Kabinet overweegt taks voor overstappende passagiers2 min leestijd

Toestel landt op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het kabinet bestudeert op dit moment een aangenomen motie voor het heffen van een taks voor overstappende passagiers in Nederland. Eerder deze maand maakte het kabinet nog bekend dat de krimp op Schiphol minder groot is dan verwacht.

Kabinet overweegt taks overstappende passagiers

Het CDA heeft afgelopen week een motie ingediend voor het heffen van een taks voor overstappende passagiers. De motie is ingediend door CDA-leider Bontenbal. Ook heeft D66 dezelfde plannen. Op dit moment betaal je alleen de taks als je vertrekt vanaf Schiphol. Volgens Bontenbal is het oneerlijk dat overstappers deze taks niet betalen. Hij wil de opbrengst gebruiken om de energiebelasting te verlagen. KLM-topvrouw Marjan Rintel vindt de belasting voor overstappers een slecht idee. Volgens haar zullen passagiers op deze manier Schiphol gaan vermijden. Ze benadrukt verder nog dat 6 op de 10 passagiers op Schiphol overstappers zijn. “Het plan om deze belasting in te voeren is zorgelijk te noemen. Daarnaast zijn wij het enige land ter wereld die deze belasting in zou voeren op overstappende passagiers. Dit terwijl omringende landen dit niet doen. Het zal dus goedkoper zijn voor passagiers om niet via Schiphol te vliegen”, legt Rintel uit in een verklaring.

schiphol vertrekhal
Het kabinet overweegt op dit moment een taks voor overstappende passagiers. (Foto: Schiphol)

Een ticket via Schiphol kan met deze taks tot wel € 100,- in prijs omhoog gaan. Het kabinet komt hiermee trouwens vrij verrassend over. In juli kondigde het kabinet namelijk nog aan dat het belasten van passagiers op Schiphol schadelijk is voor onze economie en bereikbaarheid. Rintel legt verder nog uit zich niet bij een eventueel besluit over de invoering van deze taks neer te leggen. Ze wijst daarmee op de drastische gevolgen voor Schiphol en de Nederlandse economie. “Mede dankzij Schiphol, dat een belangrijk onderdeel is van onze economie, kan Nederland het hoge niveau van welvaart en welzijn in ons land betalen”, aldus Rintel. Er zijn op dit moment meerdere discussies gaande in de Tweede Kamer over Schiphol. Zo will D66 bijvoorbeeld een hogere vliegtaks en een nachtsluiting op Schiphol.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Ze doen maar, die snuggere Nederlandse politici. Ondertussen draaien luchthavens als IST, DOH en DXB dag en nacht op volle toeren, Ze nemen maar wat graag de transfer pax over van Schiphol. Het is ze gegund.

    Ben ik even blij dat ik al vele jaren niet meer in Nederland woon. Het klimaat was altijd al hartstikke beroerd, nu is daar het klimaatbeleid nog een keer bovenop gekomen. Veel plezier en succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *