KLM piloten leggen maandag werk een uur stil2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Update: VNV is gisteravond samen met KLM tot een nieuw CAO-akkoord gekomen. Hierdoor gaat de éénurige staking die voor vandaag gepland stond meer niet door.

Als gevolg van moeizame CAO-onderhandelingen leggen piloten van KLM het werk op maandag 25 september 2023 voor een uur stil. Hierdoor zullen na verwacht zeker 15 vluchten vertraging oplopen. Ook bij Lufthansa waren er vorig jaar moeizame onderhandelingen waardoor piloten gingen staken. Daar kwam men een jaar geleden tot een akkoord.

KLM piloten leggen werk stil

Het stilleggen van het werk komt door een onderhandeling tussen KLM en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). VNV eist een loonsverhoging van 6% terwijl KLM niet meer dan 5% wil bieden. De huidige inflatie is namelijk niet gecompenseerd en daardoor hebben de piloten op dit moment minder te besteden dan voor de coronacrises. Daarnaast eist de vereniging ook betere arbeidsvoorwaarden zoals meer flexibiliteit in het rooster. Piloten missen bijvoorbeeld nog te vaak een verjaardag van hun kinderen of andere belangrijke gebeurtenissen.

KLM piloten
KLM piloten leggen morgen het werk een uur stil. (Foto: InsideFlyer – Marco)

Volgens voorzitter van de pilotenvakbond Camiel Verhagen komt het overleg met KLM onvoldoende in beweging. “Ik betreur de verwachte hinder voor de reizigers”, legt Verhagen uit. Hij heeft daarom zijn best gedaan om voor maandag met KLM in gesprek te gaan om de staking te voorkomen. De piloten wachten al sinds maart dit jaar op een nieuwe CAO. De éénurige staking zal plaatsvinden van 11 tot 12 uur in de ochtend. Het betreft hier dan de cockpitcrew die zich dan moet melden.

KLM betreurt acties

KLM geeft zelf aan zich te blijven in te zetten om zo tot een goed cao-akkoord te komen. De maatschappij betreurt de acties die de piloten morgen zullen ondernemen. KLM is nu de passagiers aan het informeren over de éénurige staking en de gevolgen hiervan.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *