Kerstmarkten 2016: de leukste kerstmarkten van Europa6 min leestijd

kerstmarkt

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het begint buiten weer koud en guur te worden. Tijd voor de jaarlijkse kerstmarkten. Ik heb hierbij een selectie gemaakt met steden binnen Europa die bekend staan om hun kerstmarkten en kerstshoppen.

Kopenhagen

Kopenhagen is niet de eerste plaats waar je aan denkt bij kerstmarkten. Maar deze kan niet overgeslagen worden. De Denen zijn dol op kerst, de steden zijn sfeervol versierd en stralen een hoop warmte uit ondanks de kou. Met een beetje geluk sneeuwt het ook nog eens, waardoor je helemaal in de kerststemming komt.
Bezoek het oudste recreatiepark ter wereld Tivoli en waan je in een sprookjeswereld. Het park is versierd met duizenden lichtjes rondom de kerstmarkt. De kerstmarkt is er t/m 31 december. Tussen 26 december en 30 december vindt er ook een vuurwerkfestival plaats. Hier zie je elke avond professionele vuurwerkshows.

Kopenhagen
Kerst in Kopenhagen.

Brugge

Er zijn twee kerstmarkten in Brugge. De grootste bevindt zich op de Grote Markt. Rondom een verlichte ijsbaan staan tientallen stalletjes waar je allemaal winterse snuisterijen kan kopen. Maar natuurlijk ook de welbekende Glühwein om even lekker op te warmen. Iets verderop op het Simon Stevinplein bevindt zich de tweede kerstmarkt. Ook hier staan volop kerstkraampjes en kan je een kerststal bewonderen.
De kerstmarkt is dagelijks geopend van 10:30 tot 22:00 en op vrijdag en zaterdagavond tot 23:00.

Brugge
Winterwonderland in Brugge.

Praag

In Praag kan je meerdere kerstmarkten bezoeken. De twee grootste vind je op het Old Town Plein en het Wenceslas Plein. De kleinere markten zijn te vinden op Havelska Triste, Vystaviste, Namesti Miru en Namesti Republiky. Op het Old Town Plein staat enorme kerstboom die het hele plein verlicht. Op de kerstmarkt worden allemaal Tsjechische lekkernijen verkocht. Een bezoek aan Praag in december is zeker de moeite waard. De historische stad is extra sfeervol tijdens de feestmaand.

Praag
Kerstmarkt Old Town Plein.

Parijs

Toppunt van romantiek, Parijs rond de kerstperiode! Kerstmarkten zijn door de hele stad te vinden. De grootste kerstmarkt La Défense telt maar liefst 350 kerststalletjes. De markt ligt niet in het centrum maar is prima te bereiken met openbaar vervoer. Een echte aanrader deze markt.
De Champs-Elysees is ook een echte must see, over de hele straat staan honderden kraampjes en de winkels zijn feestelijk gedecoreerd. De warenhuizen Lafayette en Printemps Haussmann halen met de kerst ook alles uit de kast. De etalages zijn ware kunstwerken.
Wil je je bezoek aan Parijs helemaal afmaken, bezoek dan ook de ijsbaan op de eerste verdieping van de Eiffeltoren. Schaatsen op de Eiffeltoren, wie wilt dat nu niet.

schaatsbaan
Schaatsbaan op de eerste verdieping van de Eiffeltoren.

Londen

Londen is natuurlijk ook niet te missen in het lijstje. De straten Oxford Street, Carnaby Street, Regent Street en Covent Garden zijn de beste locaties om kerstinkopen te doen. De straten zijn prachtig verlicht en het ultieme shopparadijs Harrods is gewoon wauw! Het warenhuis heeft een eigen kerstafdeling, het mag helaas alleen wat kosten. Ook hier zijn de etalages elk jaar weer ware kunstwerken.
Voor kinderen is Hamley’s op Regent Street een waar paradijs. Deze wereldberoemde speelgoedwinkel is de grootste van Europa.

Bezoek van 18 november t/m 2 januari de kerstmarkt in Hyde Park. Maak een romantisch ritje in het reuzenrad of maak gebruik van de schaatsbaan. Ook bij de London Eye is een kerstmarkt. Geniet van de kerstmuziek terwijl je in het enorme reuzenrad zit en geniet van het uitzicht over de stad.
Op Trafalgar Square staat vanaf 7 december een enorme kerstboom, dit is een jaarlijks geschenk van de Noren als dank voor de hulp van Londen tijdens de tweede wereldoorlog. In de week voor kerst worden hier elke avond kerstliedjes gezongen door een koor. Dit zorgt voor een geweldige sfeer.

Harrods
Het welbekende warenhuis Harrods op Oxford Street.

Lille

Het oude centrum van Lille maakt de kerstmarkt extra magisch. De prachtige gevels zorgen voor een uniek decor tijdens de feestdagen. Van 18 november t/m 30 december (gesloten op 25 december) is de kerstmarkt dagelijks geopend van 11:00-20:00. Op het Place de Rihour staan ruim 80 chalets waar ambachtslieden en verkopers originele en handgemaakte geschenken verkopen uit o.a. Polen, Rusland en Canada. Voor wie van een spectaculair uitzicht wilt genieten, bezoek dan het reuzenrad op de Grote Markt. Dit verlichte reuzenrad is maar liefst 50 meter hoog en het uitzicht over de stad is haast sprookjesachtig door alle verlichte straten en winkels.
Wie nog meer kerstinkopen wilt doen kan terecht in de meer dan 3900 winkels! De winkels zijn extra geopend op zondag 4, 11 en 18 december 2016.

kerstmarkten Lille
Grote Markt in Lille en het enorme reuzenrad.

 

Maastricht

Bij kerstmarkten denk je toch als snel aan Duitsland. Maar ook Nederland heeft prachtige kerstmarkten. Neem Maastricht met bijna elk jaar een miljoen bezoekers. De stad staat in 2016 ook weer in het teken van Magisch Maastricht. Op het Vrijthof vindt je een ijsbaan (van maar liefst 1000m2!), een reuzenrad en een draaimolen. Voor de kinderen is er ook een overdekte glijbaan. En natuurlijk de kerstmarkt zelf waar je lekker oliebollen kan eten met een glaasje Glühwein erbij.
De kerstmarkt is van 2 december t/m 1 januari geopend. Zondag t/m donderdag: 10:00-24:00, vrijdag t/m zaterdag: 10:00-01:00. Op 25 december en 1 januari open vanaf 12:00.

Maastricht
IJsbaan op het Vrijthof.

Kerstmarkten Duitsland

Duitsland is natuurlijk de place to be als het gaat om kerstmarkten. Eigenlijk is het land één grote kerstmarkt. Elke stad organiseert wel iets rond de feestdagen.
De markt in sseldorf staat bekend als één van de grootste van het land. Elk jaar boeken miljoen mensen deze kerstmarkt. Op meerdere pleintjes staan kraampjes met elk een eigen thema. Bezoek de markt van 17 november – 23 december.
Rondom de Dom in Keulen vormen de 160 houten kraampjes een waar Winterwonderland. Keulen telt meerdere kerstmarkten waaronder de Middeleeuwse kerstmarkt bij de Rijn. Sluit de dag af met een kerstconcert om extra in de kerststemming te komen.

De hoofdstad Berlijn kent meerdere kerstmarkten met allen een eigen sfeer . Op het Alexander Platz kun je allerlei klassieke ambachten aanschouwen zoals glasblazen en smederijen.
Bij de beroemde Gedachtniskirche is de kerstmarkt heel traditioneel. Sierlijk verlicht en chique kraampjes. De grootste kerstmarkt is te vinden op de Gendarmenmarkt.
Meer informatie over Duitse kerstmarkten vindt je op kerstmarktenduitsland.com.

Kerstmarken Duitsland
Kerstmarkt in Keulen, één van de vele Duitse kerstmarkten.

Wat is jullie favoriete kerstmarkt? Wat is volgens jullie de beste stad om in de kerststemming te komen? Laat het weten via een reactie op dit artikel. Of registreer jezelf op ons forum waar je allerlei soorten informatie en tips kan uitwisselen!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *