Hoe voorkom je dat je British Airways Avios verlopen?4 min leestijd

British Airways Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Heb je Avios gespaard bij Executive Club, het frequent flyerprogramma van British Airways? In het geval dat je de afgelopen periode weinig of niet hebt gereisd, is het goed om in de gaten te houden tot wanneer je Avios geldig zijn. Heb je 3 jaar geen activiteit in je Executive Club account gehad, dan gaan de Avios vervallen. Op zich een ruime periode, maar het kan net zijn dat je bij wijze van spreken wel regelmatig gereisd hebt, maar bijvoorbeeld steeds met bijvoorbeeld KLM of partners en je miles bij Flying Blue hebt laten bijschrijven. Hoe kun je voorkomen dat je Avios gaan verlopen?

Een vriendin van mij zat in deze situatie met 15.000 Avios in haar account. Ook al had ze best veel gereisd, er zaten in de afgelopen 3 jaar geen vluchten tussen met British Airways of Oneworld partners. In juni zouden de Avios gaan vervallen en ook al zou het geen ramp zijn, het is toch zonde. Het is gelukt om het account weer nieuw leven in te blazen. Lees verder hoe dit gelukt is. Maar eerst: Wat zijn de opties?

Een vlucht boeken

Als er weer een activiteit in het account is, wordt de periode dat de Avios geldig zijn weer met 3 jaar verlengd. Uiteraard is de meest logische door een vlucht te boeken. Je zou hierbij kunnen denken aan een vlucht met BA naar Londen en dat kan heel goedkoop. Tegelijk kun je er een leuk dagje of weekendje Londen van maken!

Goedkoop met British Airways naar Londen (enkele reis)
Goedkoop met British Airways naar Londen (enkele reis)
Goedkoop met British Airways naar Londen (enkele reis)
Bijvoorbeeld komende week op 7 mei naar Londen Gatwick
Goedkoop met British Airways naar Londen (enkele reis)
Goedkoop met British Airways naar Londen (enkele reis)

Op de website van British Airways kun je via het menu zoeken naar de goedkoopste vluchten. (Menu Discover > Find our cheapest flights). Het goedkoopste retourtje dat ik zag, kwam op €59 all-in, maar dat is pas in februari 2020.

Avios aanschaffen

Lukt het niet om te vliegen, dan kun je uiteraard ook Avios kopen. Toevallig is er op dit moment een promo van BA Executive Club dat je bij aanschaf van Avios 50% bonus krijgt.

Avios aanschaffen met 50% bonus

Avios aanschaffen met 50% bonus

Het minumum aantal dat je kan aanschaffen is 1000 Avios en dat kost €36. In dit geval krijg je voor dat bedrag 1500 Avios vanwege de bonus.

Avios overmaken

Ik heb best wat Avios in mijn account waarvan ik er best 1000 van wilde overmaken. Dat kan via de optie “Sharing Avios”. Echter, hier moet je ook de portemonnee trekken, want overmaken kost geld! Als ik 1000 Avios zou overmaken, zou mij dat €30 kosten! Zie hier de tabel met kostenoverzicht:

Avios overmaken met 'sharing Avios'

Uiteraard is dit een slechte besteding en ik vraag me af wie dit ooit zou doen. Maar voor €30 en 1000 Avios kan zo het account gered worden.

Iberia

Met de optie ‘Combine my Avios’ kun je Avios heen en weer boeken tussen je BA en Iberia. Zo heb je weer activiteit in je account en wordt de geldigheid weer verlengd.

Echter, je Iberia account moet dan minimaal 90 dagen oud zijn. Aangezien de vriendin in kwestie geen Iberia account heeft, was deze optie niet van toepassing. Als je meer wilt weten over ‘Combine my Avios’, bekijk dan dit artikel dat Lionell vorig jaar schreef.

Gratis Avios: enquête invullen

Gelukkig is er nog een eenvoudige en gratis mogelijkheid. Rewards for Thoughts is een website waar je je kunt aanmelden om enquêtes in te vullen. Als dank voor het invullen, ontvang je Avios. Dit is meestal per enquête 25 of 50 Avios, afhankelijk van de tijdsduur dat het kost. Het aardige is, dat de Avios die je daar verdient, direct naar je account wordt overgemaakt. Je hoeft dus niet eerst een minimun hoeveelheid enquêtes gemaakt te moeten hebben. Je kunt je aanmelden via https://www.rewardsforthoughts.co.uk
Edit: je dient je hiervoor te registeren als inwoner van het Verenigd Koninkrijk om toegelaten te worden tot dit programma. Ik wil het dan ook niet promoten om er misbruik van te maken.

Rewards for Thoughts - Avios

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er regelmatig mailtjes komen met een enquête, maar dat deze vervolgens niet werken of dat er mogelijk al voldoende respons is. Maar: het doel waarvoor het nodig was, is gelukt! Een eerste enquête leverde 25 Avios op en deze werden de volgende dag al gepost in het Executive Club account van de vriendin:

Rewards for Thoughts - Avios

Conclusie

Laat je Avios niet verlopen! Hierboven heb ik wat mogelijkheden op een rijtje gezet, waarbij de gemakkelijkste is om er even €36 tegenaan te gooien en 1000 Avios te kopen. Maar ook een dagje Londen is zeker het overwegen waard als er een dealtje te scoren is. Eventueel kun je je dus registreren bij Rewards for Thoughts om wat Avios te verdienen door een enquête in te vullen.

Mocht het allemaal niet gelukt zijn, of heb je geen behoefte om je Avios aan te houden? Boek dan van je laatste Avios een hotel . Normaal gesproken geen goede besteding van Avios, maar als ze anders toch gaan verlopen, dan zeker doen! Een willekeurige hotelovernachting in Rotterdam:

Avios besteden om hotel te boeken
Avios besteden om hotel te boeken

Wil je meer weten over Avios, of over het frequent flyerprogramma Executive Club van British Airways? Bekijk dan onze tiendelige handleiding!

Reacties

 1. Xandrios zegt

  Wellicht goed om te vermelden dat Rewards for Thoughts enkel werkt als je bij de registratie de UK opgeeft. Als je daar netjes NL invult wordt je geblokkeerd..

  • Theo Theo Sikking zegt

   Bedankt Xandrios, dat wist ik niet. De vriendin in kwestie heeft inderdaad een Engels adres. Ik heb dit toegevoegd in de tekst.

 2. robertFB zegt

  Weet je zeker dat het overbrengen van Avios van Iberia naar BA met ‘Combine my Avios’ de geldigheid weer verlengt? Ik dacht dat die optie juist niet werkte

  • Theo Theo Sikking zegt

   Ik dacht dat het puur gaat om activiteit in het account, maar correct me if I’m wrong. Zo heb ik zelf een familie account waarbij een account is waar al jaren niks is gebeurd. Maar doordat ik af en toe een reward vlucht boek, wordt er van die accounts ook wat Avios afgeschreven en ergo: er is dus weer activiteit. En kennelijk blijven ze daardoor in de lucht…

   • robertFB zegt

    Ja, dat klopt – een familie account blijft in de lucht (en dus ook de accounts van alle familieleden) door het boeken van een reward, waarbij miles afgeschreven worden van alle familieleden.

 3. Frits Kleinen Hammans zegt

  Hoi Theo, mooi overzicht. Ik gebruik mijn account om via booking.com avios (een heel royale 4 avios per bestede pond) te sparen, ook een makkelijke en zeer lucratieve manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *