Jet Airways opent nieuwe gateway naar India

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Jet Airways start eind deze maand haar derde route vanaf Schiphol. De Indiase maatschappij begint op 29 oktober met een dagelijkse, non-stop vlucht naar Bengaluru. In samenwerking met partner KLM werd de opening van de route gevierd in het Amstel Hotel. Insideflyer was aanwezig en sprak ook met Gilbert George, Vice President Europe & Americas van Jet Airways.

Jet Airways
Aanwezig namens Jet Airways waren de General Manager Benelux, lid van raad van bestuur en VP Europa en America’s.

Bengaluru

Bengaluru, ook wel bekend als Bangalore, is de gateway naar zuidelijk India. Jet Airways zet de bestemming expliciet als zodanig in de markt. Naast de grote IT, farmaceutische en autoindustrie in de regio biedt de omgeving namelijk ook diverse toeristische hoogtepunten. India is veel meer dan de Taj Mahal, Delhi, Mumbai en Goa aldus de heer George. Maar ook voor connecties naar Jet Airways’ binnenlandse netwerk kunnen passagiers straks terecht. Er zijn 11 KLM codeshares naar andere Indiase steden.

Vlucht 9W 235 vertrekt om 10:50 vanuit Amsterdam met aankomst om 00:40 de volgende dag. De terugvlucht verlaat Bangalore om 02:25  met aankomst in Amsterdam om 08:35.

De vlucht wordt uitgevoerd met een Airbus A330-300. Deze biedt plaats aan 34 passagiers in de Premiere Class en 259 in Economy Class. Er is geen First Class en ook in Economy is de capaciteit minder vergeleken met de Boeing 777 die naar Delhi, Mumbai en Toronto vliegt vanaf Schiphol. In de Business Class is er wel een flat bed in staggered configuratie en in Economy zijn de stoelen ruimer dan op de 777. De eerste loadfactors van de Bengaluru vlucht zien er goed uit en op termijn is het goed mogelijk dat er wordt opgeschaald naar de grotere Boeing.

Jet Airways Business Class
Business Class op de A330

Samenwerking met KLM

Jet Airways werkt nauw samen met KLM, Delta en Air France. Vanuit India kunnen Jet Airways passagiers in Amsterdam of Parijs overstappen op 30 codeshare vluchten binnen Europa of juist naar 9 steden in Noord-Amerika. Andersom biedt Jet Airways passagiers van Air France-KLM 48 aansluitingen binnen India en bestemmingen in de regio zoals Colombo en Kathmandu.

De derde vlucht naar Bengaluru is volgens Jet ‘geweldig voor de connectiviteit’ en een belangrijke mijlpaal in de ‘briljante’ samenwerking die terug dateert naar 1996. KLM was namelijk de eerste partner van het JetPrivilege programma.  Begin vorig jaar verruilde Jet Airways Brussels Airport voor Schiphol. De voornaamste reden hiervoor volgens George was het sterke netwerk van Air France-KLM binnen Europa en Noord-Amerika. Iets wat Airberlin en Alitalia – net als Jet onderdeel van de Etihad Airways partners – niet konden bieden. Ook bood Schiphol een optimale infrastructuur voor transfers. Daarnaast is er veel handel tussen Nederland en India en kan Jet vanaf Amsterdam prima de hele Benelux bedienen.

Voordelen voor frequent flyers

Sinds het begin van de uitgebreide codeshare overeenkomst was het voor Flying Blue, Skymiles en Jetprivilege leden al mogelijk om miles te sparen en de besteden bij de drie airlines. Wederzijdse elite voordelen zijn er echter nog niet. Op de vraag of dit op de planning staat antwoordde de VP negatief. Het zou de volgende stap zijn in de samenwerking, maar er wordt nog niks concreets uitgewerkt.

Ook het meer gelijktrekken van het onboard product op de codeshare routes wordt niet gedaan. Jet Airways heeft als Etihad Airways partner enkele verplichte services, zoals een flat bed en dine on demand in business class. Volgens George is het wel belangrijk om als airline een eigen identiteit te hebben en daarom zal er niks worden gewijzigd in het product vanaf Amsterdam.

Jet Airways Business Class
Dine on demand service bij Jet Airways

Skyteam?

Met de uitgebreide partnership tussen Jet Airways en Air France, KLM en Delta rijst de aloude vraag of Jet Airways binnenkort lid wordt van Skyteam. Gilbert verklaarde dat Jet Airways meer focust op bilaterale afspraken waar ze het nodig hebben, ongeacht alliantie. Dit is een trend die de afgelopen jaren populairder wordt onder airlines. Neem bijvoorbeeld Emirates met haar partnership met Qantas in Australië en Jetblue in de VS.

Ook zelf uitbreiden naar Noord-Amerika met eigen vluchten ziet Jet Airways in de nabije toekomst niet zitten. Er wordt eerst gefocust op het verstevigen van de codeshares naar de VS. Daarna is een markt als China aan de beurt.

Jet Airways op Schiphol

Naast Bengaluru vliegt Jet dagelijks naar Delhi, Mumbai en Toronto vanaf Schiphol. Deze vluchten worden, met enkele uitzonderingen in de winterdienstregeling, uitgevoerd met een Boeing 777-300ER. Hier is ook een First Class aanwezig. Lees voor een verslag van het onboard product op de 777 ons Insidelook artikel.

Jet Airways 777

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *