Garuda Indonesia viert jubileum op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Deze maand viert Garuda Indonesia haar 10-jarige jubileum op Amsterdam Airport Schiphol. De nationale airline van Indonesië vliegt natuurlijk al langer naar Nederland, maar kende een jarenlange onderbreking van de dienstregeling op last van de Europese Unie. Garuda is nu nog steeds de enige airline die Nederland rechtstreeks met Indonesië verbindt.

Garuda Indonesia

De maatschappij voerde haar eerste vlucht uit op 1 maart 1950. Garuda kwam echter mede tot stand door voorlopers Indonesian Airways en KLM Interinsulair Bedrijf (KLM-IIB). In eerste instantie was de maatschappij vooral gericht op nationale en internationale bestemmingen in de regio. Te denken valt aan Thailand, Singapore en de Filipijnen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd dit uitgebreid naar andere Aziatische landen en Europa.

Tegenwoordig heeft Garuda Indonesia een vloot van zo’n 140 toestellen. De Boeing 737 wordt ingezet voor het short haul netwerk. De Airbus A330 en de Boeing 777 bedienen de long haul bestemmingen. De maatschappij beschikt ook nog over enkele ATR en CRJ vliegtuigen. De stoelindeling van de verschillende types kun je hier bekijken.

Garuda Indonesia beschikt over het prestigieuze 5-sterren predicaat van SkyTrax. Dat betekent dat de airline behoort tot de beste 10 van de wereld. Het Duitse Lufthansa is de enige Europese carrier in deze lijst, de rest komt uit Azië.

Airbus A330-300 van Garuda Indonesia (Bron: Garuda Indonesia / Facebook)
Airbus A330-300 van Garuda Indonesia (Bron: Garuda Indonesia / Facebook)

 

Onderbreking

Enkele jaren mochten Garuda Indonesia niet vliegen op bestemmingen in Europa. Dit kwam omdat de Europese Unie had beoordeeld dat de maatschappij niet aan de geldende veiligheidsvereisten voldeed. Na een aantal investeringen in de vloot werd de airline weer van de zwarte lijst gehaald.

In 10 jaar is overigens ook qua vliegroute veel veranderd. Eerst werd er via een tussenstop in Dubai en daarna Abu Dhabi gevlogen. Maar vanaf 2014 introduceerde de carrier een non-stop vlucht tussen Amsterdam en Jakarta.

Ook recentelijk was er nog een onderbreking in de dienstregeling als gevolg van de Coronacrisis. Inmiddels vliegt de airline eenmaal per week naar Jakarta met de Boeing 777-300. Vanaf juli wordt het aantal vluchten weer langzaam opgevoerd. Tarieven beginnen bij zo’n € 700 voor een retourvlucht.

Schiphol

Ook Schiphol is blij met het 10-jarige jubileum van Garuda. Maaike van der Windt, Head of Aviation Marketing van Schiphol zegt daar namelijk het volgende over:

“10 jaar geleden mochten we Garuda Indonesia weer verwelkomen op de luchthaven Schiphol na een afwezigheid van vele jaren. In de afgelopen tien jaar heeft Garuda maar liefst ongeveer 1,25 miljoen passagiers vervoerd van en naar Schiphol. Van harte gefeliciteerd met het jubileum en we vertrouwen erop dat we de goede samenwerking vele jaren voortzetten”

Wat gebeurt er met de vliegtuigen nu je niet kunt vliegen
Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Schiphol)

Bekijk ook onze InsideLook in de A330 van Garuda Indonesia en onze reviews van deze carrier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *