Gratis de beste plek in het vliegtuig?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eind vorig jaar schreven we over tips (klik) voor hoe je een fijne stoel in het vliegtuig kunt krijgen. Daar kwamen al tips voorbij als: bereik Frequent Flyer elite status, blijf checken op last-minute stoel-wijzigingen, stel een alert in zodra jouw stoel beschikbaar komt, betaal voor een betere plek, blijf vriendelijk en verander van plek tijdens de vlucht. Maar redacteur Jan heeft nog een aantal (gratis) tips die we jullie niet willen onthouden om de vliegreis zo comfortabel mogelijk te maken.

Zoals bekend (toch?) mogen passagiers met elite status eerder aan boord en kunnen voorafgaand aan de vlucht vaak de betere stoelen kiezen. Sommige passagiers zonder status toveren een vriendelijke glimlach op hun gezicht bij de desk medewerker en komen zo op een goede stoel terecht. Maar hier willen de meesten van ons het toch niet op aan laten komen? En zijn uiteindelijk meerdere manieren om zo comfortabel mogelijk van je vliegreis te genieten. Lees onderstaande tips om eenvoudig en gratis een mooie plek te bemachtigen.

Boek ver vooruit

Een logisch feit: hoe eerder je de vlucht boekt, hoe meer stoelen er beschikbaar zijn. Daarmee is de kans groter dat jouw favoriete plek in het vliegtuig vrij is.

Welke stoel is de beste keuze?

Op lange vluchten is het verstandig om een stoel aan het raam te kiezen. Mocht je even willen slapen dan weet je zeker dat je niet gestoord zult worden door medepassagiers die naar het toilet moeten.

Daarentegen kan het verstandig zijn om op korte vluchten een stoel aan het gangpad en dicht bij de uitgang te kiezen zodat je sneller kunt uitstappen.

Reis je alleen? Probeer dan op zoek te gaan naar een lege middenstoel en één stoel die bezet is aan het raam- of gangpad. Zo is de kans groter dat je niet naast een reizend stel komt te zitten. Reis je met z’n tweeën, kies een stoel aan het raam en het gangpad. Zo is de kans groter dat je samen drie stoelen hebt. Is het vliegtuig uiteindelijk toch vol en de middelste plek bezet? Als je het vraagt mag je vast toch wel naast elkaar zitten. Wat ook kan: kies twee stoelen naast elkaar aan het gangpad zodat je toch met elkaar kunt praten en tegelijkertijd ruimte hebt.

Wees op tijd met online inchecken

Sommige maatschappijen bieden niet de mogelijkheid om vooraf een stoel te selecteren. Dit is dan pas mogelijk op het moment van inchecken. Vaak 24-36 uur van tevoren. Dus pak hier je kans op een mooie plek en stel een alarm in op je telefoon (zelfs al heb je de pech dat dat midden in de nacht is…)

Ga als een van de laatste passagiers aan boord

Niet zozeer een tip voor een fijne stoel, maar wel voor een rustige boarding-procedure. Heb je geen status bij een airline en kun je daarom geen gebruik maken van priority boarding, maar heb je wel een vaste plek? Waarom zou je dan al gaan staan als mensen beginnen te boarden (wat soms wel een half uur kan duren van gate tot stoel). Als bijna iedereen aan boord is kan je rustig aansluiten in de rij en snel je plek opzoeken. Doe dit echter niet als je grote handbagage hebt, want dan kun je pech hebben dat de overhead bins al vol zitten!

Heb jij verder nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *