Gezichtsbescherming verplicht bij KLM – een overzicht van alle vereisten3 min leestijd

KLM Gezichtsbescherming

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het dragen van gezichtsbescherming (mondkapjes) is al een tijdje verplicht aan boord van KLM. Dit doet de luchtvaartmaatschappij vanwege het Coronavirus (COVID-19). Het beleid volgt de nationale en internationale richtlijnen, maar ook de internationale wet- en regelgeving. Bij Air France is het dragen van gezichtsbescherming ook verplicht.

Gezichtsbescherming bij KLM

Onder gezichtsbescherming verstaat de luchtvaartmaatschappij mond-neusmaskers. Dit kunnen zowel chirurgische maskers als niet-medische maskers zijn. De maskers moeten in ieder geval voldoen aan deze eisen:

  • Goed aansluiten op de zijkant van het gezicht
  • De neus, mond en kin bedekken
  • Tenminste bestaan uit twee lagen strak geweven stof, zoals katoen of linnen

Is het mondmasker vochtig of vies, dan moet deze vervangen worden. Een mondmasker is tevens maar voor maximaal 3 uur te gebruiken, dus zorg dat je er voldoende mee neemt voor je reis. Op sommige bestemming stellen de lokale autoriteiten andere eisen aan de mondmaskers. Indien je reist met KLM dan ontvang je in de week voor vertrek meer informatie over alle details van de maatregelen voor de betreffende bestemming.

Deze maatregel geldt bij de luchtvaartmaatschappij voor onbepaalde tijd. Passagiers die geen gezichtsbescherming dragen, kunnen bij de gate worden geweigerd. Deze passagiers kunnen dus niet naar de bestemming reizen.

Op veel luchthavens, waaronder Schiphol, is het ook verplicht om gezichtsbescherming te dragen. Voor reizigers op Schiphol geldt dit voor passagiers van 13 jaar en ouder.

Uitzonderingen voor het dragen van gezichtsbescherming

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hoeven niet per se een mondmasker te dragen tijdens het instappen en aan boord. Ook is er voor passagiers met een medische redenen een uitzondering. Om de veiligheid van de overige passagiers en crew te blijven garanderen, moeten de passagiers die geen mondmasker dragen om een medische reden:

  • Een negatief PCR-testresultaat overleggen
  • Een doktersverklaring (Medical certificate) in het Nederlands of Engels overleggen

De doktersverklaring mag in het Engels zijn en op de website van de luchtvaartmaatschappij is een formulier beschikbaar. Deze moet ondertekend en gestempeld worden door de huisarts.

Deze negatieve PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor de start van de reis zijn. Als je terugvlucht binnen 72 uur na de test plaatsvindt, dan hoef je geen nieuwe test te doen. Kan het negatieve testresultaat en de doktersverklaring niet overlegd worden, dan worden deze passagiers niet aan boord toegelaten.

Je kunt op veel verschillende locaties een PCR-test laten afnemen. Voor een aantal bestemmingen is het voor alle passagiers verplicht om een Covid-19 PCR test te laten afnemen voor vertrek. Je kunt hier op InsideFlyer een overzicht vinden van alle beschikbare opties om deze PCR-test af te laten nemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Andere maatregelen

Naast de verplichte gezichtsbescherming neemt KLM ook andere maatregelen. Daarbij kun je denken aan het vaker en grondiger reinigen van de vliegtuigen, maar ook de contactmomenten tussen de bemanning en de passagiers worden tot een minimum beperkt.

Passagiers die vanaf een risicogebied reizen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Hiermee kan beoordeeld worden of deze passagiers fit genoeg zijn om te vliegen.

Ook geeft de luchtvaartmaatschappij aan dat het risico van een bestemming aan boord van vliegtuigen laag is. Moderne vliegtuigen zijn voorzien van High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters, welke zorgen voor schone (hoge kwaliteit) lucht in de cabine. De lucht wordt om de drie minuten vervangen door het ingebouwde luchttoevoersysteem van het betreffende vliegtuig. De luchtstroom in de cabine is van boven naar beneden, waardoor de kans op ‘horizontale’ transmissie verminderd wordt.

Mocht je binnenkort op reis gaan, dan is het verstandig om contact op te nemen met de partij waar je je reis geboekt hebt. Zij kunnen je meer vertellen over de huidige situatie en of de reis plaats kan vinden. Daarnaast is het ook verstandig om de website van de overheid in de gaten te houden voor het laatste nieuws over het Coronavirus. De actuele reisadviezen per land kun je op Nederland Wereldwijd vinden. De vliegschema’s en tijden worden regelmatig aangepast. Kijk voor vertrek dus ook op de website van de luchtvaartmaatschappij om de laatste status van de vlucht te controleren.

KLM Vloot

Afbeeldingen ©KLM

Reacties

  1. MC zegt

    Dit is niet helemaal correct: “ Dit kunnen zowel chirurgische maskers als niet-medische maskers zijn.”. Ik heb inmiddels weer een paar vluchten gemaakt met KLM ( en Air France). Alleen chirurgische masker die wit of lichtblauw zijn toegestaan. Bij mijn eerste vlucht had ik een zwart chirurgisch masker, maar dat mocht dus niet. Ik kreeg toen een wit masker uitgereikt. Ook bij AF worden passagiers met een niet medisch masker voorzien van een chirurgisch exemplaar.

    Overigens handhaaft KLM niet heel streng tijdens de vlucht. Meerdere malen meegemaakt dat passagiers hun masker afdoen voor langere tijd (tot wel een uur) en met hun buurman gaan zitten praten. En het cabine personeel zegt er niks van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *