolg. (Bron: Deutsche Bahn)

De kwestie ligt in Nederland extra gevoelig aangezien we hier natuurlijk ook nog met extra maatregelen met betrekking tot de stikstofcrisis te maken hebben waardoor de trein juist aantrekkelijker moet worden. Bovendien kampen de NS en andere vervoersbedrijven al met personeelstekorten en wordt er op dit moment veel gestaakt. Het goedkoper of zelfs gratis aanbieden van openbaar vervoer is dan wel lastig. NS geeft volgens de NOS zelf wel aan met ideeën te willen komen maar wil niet met nog vollere treinen te maken krijgen.

Goedkope treintickets in Nederland

Of zoiets ook in Nederland gaat gebeuren is nog maar de vraag aangezien we hier met een andere soorten tickets werken. Zo kun je bijvoorbeeld met een Dal Voordeel of Dal vrij abonnement al veel besparen. Daarnaast introduceerde de NS eerder dit jaar ook al kortingskaartjes voor jongeren. Eerder stelde voormalig directeur van NS Marjan Rintel al voor om de 9% btw op treintickets af te schaffen. Hierdoor kan de prijs voor zowel treinkaartjes als abonnementen omlaag. Daarbij hoeft NS zelf niet te besparen op kosten. Vooralsnog heeft het kabinet hier niet voor gekozen. Wel is de Europese Commissie aan te bekijken of de btw op internationale treintickets kan worden afgeschaft. Dit wil het kabinet eerst nog afwachten.

NS, Openbaar vervoer, Goedkoop, Treintickets
Het is nog maar de vraag of Nederland ook goedkoper openbaar vervoer gaat aanbieden.

Landen zoals Duitsland, Luxemburg, Spanje en Malta kijken bij het aanbieden van goedkoper of zelfs gratis openbaar vervoer niet alleen naar het promoten zelf. Het zijn namelijk ook de regeringen in die landen die de lasten voor mensen willen verlagen vanwege de hoge inflatie.

Uitgelichte afbeelding: NS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *