Franse luchtverkeersleiding gaat vrijdag staken2 min leestijd

Airbus A318 van Air France op de landingsbaan (Bron: Air France)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Franse luchtverkeersleiding gaat morgen, vrijdag 16 september 2022, staken. Hierdoor krijgen veel passagiers te maken met vertragingen en annuleringen. De afgelopen weken vonden er op veel plekken in Europa stakingen plaats. Zo lagen de piloten bij Lufthansa ook al het werk neer.

Staking bij Franse luchtverkeersleiding

Doordat de Franse luchtverkeersleiding vrijdag gaat staken worden vrijwel alle vluchten die over Frankrijk vliegen getroffen. Ook een vlucht vanuit Schiphol naar Barcelona of Madrid kan hierdoor dus vertraging oplopen of zelfs volledig worden geannuleerd. Luchtvaartmaatschappijen zullen morgen daarom zoveel mogelijk het luchtruim boven Frankrijk mijden. Maar aangezien het elders dan drukker is kunnen vluchten vertraging oplopen. De reden van de staking zijn de te lage lonen waardoor veel mensen op dit moment hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Er bestaat een kans dat de luchtverkeersleiding ook de dagen erna nog gaat staken. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa hebben daarom al een bericht op hun website geplaatst dat er mogelijk vertragingen en annuleringen kunnen ontstaan.

Air France B777-200 (©Air France)
De Franse luchtverkeersleiding legt vrijdag het werk neer. (bron: Air France)

Air France laat op hun website weten morgen in ieder geval 90% van de long-haul vluchten uit te gaan voeren. Van de short- en medium-haul vluchten is dit slechts 45%. Passagiers kunnen hun vlucht gratis omboeken of annuleren indien dat nodig is. Ook tijdens een staking zoals deze zijn luchtvaartmaatschappijen daarnaast verplicht om passagiers een gratis hotel en eten en drinken aan te bieden indien hun vlucht vertraging oploopt of wordt geannuleerd. Dit geldt echter niet voor vergoedingen bij vertraging of annulering. De regelgeving ziet een staking namelijk als overmacht.

Conclusie

Op veel plekken in Europa vinder er de laatste tijd stakingen plaats. Dit keer is het de beurt aan de Franse luchtverkeersleiding waardoor veel vluchten morgen vertraging zullen oplopen. Daarnaast zijn annuleringen niet uitgesloten. Laten we hopen dat Eurocontrol morgen alles zoveel mogelijk in goede banen weet te leiden.

Uitgelichte afbeelding: Air France

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *