Jet Airways maakt eerste vlucht sinds lange tijd2 min leestijd

Toestel van Jet Airways op de luchthaven (Bron: Rick Schlamp / WikiMedoa Commons / Flickr)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is langere tijd stil geweest rondom Jet Airways. Een tijd terug kondigde de failliete airline een geldschieter te hebben gevonden die nieuwe leven in de airline wil blazen. Inmiddels heeft Jet Airways deze week de eerste vlucht gemaakt sinds april 2019, zij het zonder passagiers. De airline wil snel weer van start. In september moeten de eerste passagiers weer met Jet Airways kunnen vliegen.

Schulden

Het Indiase Jet Airways (9W) moest op 17 april 2019 noodgedwongen alle activiteiten staken. Het bedrijf ging gebukt onder enorme schulden en had al langere tijd zelfs te weinig geld om de eigen medewerkers te betalen. Het ging zelfs zo ver dat sommige toestellen na een uitgaande vlucht aan de ketting werden gelegd als onderpand voor een openstaande schuld. Zo stond er langere tijd een Boeing 777 van Jet Airways op Schiphol op last van een schuldeiser.

De hoge schulden hebben twee onderliggende redenen. Enerzijds bleek het management van Jet Airways niet in staat om de juiste prioriteiten te stellen binnen het bedrijf. Zo werden de verkeerde keuzes gemaakt die niet bijdroegen aan een financieel gezonde situatie. Een tweede reden moeten we zoeken in de toegenomen concurrentie van low cost carriers. Jet Airways vloog ook veel binnenlandse vluchten, maar kon niet concurreren met airlines als IndiGo en AirAsia.

Eerste vlucht

Het was de afgelopen periode stil rondom de ontwikkelingen van Jet Airways. Maar deze week maakte de voormalige KLM partner weer een eerste vlucht. De Boeing 737-800 NG met registratie VT-SXE vloog van Hyderabad naar Delhi onder vluchtnummer 9W101. De vlucht is onderdeel van de activiteiten die Jet Airways onderneemt om weer een AOC (vliegvergunning) te krijgen.

Zodra de vergunning binnen is wil Jet Airways met zes Boeing 737-800 NG toestellen gaan vliegen in India. De eerste vluchten moeten nog in september dit jaar vertrekken. De airline heeft inmiddels meer dan 200 nieuwe personeelsleden aangetrokken voor de herstart van de operatie.

Bron omslagfoto: Rick Schlamp / WikiMedia Commons / Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *