Zo reis je voor € 9,- een maand lang met de trein door Duitsland3 min leestijd

DB Deutsche Bahn

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wie veel met de trein reist heeft deze zomer vast al gehoord van het € 9,- ticket waarmee je een maand lang met de trein door Duitsland kunt reizen. Interessant voor wie deze zomer vanaf een Duitse luchthaven vliegt en de trein als alternatief ziet voor het vliegtuig. Of toch niet? In dit artikel gaan we daarom dieper in op dit ticket.

Voor € 9,- door Duitsland reizen

Het € 9,- ticket werd deze zomer door de Duitse Spoorwegen geïntroduceerd vanwege de hoge brandstofprijzen. Op deze manier wordt het wel heel aanlokkelijk om de trein te nemen in plaats van de auto of het vliegtuig. Voor slechts € 9,- reis je een maand lang met de trein door heel Duitsland. Het ticket is geldig in de maanden juni, juli en augustus. Let op: dit zijn wel een kalendermaand wat betekent dat het kaartje van bijvoorbeeld 1 t/m 31 juli geldig is. Als je het ticket op bijvoorbeeld 30 juli koopt is deze nog maar twee dagen geldig en zul je dus in augustus weer € 9,- moeten betalen als je gebruik van het ticket wilt maken. Het ticket is ook geldig in alle metro’s, trams en bussen.

Deutsche Bahn DB
Reis voor € 9,- een maand lang met de trein door Duitsland. (Bron: Deutsche Bahn)

Dat klinkt als muziek in de oren natuurlijk. Zo reis je voor slechts € 9,- vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Düsseldorf of Frankfurt om vanaf daar het vliegtuig te nemen. Niets is echter minder waar want aan dit goedkope ticket zitten helaas wel een aantal haken en ogen. Zo is het ticket bijvoorbeeld niet geldig in de ICE tussen Nederland en Frankfurt. Voor deze trein zul je dus een normaal en veel duurder ticket moeten kopen. Hetzelfde geldt voor de Intercity Berlijn, de RE19 (regionale trein tussen Arnhem en Düsseldorf) en RE13 (regionale trein tussen Venlo en Düsseldorf). Voor deze laatste twee koop je gemakkelijk een enkeltje tot het eerste station in Duitsland waardoor je alsnog goedkoop voor € 9,- verder kunt reizen. Het € 9,- ticket is echter wel geldig in de regionale treinen vanaf Hengelo en Enschede. Verder geldt dat het ticket niet geldig is in alle ICE en Intercity-treinen binnen Duitsland. Hierdoor ben je dus alleen aangewezen op de regionale treinen waarmee je nog steeds een eind komt maar wel minder snel. Het € 9,- ticket kun je kopen op de website van DB en natuurlijk bij alle kaartautomaten op de stations en soms ook in de treinen.

Drukke treinen

Zo goedkoop met de trein reizen zorgt natuurlijk voor een grote opkomst. Daarom zitten vooral de regionale treinen in Duitsland op dit moment al behoorlijk vol. En dan is de grote zomervakantie voor veel mensen nog niet eens begonnen. Door de drukke treinen zijn vertragingen uiteraard niet uitgesloten. Als je binnenkort de trein neemt om door Duitsland te reizen, doe je er goed aan om op tijd te komen, zeker als je op een luchthaven moet zijn.

Deutsche Bahn DB

Houd er daarnaast ook rekening mee dat het dragen van een FFP2 mondkapje in Duitsland nog steeds verplicht is. In bepaalde deelstaten heb je zelfs een medisch mondmasker nodig. De mondkapjesplicht geldt op dit moment in Duitsland alleen in het openbaar vervoer en dus niet op de stations zelf. Ook in winkels is het dragen van een mondkapje niet verplicht.

Conclusie

Deze zomer kun je gedurende een kalendermaand voor slechts € 9,- met het openbaar vervoer door heel Duitsland reizen. Dit is zeker interessant als je met de trein op stap wilt gaan door Duitsland. Ook wie op een Duitse luchthaven moet zijn reist nu spotgoedkoop met de trein vanuit Nederland. Let hierbij wel op de regels waar het kaartje nu wel en niet geldig is. Wees daarnaast ook voorbereid op de drukte.

Uitgelichte afbeelding: Deutsche Bahn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *