ILA Berlin Airshow 20163 min leestijd

ILA Berlin

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Van 1 tot en met 4 juni vindt de ILA Berlin Airshow 2016 plaats op het terrein van (toekomstige) luchthaven Brandenburg in Berlijn. Tijdens deze expo laten veel verschillende luchtvaartbedrijven zien wat ze in huis hebben. Ook is er een imposante static display en vliegshow van zowel civiele als militaire vliegtuigen en helikopters. Hiervan een impressie.

Airbus

Ook Duitsland is de achtertuin van de Franse vliegtuigfabrikant Airbus. In Hamburg is een grote vestiging waar veel vliegtuigen worden geassembleerd of ingericht. Airbus was dan ook de meest prominente aanwezige.

Ten eerste de Airbus A320neo, wat staat voor new engine option. Met dit type vliegtuig hoopt Airbus de narrowbody markt te veroveren. De nieuwe LEAP 1A of PurePower motoren en Sharklets (gebogen vleugeleinde) zorgen voor minder brandstofverbruik; 20% volgens de fabrikant. Er zijn al meer dan 4500 toestellen van deze familie besteld. Lufthansa en het Indiase IndiGo hebben de eerste A320neo’s al in dienst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor longhaul vluchten zet Airbus in op de A350. Ook dit type vliegtuig biedt lagere operating kosten voor airlines door een zuinig design. Daarnaast profiteren passagiers van voordelen zoals een bredere cabine en betere luchtkwaliteit. Singapore Airlines vliegt met de A350 naar Amsterdam.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nadat de A350 de hele dag ‘static’ had gestaan maakte het vliegtuig aan het einde van de middag een spectaculaire demonstratievlucht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Daarnaast nam Emirates gebruik van de gelegenheid om haar A380 tentoon te stellen. Het specifieke vliegtuig was gelijk uit de fabriek naar de ILA Berlin gevlogen en had nog geen commerciële vlucht gemaakt!

Deze diashow vereist JavaScript.

Aan boord kon het fonkelnieuwe interieur bekeken worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Overig civiel

Naast de commerciële vliegtuigen had Airbus ook een bijzonder vliegtuig  ter bezichtiging; de A300 Zero G waarmee gewichtsloosheid wordt nagebootst. Een andere bijzondere gast was de Iron Maiden 747, gebruikt door de rockband voor hun wereldtournee. De bijnaam is ‘Ed Force One’. Na vertrek maakte deze nog een low pass over het vliegveld.

Deze diashow vereist JavaScript.

Militair

Naast burgerluchtvaart was er een groot gedeelte gewijd aan militaire vliegtuigen en helikopers. Onder meer de Duitse, Amerikaanse en Britse luchtmacht hadden kisten ter bezichtiging of als onderdeel van de airshow. Onder andere aanwezig waren de Airbus A400M transportvliegtuig, Eurofighter, A330MRT, E-3A AWACS en C130 Hercules.

Deze diashow vereist JavaScript.

Andere shows

Wil je ook graag een airshow bezoeken? Helaas is de ILA Berlin eens per twee jaar. Mocht je interesse hebben in militaire luchtvaart, dan kan je op 10 en 11 juni wel naar de Luchtmachtdagen. Deze vinden dit jaar plaats op vliegbasis Leeuwarden. Toegang is gratis! Mocht je meer geïnteresseerd zijn in de burgerluchtvaart en passagiersvliegtuigen, dan is er van 11 tot en met 17 juli de Farnborough Airshow. Hier worden traditioneel veel orders bekend gemaakt, en zijn demonstratievluchten van het kaliber 787 of A350. Alleen op de laatste twee dagen is de show open voor het publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *