Flying-V voor het eerst de lucht in2 min leestijd

Flying-V KLM TU Delft

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Flying-V van KLM en de TU Delft is voor het eerst de lucht in gegaan. Dit is het energiezuinige vliegtuig van de toekomst welke tijdens IATA 2019 aangekondigd is. Na uitgebreide windtunneltest en diverse grondtesten heeft het schaalmodel voor het eerst een succesvolle vlucht gemaakt.

Flying-V, een samenwerking tussen KLM en TU Delft

De Flying-V moet een zeer energie-efficiënt vliegtuig worden voor de lange afstanden. Het toestel heeft dezelfde spanwijdte als de A350. Hierdoor kan het gemakkelijk gebruik maken van de al bestaande infrastructuur op de luchthavens. Het nieuwe toestel zal wel kleiner zijn dan de A350, maar kan ongeveer hetzelfde aantal passagiers vervoeren in een standaard configuratie.

De eerste testvlucht was op een vliegbasis in Duitsland. In augustus is er een team van de TU Delft naar deze vliegbasis gegaan voor de eerste testvlucht. Pieter Elbers, president-directeur van KLM, is trots op de samenwerking:

We waren inmiddels erg nieuwsgierig naar de vliegeigenschappen van de Flying-V. Het ontwerp past binnen ons Fly Responsibly-initiatief, dat staat voor alles wat we doen en zullen gaan doen om onze duurzaamheid te verbeteren. We willen een duurzame toekomst voor de luchtvaart en innoveren hoort daarbij. KLM staat niet voor niets al vele jaren in de top drie van meest duurzame airlines wereldwijd in de Dow Jones Sustainability Index. Dat willen we in de toekomst ook waar blijven maken. We zijn er dan ook erg trots op dat we dit in zo’n korte periode met elkaar hebben kunnen realiseren.

Via een webcast was te zien hoe de eerste vlucht is verlopen. Daarbij geven Pieter Elbers en Daniel Reckzeh (Senior Manager R&T Airbus) commentaar. Deze webcast kun je hier bekijken.

Het schaalmodel is tijdens het 100-jarig bestaan van KLM gepresenteerd. Dit was in oktober 2019. Naast de TU Delft is ook fabrikant Airbus betrokken bij het project. De samenwerking tussen de diverse partners is essentieel om het concept verder uit te werken. De volgende stap zal zijn om het toestel te laten vliegen op duurzame brandstof.

KLM TU Delft Flying-V

 

Afbeeldingen ©KLM/TU Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *