Heropening Brussels Airport

heropening brussels airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De heropening van Brussels Airport is sinds gisteren een feit, wel met een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen en flinke beperkingen voor de reizigers maar ook voor wie vrienden of familie aan de luchthaven wil afzetten of ophalen. Houd er ook rekening mee dat het gaat om een heropening met beperkte capaciteit. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Hoe lang op voorhand moet ik sinds de heropening op het vliegveld zijn?

Er wordt aangeraden dat je minstens drie uur op voorhand ter plekke bent, zeker voor vluchten buiten de Schengenzone. Door het aantal bijkomende controles zijn de wachttijden flink verhoogd. Sinds de heropening worden alle nummerplaten door middel van camera’s in de gaten gehouden en de politie zal willekeurige en verdachte voertuigen onderwerpen aan een grondige controle. Om het gebouw binnen te komen dien je de wagen te parkeren in parking 2 en dan richting het Connector gebouw wandelen. Daar worden alle papieren gecheckt en worden iedereen gescreend met een metaaldetector terwijl de bagage door een scanner gaat. Pas na deze bijkomende controles kom je aan de incheckbalie van uw luchtvaartmaatschappij.

De tijdelijk vertrekhal bevindt zich ter hoogte van het busstation op niveau 0. Op deze tekening zie je een overzicht van de huidige situatie en voor meer informatie betreffende het vertrek vanaf Brussels Airport sinds de heropening kan je terecht op deze link.

heropening brussels airport
Overzicht van de huidige situatie voor vertrekkende passagiers

Wat betreft aankomende vluchten op Brussels Airport is er enkel een verandering indien je van buiten Schengen komt gevlogen. Kom je van een Schengen bestemming, dan wijzigt er niets aan het eerdere traject. Je komt toe aan gates A, volgt de signalisatie tot de uitgang en de bagage reclaim, en gaat via de aankomsthal naar buiten.

Kom je van een niet-Schengen bestemming, dan ga je met de bus van gates T naar gates B voor een grenscontrole. Van daar volg je het gewone traject: je komt na de grenscontrole toe in de bagage reclaim en gaat via de aankomsthal naar buiten. Meer informatie is te vinden op deze pagina van de site van Brussels Airport, ook wat betreft transfer passagiers zijn er wijzigingen, daarover is hier meer informatie te vinden.

Hoe zit het met papierwerk?

Je dient in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs, maar breng zeker ook je ticket of boarding pass met je mee. Let er wel op dat de boarding pass is uitgeprint want een BP op de smartphone wordt door de luchtvaartpolitie niet aanvaard tijdens deze overgangsperiode. Indien je niet in staat bent om je boarding pass te printen, dan wordt een geprint ticket ook aanvaard want de online check in van Brussels Airlines is momenteel nog niet actief.

De reden waarom de politie een print verkiest is omdat de meeste mensen eens ze het checkpoint binnenrijden moeten beginnen zoeken op hun GSM en dit nodeloos tijdverlies met zich meebrengt.

Hoe zit het met de bagage?

In principe mag je de toegestane limiet qua bagage meenemen, maar voor een vlotte doorgang wordt er aangeraden om iets minder bagage mee te nemen tot de airport weer op grotere capaciteit draait. Zorg ervoor dat je geen te grote handbagage meezeult want daar moet je meer dan 55 treden mee omhoog van de incheckbalies naar de vertrekruimtes in het Connector gebouw. Er is wel een lift, maar die is voorbehouden aan passagiers met een beperkte ­mobiliteit en aan families met kinderwagens.

Hoe raak ik met de trein in Brussels Airport?

Het antwoord op die vraag is héél kort: niet. Je zal een andere manier moeten vinden, bijvoorbeeld door je door iemand te laten droppen of een taxi te nemen. Volgens de NMBS (Belgische spoorwegen) is het een kwestie van dagen voor de treinen weer de luchthaven aandoen. Als je slim denkt te zijn en de bus te nemen, helaas ook deze rijden niet. Al lopend of met de fiets raak je er wel.

Kan ik familie afzetten of afhalen?

Afzetten lukt, maar u moet Parking 2 inrijden, en daar prompt weer vertrekken. Meegaan tot in de nieuwe vertrekhal kan niet, en het is nog niet duidelijk of dat ooit wel nog zal mogen. De oude aankomsthal is weer volledig hersteld. Daar mag u binnen om uw geliefden op te wachten, maar u mag geen rugzakken of tassen bij hebben.

Er mag 10 minuten gratis geparkeerd worden in P2, genoeg om mensen af te zetten en dat zij die per taxi komen er ook best aan doen P2 tegen hun taxichauffeur te vermelden, want die rijden zich nu nog allemaal hopeloos vast omdat ze naar de oude taxi drop off tuffen en dienen dan helemaal terug te rijden naar het eerste checkpoint.

Zal Brussels Airport tegen de zomervakantie weer normaal werken?

CEO Arnaud Feist zei zaterdag dat hij hoopt tegen dan zo veel mogelijk capaciteit te hebben. De bouwwerken lijken alvast te kunnen starten zonder tijdrovende vergunningen of procedures. Maar hoe snel alles lukt, is nog maar de vraag… Het blijft dus afwachten hoe het verder zal verlopen en wanneer Brussels Airport op volle capaciteit kan draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *