KLM investeert in Virtual Reality3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dat KLM ook tijdens de Coronapandemie niet stilzit blijkt wel uit haar inspanningen rondom de introductie van Virtual Reality (VR). De nieuwe techniek creëert ongekende mogelijkheden voor bijvoorbeeld technische trainingen, maar ook het verbeteren van de service aan boord. Maar in tijden van staatssteun en ontslagrondes is dit wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij KLM. Toch kan dit onze nationale carrier nu en in de toekomst veel opleveren. InsideFlyer kreeg een uniek (digitaal) inkijkje in het werk van het KLM VR team.

Wat is Virtual Reality (VR) eigenlijk?

Je hebt vast wel eens van Virtual Reality gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? VR is ‘niets meer’ dan een digitale nabootsing van de realiteit. Zo kun je bijvoorbeeld al middels een speciale video op je telefoon door een vliegtuig wandelen. Dan lijkt het net alsof je zelf in de cabine staat. Met een speciale VR bril wordt alles nog realistischer. De virtuele wereld wordt echter ook steeds slimmer. Het is meer dan alleen rondkijken. Je kunt namelijk ook interactie hebben met je omgeving. Hoe dat precies werkt lees je later in dit artikel.

Waar gebruikt KLM Virtual Reality voor?

Een ‘eenvoudige’ vorm van VR gebruikt KLM al langere tijd. Bijvoorbeeld in de digitale vliegtuigen waar je doorheen kunt lopen. Maar deze keer pakt de airline het serieuzer aan. Het KLM VR team werkte de afgelopen periode namelijk aan een aantal zogenaamde ‘Use cases’. Dit zijn concrete toepassingen van VR. Te denken valt aan bijvoorbeeld:

  • KLM Cityhopper: een complete VR Cockpit van de Embraer E190,
  • VR omgeving om pushback handeling te oefenen,
  • VR omgeving om Jetway Bridge handeling te oefenen,
  • Ook voor brandoefeningen aan boord heeft KLM een speciale VR omgeving gecreëerd.

Om te kunnen werken met VR heeft KLM in samenwerking met verschillende partners Schiphol als virtuele wereld nagebouwd. Alle relevante details zijn daarin opgenomen. Omdat het virtueel is kunnen allerlei omstandigheden snel aangepast worden. Te denken valt aan een dag-/nachtscenario, maar ook de weersomstandigheden zijn aan te passen.

Medewerker van KLM volgt thuis een VR Training (Bron: KLM)

Virtuele Cockpit

Tijdens de demo gaf KLM verschillende voorbeelden van de toepassing van Virtual Reality in trainingen van de crew. Een van de Use cases is het trainen van allerlei handelingen in de Cockpit. KLM heeft de afgelopen periode een virtuele cockpit ontwikkeld van de Embraer E190. Elk detail van de cockpit is hier nagemaakt.

Een belangrijk deel van de trainingen die eerst op de luchthaven plaatsvonden kunnen nu ook elders gedaan worden. KLM bespaart hiermee niet alleen (reis)tijd en geld, maar de resultaten zijn ook nog eens beter.

Het gaat overigens niet alleen om trainingen voor technisch personeel. Een andere VR training is ontwikkeld voor schoonmaakteams van de Boeing 787 Dreamliner. Door de training middels VR kan de cabine nu 15 minuten sneller schoongemaakt worden. Later moeten er ook trainingen voor de cabin crew komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Toekomst?

KLM blijft Virtual Reality verder ontwikkelen, ook in de toekomt. De airline gelooft dat dit post-Corona één van de belangrijke ontwikkelingen zal zijn. Naast de Embraer worden in de toekomst ook andere cockpits nagebouwd. Eerst wil KLM kijken of luchtvaartorganisatie EASA voor deze vorm van trainingen goedkeuring geeft. Dan kunnen delen van de traditionele training wellicht vervangen worden. Uiteindelijk moeten de trainingen ook beschikbaar komen voor onderwijsinstellingen.

Gaat KLM het verschil maken met VR? Intern kan het zeker de resultaten van trainingen positief beïnvloeden. Als de VR trainingen ook de cabin crew gaan ondersteunen voor de service aan boord dan zal de reiziger er wellicht ook iets van merken. Maar ontwikkeling van deze techniek kost tijd (en geld). Dus hoe snel de cabin crew aan aan de beurt komt is nog maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *