Kerst in New York, wat te doen in NYC rond de feestdagen.11 min leestijd

Kerst in NY

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

‘It’s beginning to look a lot like Christmas’, met de klassieke zoetsappige kerstdeuntjes op de radio kunnen we er niet omheen, de feestdagen komen er weer aan. De kerstversiering wordt weer uit het stof gehaald en de winkels liggen bomvol met allemaal lekkernijen.
Als uitje rond de decembermaand gaan de meeste mensen naar een kerstmarkt. In Europa heb je ze volop. Maar je kan het natuurlijk ook wat verder weg zoeken, waarom niet in New York? Een beetje overgewaaid uit Europa maar net zo populair zijn de kerstmarkten in New York. Dat is natuurlijk niet het enige wat te doen is in de stad rond de feestdagen. New York staat natuurlijk ook vaak genoeg centraal in de al bekende kerstfilms. Wat is er allemaal te doen is in de stad van Home Alone rond de feestdagen? Je leest er alles over in mijn .

Bryant Park kerstmarkt

Bij kerstmarkten denk je niet meteen aan New York maar sinds een aantal jaar heeft de stad er een aantal. Zelf ben ik er naar drie geweest tijdens mijn verblijf. Verwacht alleen niet hetzelfde als bij ons in Europa. Persoonlijk vind ik ze ongezelliger dan bij ons. Te weinig kerstsnuisterijen te koop en waar was de Glühwein?!? Niet dat ik dat lekker vind maar het hoort er wel bij. Of niet dan?

Kerstmarkt Bryant Park
Bij een kerstmarkt hoort natuurlijk ook een mega kerstboom.

De kerstmarkt bij Bryant Park is de grootste van de stad en ook de leukste. Hier vind je de meeste standjes en ook de meeste eettentjes. Hier heb ik ook mijn allereerste S’more op. Dat was zeker niet mijn laatste kan ik zeggen. Het is jammer dat ze de oliebollenkraam niet kennen in Amerika. Misschien wel een gouden handel daar. Wie helpt me om een businessplan op te zetten? Op deze markt vindt je ook de meeste standjes met leuke kerstdecoratie. Wie wil er nu niet een I love New York kerstbal in de boom? Verder kun je er veel handgemaakte spulletjes kopen. Of warme chocolademelk om even op te warmen.

Kerstmarkt Bryant Park
Leuk om als souvenirtje een I love New York kerstbal mee naar huis te nemen.

Bryant Park heeft ook een ijsbaan. Erg leuk om het echte winterse gevoel te krijgen. Ik ben bij drie schaatsbanen in de stad geweest maar heb niet op de schaatsen gestaan. Waarschijnlijk was ik dan nu nog in New York, in het ziekenhuis met gebroken/gekneusde enkels. Geen schaatstalent hier. Het is niet goedkoop om schaatsen te huren, prijzen liggen tussen de 18 en 33 dollar. Maar het is wel een keer wat anders dan het slootje achter je huis. Als ik kon schaatsen had ik het zeker gedaan.

Kerstmarkt Bryant Park
Als ik wat stabieler op schaatsen had gestaan en niet bang was om te vallen dan had ik zeker een paar rondjes gemaakt.

Wollman ijsbaan Central Park

Dit vond ik zelf de leukste ijsbaan, vanwege de ligging en de grootte. Central Park is natuurlijk al iets speciaals zo midden in die immens grote stad. En dan de ijsbaan met al die wolkenkrabbers op de achtergrond. Dat maakte het wel een mooi plekje om foto’s te schieten. Kijk ook goed om je heen als je er rondloopt, voor je het weet zit er een eekhoorntje naast je. Central Park zit er vol mee.

Wollman ijsbaan Central Park
De eekhoorntjes in Central Park zijn zeker niet schuw en komen maar graag even kijken.

De Wollman Rink is niet de enige ijsbaan in Central Park. The Lasker Rink ligt wat meer naar achteren en wanneer het weer het toelaat dan kan je ook schaatsen op het Conservatory Water. Entree voor de Wollman ijsbaan is maandag t/m donderdag voor volwassen 12 dollar en vrijdag t/m zondag en feestdagen 19 dollar. Schaatsverhuur kost 10 dollar.

Wollman ijsbaan Central Park
Niet alleen een geweldige plek om te schaatsen maar ook om foto’s te maken.

Kerstetalages Saks 5th Ave

Hier had ik echt mega geluk mee. Ik was er tijdens de opening van de kerstetalages. En ook al stond ik zo klem als een ingeblikt sardientje, hier moet je bij zijn als het lukt. Het leek wel of je in Disneyland was op 5th Avenue. De etalages werden onthuld op 25 november. Rond die tijd pakken meerdere grote warenhuizen uit met hun etalages. Ik was helaas net een dag te laat voor de onthulling van de Macy’s etalages.

Het thema dit jaar van de Saks 5th Ave etalages is Frozen 2. Tijdens de opening was Irina Menzel er ook, zij verzorgt de stem van Elza. Zij zong een paar nummers en daarbij werd een soort van  kerst Broadway show uitgevoerd. Heel 5th Avenue wordt hiervoor afgezet, één van New Yorks drukste straten. Tijdens het optreden gingen de gordijnen open en volgde er ook nog een vuurwerkshow. Echt een waar spektakel. Heerlijk op z’n Amerikaans over de top. Ik ben zelf etaleur geweest maar bij mij nooit geen vuurwerkshow wanneer ik klaar was. Beetje jammer..

Saks 5th Ave etalages voor kerst
Echt alles wordt uit de kast gehaald voor de onthulling. Echt een hele happening.
Saks 5th Ave kerst
Het thema van de etalages dit jaar is Frozen 2. Dus super leuk om met kinderen een kijkje te nemen.

Christmas Spectacular met de Rockefeller Rockettes

Hier kan ik helaas weinig over vertellen alleen dat ik zou willen dat ik meer tijd had gehad en daar ook nog heen kon. Als je van de Amerikaanse kersthysterie houdt dan moet je hierheen. Dit is een show uitgevoerd door de Rockefeller Rockettes. Ik noem het zelf Christmas on steroids. Zoek het maar op op YouTube, het is te hysterisch. Gewoon 36 danseressen die op de micro seconde gelijk dansen alsof het niks is, geen idee hoe ze het doen.

Tickets zijn er in allerlei prijsklassen, de goedkoopste kaarten liggen rond de 50 dollar. Als je online een beetje zoekt dan kan je soms nog kortingscodes vinden. En boek van te voren al online, dat scheelt ook een hoop geld. Toen ik op het laatste moment toch wilde gaan, waren de kaartjes 85 dollar. Dat vond ik te duur en ben uiteindelijk niet gegaan. Maar een beetje spijt heb ik wel. Je komt wel echt in de kerststemming door die show.

Rockettes Radio City Hall
The Rockettes zijn een waar begrip in New York. De kerstshow bestaat ook al jaren en verkoopt altijd wel uit dus wees er op tijd bij met boeken.

Union Square kerstmarkt

De kerstmarkt van Union Square is een stuk kleiner dan die van Bryant Park. Leuk om doorheen te lopen maar je hebt het wel vrij snel gezien. Ook hier zijn het meer standjes met prullaria en niet echt de kerstkraampjes die je wilt zien. Ook is hier niet veel eten te vinden, en ook weer geen Glühwein. Verder dan de warme chocolademelk kwam ik niet. Ik wil geen Grinch zijn en de New Yorkse kerstmarkten afkraken hoor. Ondanks dat ze anders zijn dan de Europese, is het nog steeds erg leuk om er heen te gaan. Het mag alleen wat meer kerst zijn, met alles zijn ze over de top maar hiermee zijn ze een beetje lafjes.

Wat ook leuk is om te doen, ga naar de winkel Burlington aan de overkant van het park en ga naar de zesde verdieping. Vanaf hier heb je een super uitzicht over de kerstmarkt en je hebt het Empire State Building op de achtergrond.

Union Square kerstmarkt
Vanaf Burlington heb je een spectaculair uitzicht.
Union Square kerst,markt
Een variatie van snuisterijen. Wil je een vis of een kerstbal, alles is te koop hier.

Macy’s kerstetalages

Helaas had ik dus hiervan de onthulling gemist, ik kwam net een dag te laat aan. Die kerstetalages van de grote warenhuizen mogen wat kosten hoor. Ze halen echt alles uit de kast. In de etalages van Macy’s zijn het ook ware kunstwerken. Er beweegt van alles en je kan van buitenaf ook nog dingen bedienen. Waarom geen hond die met zijn neus uit het raam steekt die je kan kriebelen en dan beweegt zijn poot. Why not! Sorry Bijenkorf maar jullie etalages stellen hierbij niks voor. Ook de kerstafdeling van Macy’s is een bezoekje waard.

Macy’s en Saks zijn natuurlijk niet de enige winkels die uitpakken voor kerst. Vooral de winkels op 5th Avenue hebben kosten nog moeite bespaard. Zo is de winkel van Cartier net een cadeautje, ingepakt met een enorme strik. Bergdorf Goodman heeft ook prachtige etalages. Loop lekker over 5th Avenue en je komt helemaal in de kerststemming. De portemonnee kan je thuislaten want de meeste winkels daar zijn niet te betalen.

Macy's New York
Het thema van de Macy’s etalages dit jaar is,”Believe in the wonder”. De gedachte erachter is dat we allemaal een beetje de geest van de Kerstman in ons hart hebben.
Macy's New York
Dit is toch te leuk gedaan? Jammer dat ik geen video kan plaatsen.

Macy’s staat natuurlijk ook bekend om de Thanksgiving Parade. Ben je eind november in New York dan moet je die natuurlijk ook zien. Mijn timing was niet echt perfect want ik vloog de dag voor Thanksgiving terug. Ik heb wel wat van de repetities gezien toen ik er toevallig langsliep. Ook dit was echt op z’n Amerikaans, heerlijk hysterisch.

Rockefeller Center ijsbaan

Dit is DE bekendste ijsbaan van New York, in welke kerstfilm komt hij nu niet langs. Alleen toen ik de ijsbaan zag dacht ik, hmm is dit het? De schaatsbaan is klein en er staan enorme rijen. Het is natuurlijk wel leuk om te schaatsen bij de iconische kerstboom. Maar je betaald er wel voor, alleen de entree is tijdens piekseizoen al 35 dollar en schaatsverhuur is ook nog eens 18 dollar. Toen ik er was, was de kerstboom nog ingepakt. Helaas heb ik die niet helemaal opgetuigd gezien. Ik had net een week langer moeten blijven. Deze boom hoort wel echt bij kerst.

Rockefeller ijsbaan
Misschien wel de meest bekende schaatsbaan die er is. De Rockefeller ijsbaan.
Rockefeller Christmas tree
Nog helemaal ingepakt hier, een week later werd de iconische kerstboom onthuld.

Grand Central Station kerstmarkt

Dit kan je eigenlijk niet echt een kerstmarkt noemen. Deze markt is echt heel klein en te vinden binnen in Grand Central Station. Dit zijn misschien nog geen dertig standjes en weer met dezelfde prullaria en minimale kerstsnuisterijen. En hier is ook geen eten te vinden. Dit kan je wel elders op het station vinden. Leuk om even langs te lopen wanneer je het station bezoekt maar ik was met 5 minuten wel uitgekeken. Niet echt kerst vond ik zelf.

Grand Centra; Station
Een kleine kerstmarkt in een groot historisch station.

Wat nog meer te doen met kerst in New York?

Dit is natuurlijk niet alles wat je kan doen in New York rond kerst. Zo heb je bijvoorbeeld ook een restaurant in Gramercy Park, Rolf’s. Het decor daar is echt mega hysterisch. Het hele plafond hangt vol met kerstballen, echt op en top kerst daar. Ik vond het eten wat te prijzig om er heen te gaan en de wachttijden zijn ook echt te gek. Dus voor wie er wel heen wilt, ik zou van te voren reserveren. Ik heb gelezen dat je anders wel tot twee uur moet wachten. Wat mij ook erg leuk lijkt is de Dyker Heights Christmas lights tour. Voor de echte kerstfilm liefhebber is dit echt een must do. Dit is een tour door een wijk in Brooklyn met huizen helemaal over de top versiert. Net zoals je dus altijd ziet in de films.

Radio City Hall
Door de hele stad vindt je ook de mooiste versieringen.

Magisch New York

Kerst in New York is toch wel iets magisch, zij pakken echt veel meer uit dan bij ons. Ik had helemaal zin in kerst toen ik daar liep. Toen ik thuiskwam was dat toch wel deels verdwenen. Misschien ook door dat heerlijke deprimerende Hollandse hondenweer. Ondertussen is het kerstgevoel weer terug. Thuis de boel ook versierd en met de kerstmuziek op de radio komt het sfeertje weer terug.
Ik was nog vrij vroeg in het seizoen in de stad dus het zal alleen maar nog uitbundiger worden richting de kerstdagen. Alleen loop je dan wel het risico dat het erg koud is daar. Ik was echt net twee dagen thuis en de eerste sneeuw viel al. En dat terwijl ik nog één dag 16 graden had met volop zon. Maar sneeuw maakt het natuurlijk wel nog meer kerstig.

New York al eens bezocht rond de kerst of nog in de planning staan? Wat heb ik gemist en moet ik zeker nog een keer gaan doen of zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *