FTU: Award Miles Sparen7 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In april ben ik naar de Frequent Flyer University (FTU) conferentie in Dallas geweest. Wat ik daar vernomen heb is dat toch best veel mensen het concept van ‘miles en punten’ niet helemaal snappen. Ik ga daarom een serie artikels op beginners-niveau schrijven over onderwerpen die besproken worden op een FTU. Valentijn heeft vorig jaar in december, naar aanleiding van toenmalige FTU in Amsterdam, ook al eens een serie geschreven over Mileage Running (klik), Award Tickets Maximaliseren (klik) en United Airlines MileagePlus (klik).

In mijn serie ga ik schrijven over:
– Award Miles Sparen (dit artikel)
– Award Tickets Boeken
– Avianca’s LifeMiles Awards
– American Airlines’ AAdvantage Awards

Doel: 70.000 AAdvantage Miles
Heb je deze stoel als doel? Dat kost 70.000 AAdvantage Miles.

Strategie van Miles & Punten Verdienen

Heel vaak hoor ik van familie of vrienden dat ze ‘ontzettend veel miles hebben”. Op de vraag welke miles ze dan hebben geven ze een lijst  die er ongeveer zo uit ziet:

 • 25.000 Flying Blue miles
 • 6000 Starwood Starpoints
 • 7000 Etihad Guest miles
 • 18.000 British Airways Avios

En dan zeggen ze: “dat moet toch wel genoeg zijn voor een first class ticket naar Dubai?”. Waarop mijn antwoord dan is: “Nee”.

Als je die punten allemaal optelt is dat inderdaad een behoorlijke som, maar helaas kan je er niks mee. De meeste loyaliteitspunten zijn niet overdraagbaar naar andere programma’s, want die punten zijn natuurlijk zo gecreëerd dat mensen loyaal blijven aan de airline of hotelketen. Daarom heb je een strategie nodig!

Hier is een eenvoudig drie-stappenplan voor beginners:

1. Waar wil je heen en hoe wil je er komen?

Je moet dus een doel hebben! Dat kan een airline zijn die je wilt vliegen, de cabine/klasse waar je in wilt zitten of een bestemming waar je heen wilt.

2. Welk loyaliteitsprogramma is het beste om dit doel te bereiken?

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om een doel te bereiken, dus je moet gaan uitvinden welk loyaliteitsprogramma voor jou het beste is! Gaat het om de voordeligste manier om naar je bestemming te komen in Business Class of wil je persé vliegen in Emirates First Class?  Overwegingen, die belangrijk zijn waneer je jouw ideale loyaliteitsprogramma gaat kiezen.

3. Zorg ervoor dat alle miles en punten die je spaart in dit loyaliteitsprogramma eindigen!

Al de punten die je vanaf nu spaart moeten in dat loyaliteitsprogramma terecht komen. Dit doe je door gebruik te maken van de maatschappij zelf, creditcards houden die er mee verbonden zijn en partners gebruiken waar je punten kan verdienen voor dat programma.

Zo veel verschillende punten!
Zo veel verschillende punten!

Verschillende Type Miles & Punten

Als een (relatieve) beginner in deze hobby is het makkelijk om te verdwalen in de lingo en woordenschat van de frequent flyer wereld. In de forums hebben we het over allemaal verschillende type loyaliteitsprogramma’s die ook allemaal verschillende soorten punten hebben.

Er zijn drie verschillende type punten die een loyaliteitsprogramma kan hebben:

Airline Miles en Hotel Punten

Dit is een makkelijk concept om te begrijpen en veel mensen zijn er al mee bekend. Je vliegt met een airline of verblijft bij een hotel, en daarvoor terug krijg je een aantal hoeveelheid miles/punten die je later kan gebruiken om een award te boeken binnen het loyaliteitsprogramma. Dit zijn bijvoorbeeld Flying Blue Miles of Marriott Rewards Punten.

Punten van Vaste Waarde

Punten van vaste waarde zijn dus een geld bedrag waard die je kan gebruiken om iets te boeken. Het enige Nederlandse loyaliteitsprogramma die punten van vaste waarde heeft die je kan gebruiken om vliegtickets te boeken is Air Miles, één punt die je bij Air Miles spaart is €0.01 waard bij een boeking op vliegtickets.nl.

Overdraagbare Punten

Dit zijn loyaliteitsprogramma’s waar je punten kan verdienen en kan overboeken naar jouw gewenste frequent flyer programma. Bijvoorbeeld American Express Membership Rewards en Starwood Preferred Guest laten je punten overboeken naar frequent flyer programma’s waar ze partner mee zijn.

Met American Express kan je ook punten sparen!
Met American Express kan je ook punten sparen!

Manieren om Miles & Punten te Verdienen

Vliegen/Overnachten

De traditionele manier van punten verdienen is natuurlijk om te vliegen met een airline of the overnachten bij een hotel. Bij airlines hangt het aantal punten die je verdient af aan de cabine waar je in reist en/of de tariefsklasse waarin je geboekt hebt, en bij hotels ligt het meestal aan hoeveel geld je besteed hebt. Soms zijn er erg goedkope tickets waar je voordelig punten mee kan sparen, en dat heet een “Mileage Run”. Je kunt meer over dit lezen in Valentijn’s FTU artikel: Mileage Running.

Promoties en Bonus Acties

Vaak heeft een airline of een hotel en actie waar ze extra miles of punten uitgeven, en dat is altijd meegenomen! Je moet dus goed uitkijken op Ikvliegveel’s Promotie Pagina (klik), want daar houden wij onze lezers op de hoogte van alle promoties en bonus acties die er momenteel zijn. Bijvoorbeeld, Accor Le Club heeft nu een promotie waar je tot 10.000 bonus punten kan verdienen en Etihad had vorige maand een promotie waar je tot drie keer zo veel punten kon verdienen.

Hotel Boeking Sites

Tegenwoordig komen er steeds veel meer websites die je hotelnachten laten boeken en dan met grote aantallen bonus frequent flyer miles belonen. Rocketmiles (klik) is een populaire website en beloont minimaal 1000 bonus miles per nacht. PointsHound (klik) is een vergelijkbare website, maar het aantal bonus miles dat je verdient wordt bepaald door hoeveel geld je uit geeft en hoe vaak je PointsHound gebruikt hebt. Je kan meer lezen over Rocketmiles en PointsHound in onze introductie artikels.

Shopping Portals

Loyaliteitsprogramma’s hebben online shopping portals waar je extra award miles mee kunt verdienen. Daar kies je de online winkel waar je iets wilt kopen en forward de shopping portal je automatisch naar de website van de online winkel. Daar kan je gewoon afrekenen zoals je normaal zou doen. Door het forwarden kan de shopping portal ‘tracken’ of je iets gekocht hebt bij die online winkel en binnen een paar weken vind je de gespaarde award miles op je account. In Nederland heb je Flying Blue’s Spaar Online, maar er zijn er veel meer!

Miles/Punten Kopen

Je kunt ook soms heel voordelig punten kopen bij loyaliteitsprogramma’s. Dit kan je doen als een aanvulling tot een award of je kunt het hele aantal miles kopen die je nodig hebt om een award te boeken. Voorbeelden en meer uitleg vind je in dit artikel.

Credit Cards

In Nederland hebben we niet veel keuzes aan credit cards die punten opleveren maar gelukkig heeft American Express een aantal kaarten waar je punten mee kunt verdienen.

American Express heeft vier Flying Blue kaarten:

Er zijn ook ‘normale’ (reguliere) American Express kaarten. Hoe die vergelijken met AMEX Flying Blue kaarten kan je in dit artikel lezen (klik).

Met onderzoek wordt het vliegen makkelijker!
Met onderzoek wordt het vliegen makkelijker!

Conclusie

Als beginner moet je dus goed opletten waar je je miles/punten gaat sparen en is het handig om een doel te hebben waar je naar toe werkt. Veel onderzoek op Ikvliegveel.com en op het web zal zorgen dat je het meeste haalt uit je miles/punten en award! Als je meer vragen hebt over punten sparen kan je die gerust stellen in de comments sectie.

Als je via een referral-link in dit artikel een American Express kaart aanvraagt, krijgt de redacteur een referral-bonus in Membership Rewards of Flying Blue Miles. Ikvliegveel is niet verbonden aan American Express. De aanvraag van een AMEX kaart doe je bij American Express zelf en de aanvraag-gegevens zijn niet inzichtelijk voor ons. We doen ons best om juiste informatie te delen, maar doe ook altijd zelf onderzoek naar relevante voorwaarden en beslis zelf of je de kaart aan wilt vragen.

Reacties

 1. Marcel zegt

  Hoi Bruno, klopt het dan te stellen dat je per alliantie (OneWorld, Star, Skyteam) maar 1 airline moet kiezen waar je voor die alliantie-airlines alles op boekt? Dus niet voor iedere airline die je vliegt een spaarprogramma beginnen?…

  • Bruno zegt

   Hoi Marcel! Dat hoeft natuurlijk niet, maar voor beginners is dat wel het makkelijkste om een gebruikbare saldo op te bouwen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *